„Šį rytą Lietuvos miestų centrinėse gatvėse ir aikštėse gražiai apsirengę jauni žmonės rengia akciją „Šioje šalyje nėra vietos šėšėliui“. Visoje Lietuvoje to patikrinti negalėjau, bet Vilniuje šį jaunimą mačiau, - sakė premjeras Algirdas Butkevičius, pasakojęs, jog akciją matęs ir pats joje sudalyvavęs. - Žiūrėjau, kokia žmonių reakcija, turiu pasakyti, kad didelio optimizmo veiduose nemačiau, bet priekaištų arba replikų nesulaukiau.“

Pasak jo, sutikti gyventojai pasisako už tai, jog kova su šešėliu būtų nuolatinė, o ne vienadienė akcija.

A. Butkevičius, kalbėdamas per konferenciją-diskusiją „Poveikis šešėlinei ekonomikai: baudimas ar prevencija?“ pasidžiaugė, jog Lietuvoje fiksuojama vis daugiau teigiamų pokyčių surenkant mokesčius.

„Paskutiniais mėnesiais pajutome proveržį, kur nemažą dalį užima šešėlis“, - sakė jis.

Pasak A. Butkevičiaus, daugiau mokestinių pajamų gaunama iš alkoholio ir degalų akcizų: šiemet per tris mėnesius vidaus rinkoje realizuota 17,6 proc. daugiau degalų nei pernai, o tabako gaminių - 2,3 proc. daugiau.

Skaičiuojama, kad šešėlinė ekonomika Lietuvoje sudaro nuo 17 iki 35 proc. šalies BVP.

Akcijos „Šioje šalyje nėra vietos šešėliui“ tikslas yra atkreipti jaunimo, aktyvių ir veiklių gyventojų dėmesį į šešėlinės ekonomikos problemas ir skleisti žinią, jog kiekvienas iš mūsų galime ir privalome padėti įveikti „šešėlį“.

Akcijos dalyviai kviečiami apsirengti savo baltais marškinėliais, ją inicijuoja asociacija „Investors' Forum“ ir projektas "Baltoji banga", ją remia Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė, Vyriausybė, Valstybinė mokesčių inspekcija, „SoDra“ ir daugiau nei 30 pilietinių, verslo, politinių organizacijų, pavyzdžiui, „Kurk Lietuvai“, Vilniaus universiteto studentų atstovybė, Legalaus verslo aljansas, „Baltosios pirštinės“ ir kitos organizacijos.

Prie akcijos prisijungė ir įmonių vadovai ir atstovai, tai yra „Archyvų sistemos“, „Daumantai LT“, „Danske bank“, „Deloitte“, DNB bankas, „Integrity PR“, „LAWIN“, „Nasdaq OMX“, „Omnitel“, „Orion Global Pet“, „Vitechmeda“, „VSA Vilnius“, „Skogran“, „Kolpingo kolegija“, „Lifosa“, „Nordic Sugar Kėdainiai“, „SDG“, „Rimi Lietuva“, „UPS“, „VRP HIll&Knowlton“ ir kitos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (79)