Į Ameriką plūstantiems emigrantams šioje šalyje įsikurti legaliai galimybę suteikė prieš dvidešimt metų įvesta žalios kortos loterija. Kiek per dvidešimtmetį Lietuvos gyventojų nusišypsojo laimė savo rankose turėti žalią kortą?

Lietuvis Tomas M. jau metus gyvena Niujorke. Tikriausiai jis iki šiol būtų dirbęs Lietuvoje, jei nebūtų laimėjęs Diversity Visa (DV) loterijoje, geriau visuomenėje žinomoje kaip žalios kortos loterija.

Sunkiai suvokė, kas įvyko

„Laimėjau iš pirmo karto, nieko per daug nesitikėdamas, nors pažįstu nemažai žmonių, kurie bando jau kelis metus iš eilės ir, deja, nesėkmingai“, - pasakojo vaikinas.

Tomas M. prisipažino – kai sužinojo, jog laimėjo žalią kortą, jautėsi keistai: „Pirmomis dienomis buvo sunku suvokti, kas įvyko, nes tuo metu tikrai neturėjau jokių konkrečių planų išvykti iš Lietuvos. Buvo daug apmąstymų, svarstymų ir abejonių, nes turiu draugę, su kuria tuo metu buvome kartu jau 4-5 metus, tad, natūralu, jog norėjome išvykti kartu, tačiau buvome nesusituokę, todėl teoriškai vykti galėjau tik aš vienas – dėl to buvo labai daug dvejonių, ieškojome tinkamo kelio, kaip galėtume išvykti dviese“.

Vis dėlto vaikinui pavyko į Niujorką išvykti kartu su drauge – mergina šiuo metu studijuoja magistro studijas šiame mieste ir turi studento vizą.

„Ketiname susituokti, tad ji automatiškai taps žalios kortos turėtoja“, - savo planus atskleidė Tomas M.

Žalios kortos laimėjimas dar negarantuoja, kad išvyksite į JAV. Kaip pasakojo pašnekovas, po laimėjimo reikia sutvarkyti daugybę dokumentų, pažymų, pasitikrinti sveikatą, siųsti dokumentus į JAV.

„Tuomet, jei viskas tvarkoje, laimėtojui yra paskiriama interviu data. Pats interviu yra daugiau mažiau formalumas“, - pridėjo jis. Tomui M. susitvarkyti visus dokumentus nuo laimėjimo dienos užtruko apie metus. Po interviu vizą jis gavo per kelias dienas ir išvykti galėjo iškart.

Paklaustas, kaip išsirinko į kurį miestą kraustytis, lietuvis teigė net nesvarstęs: „Nuo vaikystės žavėjausi viskuo, kas susiję su Niujorku, tad po laimėjimo iškart pradėjau kurti planus, kaip galėčiau išvažiuoti būtent ten“.

Į Niujorką Tomas M. išvyko prieš metus. Nuo to laiko kas kelis mėnesius jis keliauja iš Vilniaus į Niujorką ir atvirkščiai.

„Tačiau dabar įsikurti planuoju jau ilgesniam laikui. O noro ir priežasčių čia pasilikti tikrai apstu – gyvenimas čia, nors ir labai greitas ir pašėlęs, labai įdomus. Be to, ir karjeros galimybių tikrai nemažai – tuo įsitikinau tik atvykęs, kai praktiškai iškart susiradau darbą žinomoje dizaino studijoje. Žinoma, Lietuvos tikrai nepamirštu, manau, tikrai grįšiu ten, tačiau neslėpsiu, kad išbandyti save ir pagyventi „pasaulio sostinėje“ tikrai norėčiau bent kelerius metus“, - kalbėjo lietuvis.

Kaip minėjo Tomas M., tik gavęs žalią kortą jis keliaudavo tarp Lietuvos ir JAV, tačiau kad nedingtų viza, jis neturi už JAV ribų per metus praleisti daugiau nei šešių mėnesių.

„Žinoma, pagyvenus penkerius metus, galima prašyti pilietybės ir tokiu būdu užsitikrinti leidimą gyventi visam gyvenimui. Neabejoju, kad dauguma čia atvykusių lietuvių pasielgia būtent taip ir tokiu būdu praranda Lietuvos pilietybę. Manau, kad dvigubos pilietybės įteisinimas Lietuvai padėtų išsaugoti lietuvius, gyvenančius JAV“, - svarstė pašnekovas.

Nepavyksta jau kelerius metus

Tuo metu lietuvio Artūro S. istorija visai kitokia. Vyras jau nuo 2010 m. kasmet bando laimėti žalią kortą, tačiau iki šiol sėkmė jam nenusišypsojo.

Artūro S. seneliai jau daugiau nei porą dešimtmečių gyvena JAV. Vyras kartas nuo karto nuvyksta už Atlanto aplankyti giminių, tačiau išbandyti laimę loterijoje jis nusprendė po 2009 m. vizito JAV pas draugus.

Šiemet užpildyti loterijos formos Arturas S. dar nespėjo: „Kai tokia nesėkmė mane lydi, tai abejoju, ar beverta pildyti“.

Vyras teigė, kad jei vis dėlto jam pavyktų laimėti loterijoje, jis bandytų įsikurti Mičigano valstijoje – arčiau giminaičių.

„Kai buvau jaunesnis ir dar tik kūriau pagrindą po kojomis, buvo minčių išvažiuoti ir viską pradėti kurti ten. Dabar pagalvoju, kad nevažiuočiau iš Lietuvos viską mesdamas. Amerikoje jau turiu pažinčių savo veiklos srityje ir jei išvažiuočiau, tai būtų tikslingas važiavimas“, - pasakojo pašnekovas. Vyras dirba laikrodžių taisymo srityje bei realizuoja save kurdamas sporto, sporto motyvacijos medžiagą internetinėms platformoms.

„Šiuo metu žalios kortos loteriją esu palikęs paskutiniame plane. Nesiskundžiu gyvenimu Lietuvoje, turiu čia veiklos ir man sekasi. Visko nemesčiau, bet plėsčiausi“, - kalbėjo jis.

Kasmet bando 10 tūkst. lietuvių

JAV ambasados duomenimis, kasmet laimėti žalią kortą bando apie 10 tūkst. Lietuvos gyventojų.

2011 m. tokių buvo 8,9 tūkst., 2012 m.. – 12,4 tūkst., 2013 m. - 10,8 tūkst., 2014 m. - 11 tūkst., 2015 m. – 10 tūkst.

Laimė nusišypsojo vos apie 3 proc. dalyvių (2011 m. - 262, 2012 m. - 258, 2013 m. - 248, 2014 m. - 385, 2015 m. - 287).

Tačiau vizos (Diversity Visa) po dokumentų pateikimo ir interviu patenka į dar mažiau lietuvių rankų (išduota vizų – 2011 m. – 167, 2012 m. – 129, 2013 m. – 141, 2014 m. –156, 2015 m. galutinių rezultatų dar nėra). O dalis tikriausiai išvis pasirenka nepasinaudoti nusišypsojusia laime.

Loterijos 2017 m. vizoms pildymas galimas iki šių metų lapkričio 3 d. Kam pasiseks šiame loterijos etape, paaiškės kitų metų pavasarį. Iš viso bus išrinkta 50 tūkst. laimingųjų.

Kaip jau minėta, loterijos laimėjimas negarantuoja, kad visiems laimėtojams bus išduotos vizos, galbūt ne visi ir pasiryžta viską mesti ir iškeliauti į JAV. Kokia dalis laimėjusiųjų taip ir neišvyksta į JAV, JAV nefiksuoja.

Žalios kortos loterijos pradėtos organizuoti nuo 1995 m. Per dvidešimtmetį su žalios kortos programa JAV įsileido apie 1 mln. pasaulio gyventojų (976 163 vizos). Iš jų Lietuvos gyventojams išduotos 11 853 žaliosios kortos.

Loterijos esmė – padidinti kultūrinę įvairovę JAV. Loterijoje dalyvauti negali kai kurių šalių gyventojai – dalyvavimas negalimas, jei per paskutinius penkerius metus į JAV atkeliavo daugiau kaip 50 tūkst. tos šalies emigrantų. Pavyzdžiui, šiuo metu vykstančioje loterijoje negali dalyvauti Bangladešo, Brazilijos, Kanados, Kinijos, Kolumbijos, Ekvadoro, Indijos, Jamaikos, Meksikos, Nigerijos, Pakistano, Didžiosios Britanijos ir dar kelių šalių gyventojai.

Loterija vyksta laiminguosius išrenkant ne pagal šalių proporcijas, bet pagal regionus. Kaip teigiama JAV ambasados Lietuvoje pateiktuose duomenyse, pernai daugiausia vizų laimėtojų buvo iš Liberijos ir Kamerūno, o daugiausia išduota vizų – Egipto gyventojams. Daugiausia laimėtojų ir išduotų vizų – Afrikos regione.

Apipinta gandais

Tarp žalios kortos loterija besidominčių gyventojų – daug mitų ir gandų. Vieni tiki, kad kuo daugiau dalyvaus loterijoje, tuo mažesnė galimybė laimėti. Kiti įsipina į neoficialių loterijos organizacijos pinkles ir susimoka už dalyvavimą loterijoje. JAV ambasada Lietuvoje pabrėžia, kad dalyvavimas loterijoje – nemokamas.

Būtent besidomintiems žaliosios kortos klausimais lietuviams buvo visai neseniai suorganizuotas klausimų ir atsakymų sesija feisbuke.

Gyventojai domėjosi, ar yra kokių patarimų, kaip lengviau laimėti žalią kortą. JAV atstovai pabrėžia, kad jokių paslaptingų būdų laimėti loterijoje, nėra. Laimėtojai atrenkami visiškai atsitiktiniu būdu.

Primenama, kad loterijoje gali dalyvauti asmenys, sulaukę 21 metų. Užpildžius anketą loterijai taip pat privalu išsisaugoti gautą dalyvavimo numerį: jo neišsisaugojus iš naujo gauti neįmanoma, o tai reiškia, kad nepavyks ir sužinoti, ar laimėjote žalią kortą, nes numerį būtina įvesti, norint patikrinti, ar pasisekė.

Kiti besidomintys žalios kortos loterija klausė, ar būtinas nepriekaištingas anglų kalbos žinojimas, tačiau anglų kalba nėra būtinas kriterijus užpildyti loterijos formą.

Lietuviams užklausus, ar laimėjus žalią kortą, gyventojams yra suteikiamas gyvenamasis būstas ar darbas, JAV ambasada Lietuvoje pabrėžia – žalia korta tik suteikia teisę gyventi ir dirbti šalyje, gyvenamuoju būstu, darbu turi pasirūpinti pats laimėtojas.

Ambasada paneigė ir tokius mitus, kad dalyvavus loterijoje ir joje nelaimėjus vėliau kyla problemų norint gauti turistinę vizą ar leidimą atvykti į šalį turizmo tikslais. Tokia informacija yra neteisinga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (913)