„Džiaugęsi tuo, kad Lietuvos ekonomika sėkmingai įveikė pirmąją pandemijos bangą ir, matyt, su minimaliais nuostoliais prašoks ir antrąją, prikando liežuvį, – sako įmonių rizikingumą vertinančios bendrovės „Creditreform Lietuva“ direktorius Saulius Žilinskas, – jau atrodė, kad ekonominis gyvenimas pamažėle grįžta į vėžes ir verslai sėkmingai sutiks ne vienam iš jų bene dosniausią Kalėdinį laikotarpį, tačiau visas kortas sumaišė sugrįžę suvaržymai.“

Sumažėjo, bet bandė augti

Kaip rodo „Creditreform Lietuva“ analitikų atlikta Sodros teikiamų duomenų apie personalą analizė, 2020 m. lapkričio pradžiai visuose Lietuvos juridiniuose asmenyse darbavosi 1 372 509 asmenys, arba 0,9 proc. mažiau nei tuo pat metu pernai. Įdomu, kad dar spalio pradžioje skirtumas buvo sumažėjęs iki minimumo, o štai liepos 1 d. jis siekė -1,7 proc.

Labiausiai „raudonavo“ viešbučių ir maitinimo sektoriaus personalo nuostoliai, liepą čia dirbo buvo 17,2 proc. mažiau darbuotojų nei prieš metus, o rugsėjo 1 d. šis rodiklis pagerėjo iki -8 proc. Panašu, kad naujas karantinas, nors ir švelnesnis, kaip teigia valdžia, vėl parodys dantis ir apkramtys ne tik labiausiai nukraujavusių, bet ir kitų sektorių personalą.

Kaip rodo lyginamieji personalo dinamikos 2019 ir 2020 metais grafikai, šių metų kreivės yra gerokai žemiau nei pernai.

Ar augimas sustos?

Štai pramonėje 2019 m. kovo 1 d. dirbo 213 074 asmenys, 2020 m. tas skaičius buvo labai panašus – 212 030. Tačiau jau liepos 1 d. atsivėrė didelis plyšys, kuris, nepaisant šiokio tokio augimo nuo šių metų rugsėjo, išliko labai nemažas. Gali būti, kad naujas sustabdymas pamažėle kilusią personalo kreivę vėl privers sukti žemyn.

Transporto sektorius šių metų kovą pradėjo pakilios nuotaikos ir su gerokai didesniu personalu nei pernai, tačiau karantinas visiškai perlaužė situaciją ir liepą pervežėjai sutiko jau nukraujavę (142 637 šiemet prieš 143 954 samdomus darbuotojus pernai). Tiesa, pastaruoju metu transporto sektoriuje pastebimas personalo augimas, tačiau kol kas darbuotojų skaičius neviršijo pernykščio.

Turint mintyje, kad pirmojo karantino metu gerokai išsipūtė prekių pristatymu užsiimančių įmonių personalas, prognozuotina, kad transporto sektoriuje darbuotojų ir toliau daugės ne tik užsieniečių sąskaita, juolab transportininkams nereikia, kad darbuotojai turėtų aukštą kvalifikaciją ar specifinių žinių, kaip, pavyzdžiui, IT sektoriuje.

Žvelgiant į statybininkų skaičius, atrodo, kad šiemet sezonas kaip ir nebuvo prasidėjęs, nes pernai nuo kovo iki liepos turime staigų personalo augimą, o šiemet darbuotojų skaičiaus kreivė gulinėja apačioje ir jau kuris laikas leidžiasi.

Prekybininkų personalo skaičiai išsiskyrę šių metų kovą ir toliau, nepaisant rugpjūčio pradžios bandymo, neįstengia labiau suartėti, o pastaruoju metu darbuotojų skaičius prekyboje tik vos vos slenka aukštyn. Gerokai apribota prekyba ne pirmo būtinumo prekėmis greičiausiai nuspaus šią kreivę žemyn.

Kieno situacija prasčiausia, o kieno – geriausia

Kur kas liūdniau atrodo situacija viešbučiuose ir maitinimo įmonėse. Dar kovą šio sektoriaus samdomų žmonių buvo daugiau nei pernai – regis, verslininkai pradėjo samdyti darbuotojus ateinančiam vasaros sezonui, mat prieš pat vasarą gerų ir laisvų darbuotojų paprastai jau nebelieka. Tačiau jau vasaros įkarštyje – liepos 1 d. personalas šiame sektoriuje susitraukė iki 42 435 asmenų, kai prieš metus viešbučių ir restoranų svečius buvo pasiruošę aptarnauti 48 277 asmenys.

Atkutę rugpjūčio 1 d. (personalas išaugo iki 44 428 asmenų) apgyvendintojai ir maitintojai vėl ėmė mažinti personalą (nors vasaros sezonas dėl gerų orų prasitęsė vos ne iki spalio) ir daro tai iki šiol. Lapkričio 1 d. dirbančių šiame sektoriuje buvo 40 304, kai pernai – 45 059.

„Kadangi svetingumo sektorius ir antrojo karantino smaigalyje, neabejotinai matysime ir tolesnį personalo tirpsmą,“ – prognozuoja bendrovės „Creditreform Lietuva“ direktorius.

Tačiau buvo ir tokių verslų, kurie darbuotojų tik gausino, o šiųmetiniai personalo skaičiai gerokai viršijo pernykščius. Tas pasakytina apie leidybos, ryšių ir IT sektorių. Natūralu, kad labiausiai prie to prisidėjo būtent informacinių technologijų bei ryšių įmonės. Būtent jos turi daugiausia darbo dėl gerokai išsiplėtusio nuotolinio darbo, dėl kone desperatiškų prekybos verslo bandymų kuo greičiau persiorientuoti į elektroninę prekybą.

Jei kovą IT ir leidybos sektoriuje darbavosi 36 371 asmenys, tai šiuo metu jų padaugėjo iki 37 590. Vengiant socialinių kontaktų, nuotolinių sprendimų paklausa tik didės, tad tikrai matysime šio sektoriaus personalo augimą. Tiesa, jis turi ribas, nes Lietuvoje paruošiama ne tiek daug kvalifikuotų IT kadrų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)