Skirtingi skaičiai, skirtingi ir siūlymai kovoti su alkoholiu. Štai šią savaitę vyriausybė nepritarė siūlymui alkoholį parduoti tik 20 metų sulaukusiems žmonėms, leisti prekiauti juo tik specializuotose parduotuvėse. Vyriausybė nepritarė ir alkoholio prekybos laiko sutrumpinimui 4 valandomis, t. y. nuo 10 iki 20 val.

Išvadų dėl alkoholio prekybos apribojimų paprašė Seimas, kuris svarsto piliečių iniciatyvinės grupės „Už blaivią“ parengtas alkoholio prieinamumą ribojančias įstatymo pataisas. Dar vieną iniciatyvą parodė patys prekybininkai – nuo rugsėjo 2 d. nusprendė iš visų perkančiųjų alkoholį reikalauti asmens dokumentų.

Prekybininkai kitą mėnesį žada pradėti informacinę kampaniją ir planuoja, kaip atrodys parduotuvėse kabėsiantys informaciniai pranešimai pirkėjams, kad perkantys alkoholinius gėrimus kasose privalo pateikti asmens tapatybės dokumentus, kuriuose būtų pirkėjo nuotrauka ir gimimo data. Prekybininkų atstovas sako, kad nuo rugsėjo 2 d. tvarkos turės laikytis, nepaisant amžiaus – visi – perkantys alų, sidrą, vyną ar stipriuosius alkoholinius gėrimus. Ją inicijuoja patys prekybininkai.

„Mūsų tikslas yra perkelti sąmoningą atsakomybę vartotojui, bet kokiam, nepriklausomai nuo amžiaus. Kad jis suprastų, jog šio dokumento parodymas perkant alkoholinį gėrimą yra veiksmas, kurį atlieka visi kiti, ir tas bendrumas prisideda prie pokyčio, kad jaunimas, mūsų vaikai nenusiperka ir neturi galimybės nusipirkti arba ji maksimaliai apribota, ne taip, kaip yra dabar, nors draudimų įstatymuose yra tikrai įvairiausių“, – aiškina Prekybos įmonių asociacijos vykdomasis direktorius Laurynas Vilimas.

Prekybininkų planus versti žmones į parduotuves neštis tapatybės dokumentus, pirkėjai vadina kvailyste.

„Man ji atrodo kvaila, bet pasaulyje daug kvailysčių, todėl aš su ja puikiausiai susigyvensiu. Mano gyvenimo tai nepakeis“, – parduotuvėje sakė Marijonas Mikutavičius.

„O pašokti nereikės prie kasos? Kokie dar pasityčiojimai gali būti iš žmogaus? O jeigu žmogus be dokumentų? Jis neturi teisės užeiti į parduotuvę? Idiotizmas jau nestebina“, – piktinosi kitas pirkėjas.

Vartotojų instituto prezidentė Zita Čeponytė sako, kad pastaruoju metu gyventojai daugiausiai skundžiasi dėl galimų pažeidimų, kai iš jų reikalaujama pateikti asmens duomenis perkant internetu. Ji sako su nerimu laukianti rugsėjo, kai tapatybės dokumentus reikės pateikti parduotuvėse perkant alkoholį.

„Pirkimo procesas užprogramuoja tam tikrus konfliktus, nesusipratimus, vartotojų nepasitenkinimą. Tai nėra teisės aktas, tai yra prekybos centrų memorandumas ir, aišku, mes norėtume užkirsti kelią būtent šito memorandumo vykdymui, nes todėl, kad jis neatitinka sveikos logikos“, – sako Lietuvos vartotojų instituto prezidentė Z. Čeponytė.

Kasininkės bus įpareigotos ne tik tikrinti alkoholio pirkėjo tapatybę, bet ir jo gimimo datą įvesti į kasos aparatą. Prekybininkų atstovas tikina, kad tai neprieštarauja jokiems asmens duomenų apsaugos įstatymams.

„Jis nebus niekaip susietas su perkančiuoju ir tie duomenys nebus niekaip išsaugomi sistemoje, tai daugiau kaip PIN kodas, kuris leistų toliau kasai atlikti operaciją“, – tikina Prekybos įmonių asociacijos vykdomasis direktorius L. Vilimas.

Duomenų apsaugos inspekcijos direktorius Algirdas Kunčinas teigia, kad prekybininkai privalo inspekcijai pateikti dokumentaciją, kaip jie tvarkys asmens duomenis, tačiau iki šiol to nėra padarę. Ir pateikus tokį prašymą inspekcijos direktorius sako abejojąs, kad leidimas prekybininkams būtų suteiktas.

„Jokio teisinio pagrindo nėra, tai jų noras, kurį galbūt galima pagirti, tačiau ir pačius geriausius darbus reikia dirbti teisėtais metodais, o ne taip, kaip aš sugalvojau. Jau vieną kartą prekybininkai bandė tokį metodą, tai aš tuomet paklausdavau kasininkės, atleiskite, o jūs man parodykite dokumentą, kad jūs esate pilnametė ir turit teisę prekiauti alkoholiu. Toks leidimas gali būti jiems suteiktas? Labai abejoju“, – teigia Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos direktorius Algirdas Kunčinas.

Viešbučių ir restoranų verslininkas Vaclovas Kontrauskas sako, kad panašiomis vienadienėmis akcijomis ir šūkiais alkoholio vartojimo nesumažinsime, o tik pasirodysime juokingi ne tik sau, bet ir į Lietuvą vis gausiau atvykstantiems užsieniečiams, kai ir iš pagyvenusių žmonių parduotuvių kasose bus reikalaujama asmens dokumentų.

„Per visą gyvenimą man teko lankytis 98 pasaulio valstybėse ir aš nei vienoje valstybėje nesutikau tokio nonsenso, ir net negirdėjau apie tokias nesąmones, kad iš pagyvenusio arba senyvo amžiaus žmogaus, įsigyjant alkoholinius gėrimus, reikalautų asmens dokumento, patvirtinančio jo amžių. Tai čia yra toks cirkas, su kuriuo mes dar kartą galime labai juokingai pasauliui pasirodyti“, – sako verslininkas, restorano savininkas V. Kontrauskas.

Prekybininkų iniciatyvą galima paaiškinti tik tuo, kad jie stengiasi užbėgti kitoms politikoje esančių ar į jų gretas besiveržiančių iniciatyvoms, esą jos jau kartojasi ar net ne kartą griežtintos, bet rezultato taip ir nedavė.

Seimui pateikta piliečių iniciatyva su dar griežtesniais siūlymais. Pavyzdžiui, alkoholiu leisti prekiauti tik specializuotose parduotuvėse. Tai, ko gero, priverstų užsidaryti daugumą mažų parduotuvėlių kaimuose, nes prekyba alkoholiu sudaro žymią pajamų dalį.

Kitas siūlymas – vėlinti amžių nuo 18 iki 21 m., kai alkoholį vartoti būtų leidžiama jaunuoliams. Tai yra šį šeštadienį išleistuves šventę abiturientai šampano taurės jau negalėtų pakelti. Ir nesvarbu, kiek jų tai paisytų. Svarbu, kad panašios iniciatyvos skambėtų ir praskintų kelią į Seimą.