„Lietuvos aludarių gildiją“ įsteigė bendrovės „Gubernija“, „Kalnapilio-Tauro grupė“, „Ragutis“, „Rinkuškiai“ ir „Švyturys-Utenos alus“. Į aludarių asociaciją susibūrusios kompanijos vieningai nusprendė, kad būtina plėsti veiklą ir rūpintis ne tik savireguliacija ir etiško verslo tradicijų skatinimu, bet ir alaus kultūrinio paveldo saugojimu sutelkiant visus šalies aludarius – teik mažus, tiek didelius.

„Norime ateities kartoms perduoti visas geriausias mūsų amato tradicijas bei gerinti amato įvaizdį šiandien. Aludarystės tradicijos Lietuvoje siekia XVI a., per šimtmečius jos buvo daug kartų primirštos ir gaivintos. Tikimės, kad sukaupę visą savo amato išmintį sugebėsime ateities kartoms išsaugoti vertingą kultūrinį palikimą“, - sakė „Lietuvos aludarių gildijos“ vadovas Saulius Galadauskas.

2009 m. birželio 1 d. gildijos steigėjai susirinko iškilmingam įvykiui – atnaujinto Lietuvos aludarių garbės kodekso pasirašymui. Kaip tik ši simbolinė data – kalendorinės vasaros pradžia – ir bus laikoma „Lietuvos aludarių gildijos“ atgaivinimo data.

Pranešime spaudai taip pat teigiamas, kad atkuriamajame „Lietuvos aludarių gildijos“ susirinkime birželio 1 d. buvo paskelbta apie Alaus akademijos steigimą. Akademija periodiškai organizuos alaus degustavimo, gamybos, derinimo su maistu švietėjiškus renginius alaus profesionalams ir mėgėjams, kvies paskaitas skaityti užsienio alaus ekspertus.

Akademiją sudarys vyriausieji gildijai priklausančių bendrovių aludariai. Šiuo metu Alaus akademijoje Edvardas Kairys („Gubernija“), Ričardas Barakūnas (KTG), Petras Sadovskis („Ragutis“), Vidas Meženskas („Rinkuškiai“) ir Džuljeta Armonienė (ŠUA).

„Įvairių alaus daryklų vyriausieji aludariai turi sukaupę neįkainojamą patirtį ir savo amato išmanymą, tad būtina, kad šiomis žiniomis būtų dalinamasi, kad visuomenė sugebėtų atskirti, kuo skiriasi geras alus, nuo prasto, kad būtų išsklaidyti stereotipai apie šiandieninę alaus gamybą. Lietuva turi puikius aludarius, kurie savo sugebėjimais niekuo nenusileidžia Vokietijos ar Čekijos aludariams“, - pranešime cituojamas aludarių gildijos vadovas.

Akademija turės dar vieną funkciją – leisti žymėti gildijai priklausančių alaus daryklų alų specialiu ženklu „Aprobuota Lietuvos aludarių gildijos“. Planuojama, kad šis ženklas taps alaus kokybės ženklu Lietuvoje, juo žymimas bus tik tas alus, už kurio kokybę atsakys akademijos aludariai bendru sutarimu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją