Iš pirmo žvilgsnio 2013 m. turėtų būti lengvesni 17 euro zonos valstybių. Finansinės sąlygos labai pagerėjo po to, kai Europos centrinis bankas pažadėjo padaryti viską, kad būtų išsaugotas euras. Labai įsiskolinusių šalių obligacijų pajamingumas gerokai sumažėjo, įsibėgėjo akcijų rinkos.

Euro zonos pietinės šalys pasiekė didelių laimėjimų mažindamos savo biudžetų ir prekybos deficitą. Tačiau paklausa greičiausiai išliks silpna, o nedarbas jau pasiekė rekordinį 11,8 proc. lygį, be to prognozuojama, kad jis ir toliau didės. Atsigavimas bus lėtas.

"Berenberg" banko atstovai pareiškė, kad visi į ateitį orientuoti rodikliai rodo, jog ekonomikos augimas atsinaujins šį pavasarį. Bendras euro zonos fiskalinis deficitas sumažės iki 2,5 proc. BVP. Jis siekė maždaug 3,4 proc. praėjusiais metais, o 2011 m. - 4,1 proc.

2012 metais Italija, Ispanija, Portugalija, Airija ir Graikija sumažino einamosios sąskaitos deficitą iki maždaug 1,5 proc. BVP. 2008 m. šis deficitas siekė 7 proc.

Visgi vyriausiasis banko "Berenberg" ekonomistas Holgeris Schmiedingas, sakė, kad euro zona dar neišsikapstė iš probleminės būklės. "Nepaisant įspūdingos pažangos, rimtas pavojus išlieka. Euro zona turi didinti savo pagrindines rinkas užsienyje ir politinę kantrybę", - teigė jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)