Toks pareiškimas nuskambėjo prieš Kipro finansų ministro Michalio Sarriso vizitą į Maskvą. Šalies finansų ministerijos vadovas antradienį susitinka derybų su savo Rusijos kolega Antonu Siluanovu.

Kiek anksčiau Kipro vyriausybės spaudos sekretorius Christos Stylianides pareiškė, kad šalies parlamentas vargu ar pritars vienkartinio mokesčio įstatymo projektui. Kipro prezidentas N. Anastasiades pirmadienį skambino Europos Komisijos pirmininko pavaduotojui Olliui Rehnui ir teigė, kad Kipro parlamentas nepritaria vienkartinio mokesčio įstatymo projektui.

Kipro parlamentas atidėjo balsavimą dėl indėlių apmokestinimo vietos bankuose iki trečiadienio, kovo 20 dienos. Parlamentarai dėl įstatymo projekto turėjo balsuoti sekmadienį, kovo 17 dieną, tačiau vėliau posėdis buvo nukeltas iki antradienio vakaro, kovo 19 dienos.

Nė viena iš šalies politinių jėgų neturi parlamento daugumos.

Rusijos centrinis bankas: Kipro mokestis nedestabilizuos Rusijos bankų sistemos

Finansinės paramos Kiprui planas, pagal kurį numatyta vienkartiniu mokesčiu apmokestinti bankų indėlius, gali suduoti smūgį kai kurioms kreditinėms organizacijoms, bet Rusijos bankininkystės sistemos stabilumui tai neatsilieps, praneša „Dow Jones“, cituodama Rusijos centrinio banko valdybos pirmininko pavaduotoją Aleksejų Simanovskį.

Pasak A. Simanovskio, „sunku patikėti“, kad panaši situacija gali pasikartoti kitose euro zonos valstybėse, kamuojamose skolų.

„Moody's Investors Service“ skaičiavimais, Rusijos gyventojai ir institucijos gali prarasti apie 2 mlrd. JAV dolerių, jeigu Kipras pritars šiam pasiūlymui apmokestinti indėlius.

Reitingų agentūra neseniai pranešė, kad Rusijos bankai Kipro bankuose laiko apie 12 mlrd. dolerių.

Tarptautinė reitingų agentūra „Moody's“ teigia, kad didžiausia finansų dalis tenka antrinėms Rusijos bankų įmonėms. Iš jų stambiausia yra VTB antrinė įmonė „Russian Commercial Bank“, kurios aktyvai siekia 13,8 mlrd. JAV dolerių, o kapitalas 2011 m. pabaigoje sudarė 374 mln. JAV dolerių. Iš viso, anot „Moody's“, 2012 m. rugsėjo pabaigoje Kipre buvo laikoma 19 mlrd. JAV dolerių indėlių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (321)