Šią savaitę „Alytaus naujienų” redakciją pasiekė dar vieno alytiškio skundas. Šįkart žmogus nusiteikęs ryžtingai. Kreipėsi į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą, gavo jam palankų atsakymą ir pareiškė, jei dar kartą gaus tokiu būdu atsiųstą pranešimą dėl skolos už šiukšles, bus priverstas kreiptis į teisėsaugos institucijas.

Stebėjosi didelėmis išieškojimo išlaidomis

Atliekų surinkimu ir tvarkymu besiverčianti vokiečių kapitalo bendrovė „Dzūtra” iki pernykštės liepos Alytaus mieste, iki rudens - rajone turėjo sutartis su fiziniais ir juridiniais asmenimis dėl atliekų išvežimo. Su atliekų surinkėjais buvo tiesiogiai atsiskaitoma už suteiktą paslaugą.

Dabar už atliekų surinkimą mokama Alytaus regiono atliekų tvarkymo centrui nuo turimų plotų, o lėšos patenka į savivaldybių biudžetus.

„Dzūtra”, kurios buveinė ir padalinys - Alytuje, o valdžia - sostinėje, pasikeitus atsiskaitymo už paslaugas sistemai, toliau atliekų surinkimą ir tvarkymą vykdo Alytaus mieste ir rajone, Birštono savivaldybėje, Kauno ir Kaišiadorių rajonuose.

Per visus bendrovės aptarnaujamus rajonus susidarė daugiau kaip 5 tūkst. 500 skolininkų, kurių skolos atliekų surinkėjams pasiekė per 500 tūkst. litų.

Įmonė nusprendė asmenų apie susidariusias skolas neperspėti, joms išsiieškoti pasisamdė dvi Vilniaus bendroves - „Lindorff” ir „Sergel”. Tad šių pranešimus gavo ir kelias dešimtis litų įsiskolinusieji, kuriems „Dzūtros” pasamdytas paštas pranešimams išnešioti jų neįteikė.

Publikacijoje „Dzūtra” skoloms išieškoti pasitelkė dvi įmones” buvo aprašytas atvejis, kai Alytaus rajone Likiškėlių kaime nuosavą namą turintis vyras iš „Lindorff” gavo pranešimą-raginimą susimokėti beveik 50 litų. Pusė šios sumos - „Dzūtrai” už atliekų išvežimą, beveik tiek pat - skolų išieškojimo įmonei už paslaugas Žmogus, visada laiku atsiskaitęs už atliekų išvežimą, nustebo gavęs pranešimą iš „Lindorff”.

Nuėjęs aiškintis į „Dzūtrą” nieko nepešė. Jam buvo pasakyta, gal paštas neatnešė pranešimo.

Likiškėlių kaime nuosavą namą turintis vyras atsiskaitė su skolų išieškojimo įmone, bet tvirtino niekaip nesuprantantis, kaip galima be perspėjimo iš karto skolininkus perduoti išieškojimo įmonėms, kurios nuo žmogaus nuplėšia beveik tiek pat, kiek tektų apmokėti skolą.

Nusprendė nesitaikstyti

„Dzūtros” Alytaus regiono padalinyje teko išgirsti, kad bendrovei pigiau atsiėjo skolininkus perduoti išieškojimo įmonėms, nei patiems siuntinėti pranešimus, raginančius susimokėti, į išieškotojų pranešimus gerokai rimčiau reaguojama, nes nesumokėjus numatomos juridinės sankcijos.

Šią savaitę „Alytaus naujienas” pasiekė Alytaus Klevų gatvės individualaus namo gyventojo Povilo Veniukevičiaus nusiskundimas dėl „Dzūtros” „reketo” per „Lindorff”. Tiksliau - šis alytiškis panoro pagarsinti savo istoriją dėl susidariusios skolos už atliekų išvežimą „Dzūtrai” dėl jos pačios kaltės ir iš „Lindorff” atkeliavusį raginimą susimokėti, skolų išieškojimo įmonei pridedant 36 litus.

„Per banką buvo sudaryta tiesioginio atsiskaitymo su „Dzūtra” sutartis. Vienu metu „Dzūtroje” buvo sutrikimų dėl atsiskaitymų. Mes niekuo dėti. Kodėl buvome perduoti skolų išieškojimo įmonei - aiškinomės „Dzūtroje”. Mums sakė, kad jau viskas tvarkoj, mes neskolingi. Bet aš kreipiausi į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą, teiravausi, ar gali be perspėjimo mano duomenis - vardą, pavardę, gyvenamąją vietą - perduoti skolų išieškotojams”, - pasakojo V.Veniukevičius.

Alytiškiui atsakė minėtos tarnybos energetikos ir vartojimo prekių bei paslaugų departamento Energetikos ir komunalinių paslaugų skyriaus vyriausioji specialistė Rita Kuštan. Ji atsakyme citavo Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymą, kuriame nurodyta, kad duomenų valdytojas gali teikti skolininkų duomenis tik tuo atveju, jei jis duomenų subjektui arba skolininkui raštu pateikė priminimą apie įsipareigojimų nevykdymą ir per 30 kalendorinių dienų nuo tos dienos, kai duomenų valdytojas pateikė skolininkui priminimą, įsiskolinimas liko nepadengtas, mokėjimo terminas nebuvo atidėtas arba skolininkas skolos pagrįstai neginčijo.

Vadinasi, „Lindorff” pranešimai alytiškiams, kurie pirmiausia iš „Dzūtros” negavo priminimų susimokėti - antiįstatyminiai? P.Veniukevičius sakė šiai bendrovei mokėti už neva suteiktas paslaugas nesirengiantis, nes „Dzūtra” iš jo sąskaitos jau atsiskaitė pinigus už atliekų išvežimą. „Jei dar kartą gausiu panašų laišką iš „Lindorff”, teks kreiptis į teisėsaugos institucijas”, - pabrėžė alytiškis.

„Dzūtros” Alytaus regiono vadovas Algimantas Dirsė teigė, kad dėl tiesioginių atsiskaitymų per bankus už atliekų išvežimą, iš tiesų buvo nesklandumų, taip atsiskaitę ir gavę pranešimus iš skolų išieškojimo įmonių turi užeiti į „Dzūtrą”. Jiems, anot A.Dirsės, skolų mokėti išieškotojams nereikia.