16 proc. iš 130 apklaustų Lietuvos gamintojų nurodė, kad per artimiausius metus prekyba su Rusija turės teigiamos įtakos Lietuvos gamintojų veiklai, tačiau 84 proc. ji nepaveiks niekaip. Tačiau per 5-erius metus teigiamos įtakos jau tikisi 49 proc. apklaustųjų, o poveikio nesitiki mažiau respondentų - 51 proc.

Aleksandras Izgorodinas
„Nebūtinai galima teigti, kad tokia įtaka bus, tai yra įmonių prognozės, kurias įmonės darė atsižvelgdamos į savo prekybos struktūrą ir į savo vidines prognozes. Mano nuomone, trumpuoju laikotarpiu įtakos mes iš esmės nepajusime dėl to, kad daugeliui prekių grupių bus taikomi pereinamieji laikotarpiai, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje tiek Lietuvos pramonininkų konfederacijos, tiek „Danske“ banko prognozės sutampa – matome teigiamą įtaką dėl to, kad bus vykdomos struktūrinės ir ilgalaikės reformos, o tai be jokios abejonės atvers Rusijos ekonomiką ir padidins Lietuvos prekių paklausą“, - sakė Lietuvos pramonininkų konfederacijos analitikas Aleksandras Izgorodinas.

Jis taip pat primena, kad Rusijos rinka atsivers ne tik Lietuvos įmonėms, bet ir kitiems tarptautiniams žaidėjams, kurie turi konkurencinį pranašumą prieš Lietuvos įmones, todėl siekiant padidinti eksporto apimtis teks laimėti ir tarptautinėje kovoje.

Šalies ekonomika naudos gali ir nepajausti

Šalies prekybos balanso, tai yra, Lietuvos importo ir eksporto skirtumo, Rusijos stojimas į PPO reikšmingai nepaveiks, mano „Danske“ banko vyresnioji analitikė Baltijos šalims Violeta Klyvienė.

„Kalbant apie Lietuvos prekybos balansą, palyginti su estais, mes esame išskirtiniai, nes labai daug ką importuojame iš Rusijos, iš esmės, tai yra energetiniai produktai, ir tikėtis, kad mūsų prekybos balansas pagerės - to tikrai nebus, nebent nepaisytume energetinių produktų ir žiūrėtumėme, kaip keičiasi prekyba kituose segmentuose“, - mano V. Klyvienė.

Ji primena, kad Rusijos narystė PPO Lietuvai nepadės sumažinti nei dujų, nei naftos kainų, tad ir žymius pokyčius ekonomikoje sunku prognozuoti.

Violeta Klyvienė
„Kai pasijaus vieningos muitų politikos nauda, kai nebeliks pranašumo Nepriklausomos valstybių sandraugos (NVS) šalių atžvilgiu, kai nebeliks pranašumų dviejų didžiulių gamintojų rinkos – Argentinos ir Naujosios Zelandijos – atžvilgiu, aišku, kad tai duos teigiamą impulsą“, - sako ji, bet primena, kad šiems pokyčiams prireiks mažiausiai kelerių metų.

Be to, V. Klyvienė primena, kad Rusijai prisijungus prie PPO, sumažės jos galimybės vienašališkai uždrausti vienos ar kitos prekių grupės eksportą.

Rusija iki šių metų birželio vidurio turėtų ratifikuoti priėmimo į PPO dokumentus ir po 30 dienų tapti pilnateise PPO nare. Lietuvos Užsienio reikalų ministerija yra skelbusi, kad Rusijai tapus pilnaverte PPO nare, vidutinis muitų tarifas sumažės nuo 10 proc. iki 7,8 proc., žemės ūkio prekių muito vidurkis sumažės nuo 13,2 iki 10,8 proc. o pramonės prekių muitų vidurkis sumažės nuo 9,5 proc. iki 7,3 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją