"Bankininkai turėtų suprasti, kad šalies finansų stabilumas reikalauja labai apgalvotų sprendimų, ypač tokiomis nelabai ramiomis aplinkybėmis", - ketvirtadienį "Žinių radijui" sakė A. Kubilius.

Pasak Premjero, susidaro įspūdis, kad nėra matoma, kas vyksta tarptautinėse rinkose, euro zonoje, Graikijoje ar Italijoje. Jis teigė, kad dėl atsargumo kalbant apie kitų metų perspektyvas reikia turėti tam tikrą konsensusą. A. Kubilius priminė, kad šalies biudžeto deficitas vis dar siekia 5 proc. BVP.

"Neapskaičiuotas minimalios algos didinimas gali padidinti šalies išlaidas, tuo pačiu didinti deficitą, mažinti galimybes skolintis tarptautinėse finansų rinkose, nuo ko kentėtume visi", - teigė A. Kubilius.

Kalbėdamas apie euro įsivedimo perspektyvas, Ministras Pirmininkas teigė, kad tiki euru, bet pabrėžė, kad reikia padaryti viską, jog šalies finansuose būtų skaidri ir tvari situacija: išlaikyti mažesnį negu 3 proc. deficitą, nedidelę infliaciją, nedidėjančią valstybės skolą.

"Nepriklausomai nuo to, įsivedame eurą ar ne, laikytis tokių taisyklių yra gerai", - sakė Premjeras.

Jo teigimu, sprendimą dėl euro įvedimo reikia priimti 2014 m., pamačius, ar susitvarkė euro zonos reikalai. A. Kubilius pabrėžė, kad yra optimistas ir tiki Europos ir euro ateitimi. "Europa yra pergyvenusi ne vieną krizę, iš kurios išeidavo sustiprėjusi" , - sakė jis.

G. Nausėda yra sakęs, kad MMA turėtų būti keliamas iki 900 litų, kartu turėtų būti didinamas ir NPD.

"MMA turėtų būti didinama iki tų pačių 900 litų, bet dar būtų geriau ir priimtiniau ir darbuotojams, ir samdomiems darbuotojams, ir darbdaviams, jeigu jis būtų derinamas su NPD kėlimu, bet atrodo, kad tam turbūt bus nelemta išsipildyti, nes valdžia, atsižvelgdama į visus globalinius dalykus, atsargiai žiūri į tokius sprendimus, kurie sumažintų mokesčių pajamas", - yra sakęs jis.

"Nes didinimas iki 850 litų reiškia, kad dar apmokestinama dalis bus nuo tų 50 papildomų litų. Tai praktiškai, manau, kad net ir imant vidutinį butą, šildymo sąskaitos per mėnesį šį sezoną išaugs daugiau. Žmonės išleis gerokai daugiau šildymo sąskaitoms negu MMA didės", - komentavo G. Nausėda.

ELTA primena, kad rugsėjo 14 d. po Vyriausybės posėdžio Premjeras A. Kubilius pranešė, kad nuo kitų metų liepos MMA turėtų didėti iki 850 litų. Tiesa, NPD kelti neketinama.

Toks pasiūlymas bus teikiamas Trišalei tarybai. Anksčiau kalbėta MMA didinti 100 litų. Vyriausybės nuomone, daugiau didinti MMA negalima, nes esą išaugs nedarbas.

Šiuo metu MMA yra 800 litų neatskaičius mokesčių, arba 670 litų po mokesčių.

Profesinės sąjungos reikalavo, kad MMA būtų didinamas iki 900 litų per mėnesį nuo 2011 metų liepos 1 d. ir iki 1000 litų per mėnesį nuo 2012 metų sausio 1 dienos.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)