„Turiu ir teises, ir pasą – ar nori, kad nupirkčiau?“, – pagalbą išsyk siūlė prie prekybos centro lūkuriuojantis Volodia.

Prastai prigirdintis benamis sunkiai suprato žurnalistės klausimą, ar pradėjus galioti naujai tvarkai, jam nekils keblumų įsigyti alkoholį – galbūt ne visi benamiai turi asmens tapatybės dokumentus?

„Ne, man problemų nėra. Dokumentus turiu. Su savimi visada nešiojuosi“, – pagaliau supratęs, ko klausiame, porino Volodia.

Jokių suvaržymų dėl naujos tvarkos sakė nematantis prie to paties prekybos centro lūkuriuojantis Andrejus. Jis mikliai traukė iš kišenės piniginę ir skubėjo rodyti asmens tapatybės kortelę.

„Aišku, nėra gerai su savimi nešiotis dokumentus, nes jei pamesi ar apiplėš kas. Bet ką darysi, kai tiek to turto teturiu, tad ir tampausi viską su savimi“, – kalbėjo Andrejus.

Vyras pripažino, jog jei tik kas paprašytų, už užmokestį jis neatsisakytų pagelbėti alkoholio įsigyti tiems, kurie neturi dokumentų.

„Reikia kažkaip suktis“, – atviravo benamis.

Padėjo pensininkė

Beje, ne tik benamiai pasiryžę ištiesti „pagalbos ranką“ norintiems įsigyti alkoholio, bet neturintiems dokumentų. Bent jau toks įspūdis susidarė žurnalistei miesto centre esančiame prekybos centre „Maxima“ pabandžius nusipirkti šampano.

Kasininkė nuskenavo kainą ir mandagiai paprašė parodyti asmens dokumentą. Pamelavus, kad lyg tyčia visi dokumentai liko kitoje rankinėje, jauna kasininkė apgailestavo, kad niekuo negali padėti, nes tokia yra tvarka.

„Tiktų bet koks dokumentas, kur yra gimimo data. Negi nieko neturite?“, – kiek nepatogiai dėl tokios situacijos jautėsi ir pati kasininkė, mat buvo akivaizdu, kad šampano įsigeidusi pirkėja tikrai yra pilnametė.

„Taigi imkite mano pensininko pažymėjimą ir nekankinkite tos ponios“, – išeitį netikėtai pasiūlė jau už savo prekes susimokėjusi, bet vis dar kraunanti jas į maišelį garbaus amžiaus moteriškė. – Koks jums skirtumas – bile tik dokumentas“

Kasininkė kiek padvejojusi ryžosi – žvilgterėjo į pensininkės pažymėjimą ir pardavė šampaną nieko bendro su tuo pažymėjimu neturinčiai moteriai.

„Tikiuosi, negausiu velnių nuo apsaugos. Šiaip mes neturime niekur įvesti jokių asmens duomenų, užtenka, kad parodo dokumentą ir tiek, tad gal nieko tokio“, – lyg teisindama save kalbėjo kasininkė.

Alaus nepardavė

Eksperimentą pratęsėme kitame prekybos centre „Iki“. Šį sykį žurnalistė neturėdama jokio asmens dokumento bandė įsigyti alaus.

„Ar jis alkoholinis?“, – pasiteiravo kasininkė laikydama rankose alaus buteliuką.

Išgirdusi teigiamą atsakymą, paprašė parodyti asmens dokumentą. „Dainelė“ apie tai, kad lyg tyčia visi dokumentai likę kitoje rankinėje, negelbėjo.

„Niekuo negaliu padėti. Teks ateiti kitą kartą“, – maloniai šypsodamasi kasininkė mikliai paslėpė alaus butelį, nepalikdama jokių vilčių.

Šį sykį pagalbos rankos neskubėjo tiesti nė vienas eilėje stovintis pirkėjas.

Sulaukė kritikos

Naujoji tvarka, kai perkant alkoholį būtina parodyti asmens dokumentą, nuo vakar galioja prekybos tinklų „Maxima“, „Iki“, „Rimi“, „Norfa“, „Prisma“, „Aibė“ ir Lietuvos kooperatyvų sąjungos parduotuvėse. „Lidl“ tinklas prie šios akcijos neprisijungė.

Naują tvarką pasiūlę prekybininkai teigia siekiantys užkirsti kelią alkoholio pardavimui nepilnamečiams ir skatinti visuomenės sąmoningumą. Pasak jų, jokie pirkėjų duomenys nebus renkami, kasininkams užteks tik parodyti dokumentą su gimimo data.

Kritikai sako, kad tokiu žingsniu prekybos tinklai tiesiog siekia visuomenės pyktį nukreipti į politikus, svarstančius siūlymus alkoholį pardavinėti specializuotose parduotuvėse bei sutrumpinti prekybos juo laiką.

Skaičiuojama, kad memorandumą pasirašę prekybos tinklai Lietuvoje užima bent 95 proc. alkoholio prekybos parduotuvėse rinkos.

Prekybininkai prie iniciatyvos ragina jungtis naktinius klubus ir barus, kad jie prie įėjimo prašytų pilnametystę patvirtinančių asmens dokumentų.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, Lietuva patenka į daugiausia alkoholio suvartojančių Europos šalių trejetuką.

Prekybos tinklai teigia nuo penktadienio sustiprinę apsaugos darbuotojų budėjimą. „Maxima LT“ Korporacinių reikalų departamento vadovas Rosvaldas Gorbačiovas BNS tikino, kad žmonės reaguoja „pakankamai geranoriškai“.

„Geranoriškumas ypatingai pasireiškia mažesniuose miesteliuose, kur žmonės nubėga ir atsineša dokumentus, jeigu jų neturi. Aišku, panašu, kad sulauksime ir piktų klientų, bet incidentų neužfiksavome. Apsauga yra pasiruošusi ir budresnė nei visuomet“, – tvirtino R. Gorbačiovas.

„Rimi“ atstovė spaudai Giedrė Bielskytė BNS taip pat teigė, jog tinklo parduotuvėse incidentų kol kas nebuvo.

„Iš principo visi geranoriškai pirkdami alkoholį rodo dokumentą, o tie kas neparodo, tai jiems primena kasininkai. Kol kas jokių incidentų neturėjome – viskas gražiai ir tvarkingai, tad panašu, kad žmonės išgirdo žinutę. Pačių apsaugos darbuotojų kiekis dabar padidintas ir yra papildomas instruktažas suteiktas jiems“, – kalbėjo G. Bielskytė.