Vis dėlto, antrojo ketvirčio BVP rezultatai kiek geresni nei pirmąjį ketvirtį, kuomet BVP pakilo vos 0,8 proc. Jau trečią ketvirtį iš eilės JAV ekonomikos augimas neviršija 2 proc. ribos.

Prasti BVP augimo rezultatai JAV federaliniame atsargų bankui gali sukelti abejonių, ar šalies ekonomika bus pajėgi atlaikyti aukštesnes palūkanų normas. Lėtapėdiškas augimas taip pat gali atsispindėti gyventojų nuotaikose renkant naująjį šalies prezidentą – dalis jų sąstingį gali sieti su Baracko Obamos administracija.

Antrąjį ketvirtį smarkiai išaugo vartojimas. Vieno svarbiausių rodiklių – asmeninis vartojimas – pakilo 4,2 proc. Tai didžiausias kilimas nuo 2014 metų. Asmeniniam vartojimui priskiriama apie du trečdaliai JAV BVP augimo. Antrąjį ketvirtį taip pat 6,8 proc. kilo prekių pardavimai, paslaugų – 3 proc.

Tačiau jau trečią ketvirtį iš eilės smunka verslo investicijos. Tai rodo, kad bendrovės atsargiai vertina pasaulio ekonomikos situaciją. Gamybos sektoriui daug nuostolių padarė stiprėjantis JAV doleris – stiprėjant valiutai, brangsta į užsienio rinką eksportuojamos šalies prekės. Palyginti žemos naftos ir gamtinių dujų kainos turėjo neigiamą poveikį energetikos sektoriui, kuris buvo priverstas mažinti investicijas, skirtas šių gamtinių išteklių gavybai.

Tačiau tarptautinės JAV prekybos rodikliai teikia daugiau optimizmo. Bendrosios šalies tarptautinės prekybos apimtys išaugo 0,23 proc., o eksportas – 1,4 proc. Šiek tiek smuktelėjo importo apimtys. Kadangi duomenys baigti rinkti birželio 30 d., dar nėra juntamas ryškus „Brexit“ poveikis.

Antrąjį ketvirtį fiksuota kiek aukštesnė infliacija. Asmeninio vartojimo išlaidų indeksas pakilo 1,9 proc., maisto ir energijos kainos išaugo 1,7 proc. JAV federalinis atsargų bankas buvo pateikęs 2 proc. infliacijos prognozę.

JAV federalinio atsargų banko narys neįžvelgia JAV recesijos pavojaus

JAV federalinio atsargų banko San Francisko skyriaus vadovas Johnas Williamsas teigia nesijaudinantis, kad šalies ekonomika gali patirti recesiją, praneša „Market Watch“.

„Nesėdžiu ir nesibaiminu, kad šiemet ar kitais metais išaugs recesijos grėsmė. Tiesiog JAV ekonomika neveikia tokiu principu“,– savo kalboje, pasakytoje Bostone, teigė ekonomistas. -Duomenys aiškūs – ekonomikos augimą nutraukia dideli sukrėtimai, o ne faktas, kad ji trypčioja vietoje“.

Paklaustas apie neigiamas palūkanų normas, J. Williamsas atsakė, kad Amerikoje jos mažai tikėtinos ir pridūrė manąs, kad artimiausiais metais centrinis bankas palūkanas ne mažins, o didins.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)