Praėjusį mėnesį patvirtinusi minėtą mokestį, Prancūzija atsidūrė priešakyje valstybių, siekiančių priversti dideles technologijų įmones sumokėti daugiau mokesčių tose rinkose, kuriose jos veikia.

Jungtinės Valstijos į tai sureagavo grasinimais imtis atsakomųjų veiksmų.

Mokestis įsigalios atgaline data nuo sausio 1 dienos ir sieks 3 proc. nuo pelno, gauto už internetinius pardavimus trečiosioms šalims mažmenininkėms, taip pat už skaitmeninę reklamą ir asmeninių duomenų pardavimą.

„Kadangi mes veikiame labai konkurencingame nedidelės maržos mažmeninės prekybos sektoriuje bei daug investuojame į naujų įrankių ir paslaugų savo klientams ir pardavėjams–partneriams kūrimą, negalime mokėti papildomo mokesčio“, – teigiame bendrovės pranešime naujienų agentūrai AFP.

„Dėl to mažesnės Prancūzijos įmonės gali atsidurti nepalankioje konkurencinėje padėtyje palyginti su varžovėmis kitose šalyse. Kaip ir daugelis kitų, mes įspėjome institucijas“, – sakoma pareiškime.

Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono vyriausybė įvedė vadinamąjį GAFA mokestį, kurio pavadinimas sudarytas iš pirmųjų bendrovių „Google“, „Apple“, „Facebook“ ir „Amazon“ raidžių, po to, kai nepavyko pasiekti susitarimo visos Europos Sąjungos lygmeniu.

Amerikiečių internetinės milžinės dažnai nukreipia ES gautą pelną į valstybes nares, kuriose galioja maži pelno mokesčiai, pavyzdžiui, Airiją ar Liuksemburgą, taip beveik nieko nemokėdamos tose šalyse, kuriose uždirba didžiulį pelną.

Prancūzijos vyriausybė pareiškė, kad neturi kito pasirinkimo, kaip tik imtis veiksmų, nors tikisi, kad iki 2020 metų pabaigos bus pasiektas tarptautinis susitarimas, kuriame dalyvaus visos EBPO šalys.

Šis klausimas bus įtrauktas į didžiojo septyneto (G7) aukščiausiojo lygio susitikimo darbotvarkę, kuris vyks kiek vėliau šį mėnesį Prancūzijos kurortiniame Biarico mieste.

Nei „Facebook“, nei „Google“ iš karto nepateikė komentarų naujienų agentūrai AFP.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pasipiktino Prancūzijos mokesčiu ir tviteryje pažadėjo sureaguoti „į Macrono kvailystę esminiais abipusiais veiksmais“, įskaitant naujus muitus prancūziškam vynui.