Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba ir Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas uždraudė alų vadinti „gyvu“ ar „šviežiu“, nes frazėse „gyvas alus“ ir „šviežias alus“ pateikta informacija yra neadekvati alkoholinio gėrimo poveikiui žmogaus organizmui.

Pasak departamento, alaus ženklinimo etiketėje ir reklamoje naudoti teiginius, kurie nėra apibrėžti Alaus apibūdinimo, gamybos ir prekinio pateikimo techniniame reglamente, ir tokiu būdu pateikti neteisingą ir klaidinančią informaciją apie alkoholinius gėrimus, yra draudžiama.

Lietuvos aludarių gildijos prezidentas Saulius Galadauskas DELFI sakė, kad žodį „gyvas“ bus siekiama įrašyti į minėta reglamentą. Jis tvirtinamas žemės ūkio ministro įsakymu.

„Mes manome, kad šiame reglamente reikėtų apibrėžti „gyvo alaus“ sąvoką kaip gamybos būdą. Nefiltruotas, nepasterizuotas alus galėtų būti vadinamas „gyvu“. Jeigu tai bus reglamente, nemanau, kad galėtų kas nors kabintis. Departamentas per daug plačiai interpretuoja žodžio „gyvas“ sąvoką, nes „gyvas“ yra gamybos būdo apibrėžimas“, – komentavo jis.

Pasak pašnekovo, žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius sakė atsižvelgsiąs į prašymus.

Kadangi „šviežio“ alaus sąvokos į šį reglamentą įrašyti negalima, todėl kiekvienam gamintojui paliekama pačiam spręsti, kaip elgtis.

„Mano manymu, departamentas sąvoka „šviežias alus“ interpretuoja per plačiai. Tačiau, kita vertus, čia turėtų būti ginčas tarp ją vartojančių ir draudžiančių tai daryti. Tie, kurie ją naudoja ir turi tam argumentus, ją ir toliau tai darys, jeigu juos baus, aš įsivaizduoju, kad jie ginsis teisme ir teismas nuspręs. Jeigu aludariai nuspręs nebevartoti, tai tos sąvokos nebevartos“, – sakė S. Galadauskas.

Tuo metu mažieji aludariai įtaria, kad inspektorių draudimas naudoti apibūdinimus „gyvas“ ir „šviežias“ alus yra ne kas kita, kaip konkurencinė didžiųjų aludarių kova su mažaisiais bravorais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją