Modernizacija įmonei leis išplėsti gamybos apimtis ir sumažinti produkcijos savikainą. Akmenėje statybų laukta ne vienerius metus. Verslininkai viliasi paslaugų sektoriaus ir būsto rinkos pagyvėjimo, o darbo birža – bedarbių skaičiaus mažėjimo.


Grandiozinės statybos įmonėje prasidės jau kitą savaitę. Anot bendrovės direktoriaus, tai stambiausias projektas šalyje nuo naftos perdirbimo gamyklos pastatymo Mažeikiuose.

10-ies ha plote iškilsianti naujoji technologinė linija leis „Akmenės cementui“ atsisakyti jau pasenusio šlapiojo cemento gamybos būdo ir jį pakeisti sausuoju, kuris naudojamas Europoje.

Dalis statyboms skirtų pinigų skolinti iš bankų, kiti – įmonės. Tai kol kas didžiausios privataus lietuviško kapitalo investicijos šalyje, kurių neremia nei valstybė, nei ES. Projekto vertė apie 350 milijonų litų.

Pastačius gamybos liniją įmonės pajėgumas išaugs ketvirtadaliu – iki 1,5 mln. tonų cemento per metus, trečdaliu kris kuro sąnaudos, mažės savikaina.

Pastarieji porą metų cemento gamintojui nebuvo lengvi. Vietinė rinka per krizę susitraukė perpus, ketvirtadaliu krito produkcijos kainos ir įmonei teko ieškoti naujų rinkų užsienyje. Tačiau pernai padėtis ėmė gerėti.

„Galbūt čia nebus tokie šuoliai, kokie buvo prieš krizę (augimas tada buvo 20–25 proc.), bet augimas po 5–7 proc. tikrai yra tikėtinas. Ir užbaigus naująją technologinę liniją, 80–90 proc. jos pajėgumų galėsim išnaudoti“, – teigė „Akmenės cemento“ generalinis direktorius Artūras Zaremba.

Projektą laimėjo viena didžiausių šalies statybos įmonių – Panevėžio statybos trestas. Anot bendrovės atstovų, tai jiems bus nemažas iššūkis. Statybos vyks veikiančioje gamykloje, o kai kurie gamybinės linijos statiniai sieks net 125 metrus (maždaug 8 penkiaaukščiai namai sustatyti vienas ant kito).

Nors „Akmenės cementas“ bendrovei už darbus turėtų sumokėti 150 milijonų, Panevėžio statybos trestas teigia, kad šiemet smarkaus pajamų augimo nesitiki.

„Pramonė atsigauna, bet daugiausia eksporto pagalba, o statybų rinka šiek tiek atsigauna, bet ne tiek, kiek norėtųsi mums, iš tikrųjų mūsų kompanija dirba didžiųjų objektų segmente ir ten to atsigavimo nesijaučia“, – aiškino Panevėžio statybos tresto generalinis direktorius Dalius Gecevičius.

Manoma, kad šimtamilijoninis projektas kiek pajudins ir apmirusią Akmenės darbo rinką. Rajone nedarbas vienas didžiausių Lietuvoje. Akmenės darbo biržos atstovų teigimu, su statybos bendrove jau vyko preliminarios kalbos apie vietinės nekvalifikuotos darbo jėgos samdymą.

„Manome, kad jeigu įdarbintume apie 100 žmonių pagalbiniams darbams, tai nedarbas sumažėtų apie 1,5 proc.“, – tvirtino Akmenės darbo biržos direktorius Algis Rudys.

Statybų metu Akmenėje nuolat gyvens keli šimtai darbininkų atvykusių iš kitų miestų, tad vietos verslininkai jau trina rankas. Esą atsigaus paslaugų sektorius, pagyvės nekilnojamojo turto rinka.

„Kolegos, kurie nuomoja ar pardavinėja butus, nespėja suktis, nes yra daug užklausimų, gyventi ruošiasi daug žmonių, tai bus visiems gerai“, – aiškino Akmenės rajono verslininkų asociacijos narys Alis Valinčius.

Naujojo gamybos cecho statybas ketinama baigti per dvejus metus. Anot įmonės, dar dešimtmečio prireiks, kad investicijos atsipirktų.