"Manau, Lietuva supranta sankcijų pasekmes savo ekonomikai. Štai Baltarusijos ir Lietuvos ekonomistų duomenys. Jei mes šiandien nutrauksime krovinių pervežimą per Klaipėdą, Lietuva praras 7 mlrd. litų. Jei ES eis baltarusiškų prekių atsisakymo užsienio rinkose keliu, kaip tai gali nutikti, tai Baltarusija bus priversta imtis adekvačių priemonių", - interviu su Kremliumi siejamai Rusijos naujienų agentūrai Regnum sakė V.Dražinas.

"Ims stoti uosto pajėgumai. Atsilaisvins maždaug 4,5 tūkst. Klaipėdos uosto ir su juo susijusių įmonių darbuotojų. Geležinkeliai atsisakys maždaug 3,5 tūkst. etatų. Preliminariais duomenimis, bedarbių armija Lietuvoje išaugs 12 tūkst. žmonių. O tai jau nacionalinio masto problema. Tokia šio klausimo kaina ir Lietuvos politikai turi susimąstyti dėl šios kainos", - dėstė ambasadorius.

Jis pažymėjo, kad Baltarusijai jau "tenka nukreipti krovinius iš Latvijos uostų, o Latvijos ekonomikai tai padarys milžiniškus nuostolius - iki 3 mlrd. dolerių".

"Atskirai noriu pabrėžti: jei politikai nesikiša ir nesipainioja po kojomis, tai prekybiniai ekonominiai santykiai tarp Baltarusijos ir Lietuvos tik augs, o Klaipėda taps pagrindiniu jūrų uostu Baltarusijai. Lietuvoje mus viskas tenkina", - kalbėjo V.Dražinas.

Jis aiškino, jog dauguma Lietuvos kompanijų nepritaria, kad Baltarusijai būtų taikomos ekonominės sankcijos.

"Mes matome didelį politikų ir verslo požiūrių kontrastą. Galima tik stebėtis: politikai arba nesupranta to, kas vyksta, arba supranta, tačiau daro tai, kas prieštarauja logikai ir sukelia nuostolius šaliai. Tačiau, jei Lietuva elgsis korektiškai, jai pavyks išvengti Latvijos varianto. Manau, Lietuvos politikams reikia atsižvelgti į realijas", - kalbėjo diplomatas.

Jis pridūrė, kad Europos Sąjunga nepadengs Lietuvos nuostolių, kuriuos šalis patirs netekusi baltarusiškų krovinių.

"Lietuvoje mėgstama sakyti: "mes ir ES", "mes remiame bendrą ES poziciją". Noriu pažymėti: jei ES kompensuos Lietuvos ekonomikos netektis, tai kodėl nebūti su solidariems su ja. Tačiau vargu, ar dabartiniu finansiniu-ekonominiu sunkmečiu, kai kalbama apie Briuselio paramos Lietuvai sumažinimą 14 proc., ES sutiks tai daryti", - sakė V.Dražinas.

Protestuodama prieš politinių oponentų persekiojimus ir žmogaus teisių suvaržymus, ES plečia sankcijas Baltarusijai.

Praeitą mėnesį ES užsienio reikalų ministrai nusprendė įvesti sankcijas 29 įmonėms, kurios priklauso trims su A.Lukašenkos režimu siejamiems Baltarusijos verslininkams, ir į "juodąjį sąrašą" papildomai įtraukti 12 asmenų.

ES sankcijos pirmą kartą pritaikytos oligarchų Jurijaus Čižo ir Anatolijaus Ternavskio įmonėms, į juodąjį sąrašą įtraukta ir naujų verslininko Vladimiro Peftijevo kompanijų. Šios įmonės, vadinamos "A.Lukašenkos kišenėmis", negalės atlikti finansinių operacijų ES.

Lietuvos verslo atstovams perspėjus apie ekonominių sankcijų žalą Lietuvos verslui, diplomatai sako, kad nuogąstavimai nepagrįsti, prieš Baltarusiją "jokių totalinių ekonominių sankcijų nėra", priemonės taikomos tik oligarchams, o ne valstybinėms įmonėms.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją