Keliomis dienomis anksčiau Lenkijoje veikiantis Aušvico muziejus paragino Jungtinėse Valstijose įsikūrusią „Amazon“, kurios vadovas yra milijardierius Jeffas Bezosas, išimti iš prekybos nacių laikų antisemitines knygeles vaikams.

Aušvico memorialas savo oficialioje „Twitter“ paskyroje penktadienį parašė, kad šiais leidiniais skleidžiama „neapykantos kupina, nuožmiai antisemitinė nacių propaganda“.

Muziejaus žinutėse, prie kurių buvo pridėta parduodamų knygų nuotraukų, sakoma: „Tokių autorių kaip Julius Streicheris (Julijus Štreicheris) knygų taip pat galima rasti svetainėse @amazon ir @AmazonDE. Tokios knygos turėtų būti nedelsiant pašalintos. | @JeffBezos @Amazon.“

Tarp šių knygų buvo antisemitinė knyga vaikams „Nuodingas grybas“ (vok. „Der Giftpilz“), kurią parašė nacių partijos narys J. Streicheris ir kuri pirmą kartą buvo išleista 1938 metais.

„Amazon“ atsisakė komentuoti per jos platformą parduodamus konkrečius leidinius, bet sakė, kad imasi priemonių prieš kai kurią medžiagą, kuri gali būti pripažinta įžeidžiama.

„Kai knygų pardavėjai esame įsitikinę, kad suteikti prieigą prie rašytinio žodžio yra svarbu – įskaitant knygas, kurios kai kam gali pasirodyti ginčytinos“, – sakė „Amazon“ atstovas.

„Susirūpinimą vertiname rimtai ir įsiklausome į atsiliepimus. „Amazon“ turi politiką, kokios knygos gali būti siūlomos įsigyti; reikšmingai investavome laiko ir išteklių, kad užtikrintume, jog mūsų taisyklių būtų laikomasi, ir šaliname produktus, kurie jas pažeidžia“, – pridūrė atstovas.

Per pastaruosius pusantrų metų „Amazon“ iš prekybos pašalino keletą kraštutinių dešiniųjų autorių knygų, tarp jų buvusio Kukluksklano lyderio Davido Duke'o (Deivido Djuko) ir Amerikos nacių partijos įkūrėjo George'o Lincolno Rockwello (Džordžo Linkolno Rokvelo) knygas, pranešė dienraštis „The New York Times“.

Praėjusiais metais Lietuva paragino „Amazon“ nutraukti prekių su sovietiniais simboliais pardavimą internetu, sakydama, kad kūjo ir pjautuvo ženklas žeidžia totalitarinio komunizmo aukas.

Praėjusį mėnesį Holokaustą išgyvenę žmonės grįžo į Aušvico-Birkenau mirties stovyklą paminėti 75-ųjų išvadavimo metinių. Jie taip pat priminė apie abipus Atlanto vandenyno dažnėjančius antisemitinius išpuolius, kurių dalis baigėsi mirtimi.

Okupuotoje Lenkijoje nacių įrengta Aušvico mirties stovykla, veikusi 1940–1945 metais, priklausė daugybę žmonių pražudžiusiam ir visą Europą apėmusiam stovyklų tinklui, sukurtam įgyvendinant nacių diktatoriaus Adolfo Hitlerio genocido planą „Galutinis sprendimas“, nukreiptą prieš maždaug 10 milijonų Europos žydų.

Vokietijos naciai Aušvice nužudė daugiau nei 1,1 mln. žmonių; dauguma jų buvo žydai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)