Švarumo centro “Joglė” filialo “Interipa” direktorė Ilona Račkauskienė sako, kad skalbyklų klientų skaičius pastovus ištisus metus ir konkurencijos rinkoje nesijaučia. Jos manymu, skalbyklų ir valyklų sostinėje pakankamai ir žmonės turi iš ko rinktis. “Interipos” klientai - tiek viešbučiai, tik pavieniai asmenys.

I.Račkauskienė sako, kad kainos 10 proc. čia padidėjo spalį dėl pakilusių elektros, mokesčių ir dujų kainų, bet “klientai didžiulės panikos nepajautė”.

Išsiskalbti kilogramą patalynės ar rankšluosčių čia kainuoja 7 litus, už išskalbtas kelnes tektų atseikėti 19 litų, o kojinių skalbimas kainuoja 4 litus. Apatinės kelnaitės skalbiamos už 5 litus, liemenėlės – už 7 litus. Tačiau direktorė pastebi, kad apatiniai dažniau atnešami skalbti iš viešbučių, o ne privačių klientų. Išsiskalbti galima ir per 2 dienas, ir per 2 valandas, tik skiriasi šios paslaugos įkainiai.

Direktorė mano, kad žmonės į skalbyklas daugiausia kreipiasi norėdami sutaupyti laiko. “Kuo daugiau turtingesnių žmonių, tuo mažiau jie laiko gaišta buities darbams”, - įsitikinusi skalbimo ir valymo paslaugas teikiančios įmonės vadovė.

I.Račkauskienė sako, kad sovietmečiu žmonės į skalbyklas dažniausiai ką atnešdavo, tą ir atsiimdavo – dėmės neišsivalydavo. “Mes stengiamės padaryti viską”, - užtikrina vadovė, tačiau pripažįsta, kad ir šiais laikais ne viskas išsiskalbia. Būna, kad tas pats drabužis valomas 5 – 6 kartus. “Klientas turi prisiimti atsakomybę už savo gaminį”, - priduria ji, todėl, atnešęs nešvarų drabužį, klientas perspėjamas, kas gali atsitikti skalbiant ar valant.

Skalbimas brangsta

Seniausios Vilniuje skalbyklos “Naujoji Vilputa” direktorius Jonas Kansleris sako, kad privačių skalbyklų klientų mažėja. Tai, anot J. Kanslerio, lėmė ir automatinių skalbimo mašinų paplitimas. Tačiau, pasak jo, dažnesni klientai yra organizacijos – viešbučiai, kaimo turizmo sodybos, vaikų darželiai.

J. Kansleris prognozuoja, kad ateityje skalbimo paslaugos brangs, ypač tai esą turėtų pasijausti įsivedus eurą. Tačiau J. Kansleris ramina, kad kainų kilimą sušvelnins augančios pajamos.

Išsikalbti vyriškus marškinius “Naujojoje Vilputoje” kainuoja 4 litus 13 centų, kilogramą patalynės – beveik 3 litus, kelnių skalbimas įvertintas 8 litais. Tačiau čia nepopuliaru skalbti apatinio trikotažo – jį dažniausiai skalbia užsieniečiai ar viešbučiai.

Direktorius pastebi, kad populiarėja skalbinių priėmėjų paslaugos, kai atvykusi skalbyklos atstovė paima skalbinius, juos nuveža į skalbyklą ir jau švarius pristato atgal į namus. Išsikviesti priėmėją į namus, jei turite iki 10 kilogramų skalbinių, kainuoja apie 5 litus. Ypač šia paslauga domisi gyvenantys nuo centro nutolusiuose sostinės rajonuose – Naujojoje Vilnioje, Pilaitėje, Žaliuosiuose ežeruose. “Naujoji Vilputa” daugiusia klientų sulaukia prieš Kalėdas, vasarą šis verslas apmiršta.

J. Kansleris vadovauja ir Lietuvos skalbyklų ir cheminių valyklų asociacijai, vienijančiai didžiuosius šių paslaugų teikėjus. Jo manymu, konkurencija skalbyklų rinkoje didelė, tad varžomasi ir kainomis, ir paslaugų kokybe. Anot J. Kanslerio, palyginus su sovietmečiu, išaugo skalbimo ir valymo kokybė, be to, išskalbiama greičiau.

“Nemanau, kad konkurencija artimiausiu metu didės – tai nėra tas verslas, kuris labai greitai atsiperka”, - sako Lietuvos skalbyklų ir cheminių valyklų asociacijos tarybos pirmininkas. Anot jo, galą su galu suduria tik anksčiau rinkoje įsitvirtinę verslininkai. Visgi, anot J. Kanslerio, skalbti ir valyti drabužius – nepigus malonumas. Tačiau jau po 5 metų dėl išaugusių pajamų jis prognozuoja skalbyklų paslaugų populiarėjimą. J. Kansleris pastebi, kad rajonuose dėl mažesnių pajamų skalbimo ir valymo paslaugų kainos žemesnės.

Provincijoje skalbtis pigiau

UAB “Kagris” skalbyklos filialo Utenoje vadybininkas Raimundas Kelevišius sako, kad jų skalbyklai pats didžiausias darbymetis vasarą, kai tenka aptarnauti kaimo turizmo sodybas Utenos ir Molėtų rajonuose. Pasak R. Kelevišiaus, pavieniai gyventojai skalbykloje sudaro tik apie dešimtadalį visų klientų, tačiau vadybininkas pastebi, kad ir nesireklamuojant jų skalbykloje daugėja.

Utenoje skalbimo kainos mažesnės nei didmiesčiuose. Pavyzdžiui, išsiskalbti kilogramą patalynės čia kainuoja 2 – 3 litus. Drabužiai čia „skalbiami“ kilogramais, už kurį tenka atseikėti 7 litus. Nors apatinį trikotažą žmonės atneša skalbti retai, tačiau, anot R. Kelevišiaus, pavienių atvejų būna. Apatiniai čia taip pat „skalbiami“ kilogramais.

Paskutinį kartą kainos Utenos skalbykloje kilo prieš pusmetį – tąkart šios paslaugos brango 20 procentų, tačiau jos buvo nesikeitusios jau keletą metų. Vadybininkas sako, kad kainos kilo dėl padidėjusių dujų kainų, tačiau jos esą nekyla taip sparčiai kaip elektros ar kuro.

Statistikos departamento duomenimis, 2006 m. Lietuvoje veikė 46 skalbyklos ir 39 cheminės valyklos. Vilniuje šiuo metu veikia 13 skalbimo paslaugas teikiančių įmonių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją