Praėjusią savaitę Seimas nusprendė pritarti Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisoms.

Jos numato, kad mažmeninės prekybos vietose nuo 2025-ųjų bus draudžiama viešai eksponuoti ir demonstruoti tabako gaminius ar su tabako gaminiais susijusius gaminius ir įrenginius.

Taip pat balsavimu Seimas įteisino specializuotas rūkalų parduotuves bei skyrius.

Prekyba keisis iš esmės

Laikinoji Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento (NTAKD) vadovė Gražina Belian „Delfi“ aiškino, kad nuo 2025 m. sausio 1-osios pirkėjai tabako gaminių ir jų prietaisų mažmeninės prekybos vietose nebeišvys.

Vietoje įprastų cigarečių ar kitų tabako gaminių pakuočių bus galima matyti tik pardavėjų turimų tabako gaminių sąrašus su prekių pavadinimais bei kaina.

Anot jos, kaip aiškino naują tvarką, tai gali būti ir prie kasos pastatytas paprasčiausias popieriaus lapas su atspausdinta aktualia informacija.

G. Belian teigimu, dabar dažniausiai virš kasų prekybos vietose įprastos matyti specialios lentynos su tabako gaminiais taip pat galės likti, tačiau joms galios ta pati taisyklė – tabako gaminių pakuotės turės būti uždengtos.

Atstovė teigė, kad tie prekybininkai, kurie nenorės papildomai investuoti į tabako gaminių uždengimą, juos galės laikyti ir po prekystaliu.

„Įstatymas nedetalizuoja, kokiu būdu bus laikoma, svarbiausia, kad gaminys nebūtų matomas. Parduotuvėse prekybininkai galės laikyti nors ir už užuolaidos“, – sakė ji.

Gražina Belian

Prekybos tinkluose taip pat gali atsirasti ir tam tikri atskiri skyriai, kuriuose bus galima įsigyti tabako gaminių. Kaip aiškino G. Belian, juose būtų leidžiama atvirai prekiauti tabako gaminiais, tačiau išorinėse vitrinose tabako gaminiai neturėtų būti matomi.

„Jeigu būtų skyriai parduotuvėse, turėtų būti kažkokios sienelės su atitinkamu įėjimu į skyrių“, – aiškino ji ir patikino, kad atskirose informacinėse kasose, kurios įprastai būna dar prieš įėjimą į parduotuvę prekybos centre, tabako gaminiai taip pat turės būti uždengti.

Tokiu pačiu principu turės veikti ir specializuotos tabako gaminių parduotuvės.

„Tarkime, tabako parduotuvė. Iš išorės jie turės užsidengti vitrinas kažkokiomis konstrukcijomis, kad nesimatytų gaminių.

O paskui mes į ją įeiname, ir ten jau matome prekes.

Įėjęs žmogus ten atsiduria tikslingai, tai tokiuose skyriuose ar parduotuvėse žmogus jau matys prekes, tačiau tai turės būti jau specialiai įrengtos prekybos vietos“, – patikslino atstovė.

Nepaklaususių lauks baudos

Pačioms tabako gaminių pakuotėms įstatymo pakeitimai įtakos neturės. Jos galės išlikti tokios, kokios yra šiuo metu.

„Šis įstatymas nėra nukreiptas į pakuotes, tačiau į pačios prekybos būdą“, – teigė G. Belian.

Už tai, kad įstatymas būtų įgyvendinamas ir prekybininkai jo laikytųsi ir bus atsakingas NTAKD.

„Manau, kad prekybininkams yra pakankamai laiko pasiruošti. Yra šalių, kur įstatymas buvo įgyvendintas ir per vienerius metus. Dviejų metų laikotarpis – retesnis variantas“, – kalbėjo ji.

Nesilaikančių įstatymo lauks ir baudos.

Kaip vardijo, juridiniam asmeniui nusižengus pirmą kartą jos sieks nuo 1448 Eur iki 2896 Eur, o jeigu nusižengimas per metus pasikartos – nuo 2896 Eur iki 5792 Eur.

Vainienė: pasiruošti laiko tikrai palikta

Prekybos įmonių asociacijos direktorė Rūta Vainienė kalbėjo, kad priimtas teisės aktas dar yra „labai šviežias“, jį dar turi pasirašyti Prezidentas, o tikslios jo taikymo detalės bus aiškesnės pasirengimo eigoje.

Visgi, pasak jos, kaip tikino, jau šiandien aišku, kad prie kasų vitrinų su tabako gaminiais gyventojai tikrai nebeišvys.

„Prašėme suteikti pakankamai laiko pasiruošti pokyčiams, ir laiko tikrai palikta, tad tai laikytina gerosios teisėkūros praktikos pavyzdžiu“, – sakė ji.

Rūta Vainienė

Nesupranta, kam to reikėjo

Pasak Smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos pirmininkės Dalios Matukienės, regionuose tabako prekybos klausimas yra gana svarbus.

„Pirkėjai, atėję įsigyti rūkalų į parduotuvę, dažnai įsigyja ir daugiau prekių, maisto produktų, kas padeda išsilaikyti mažesniems prekybininkams“ , – sakė ji.

Visgi, kaip kalbėjo, atstovė teigė mananti, kad nors pokyčiai didelių permainų pačiam verslui neatneš, ji nesuprantanti, kam jų išvis reikėjo.

„Ne tai reikia akcentuoti. Reikia daryti prevencijas mokyklose, darželiuose, namuose, kad žmogui nekiltų noras išvis rūkyti, o ne kažkur kažką slėpti.

Jeigu jis atėjo nusipirkti rūkalų, jis juos ir pirks.

Aš išvis nesuprantu šio dalyko, kodėl čia taip reikia rūpintis dėl to. Versle yra daug svarbesnių dalykų, kaip ir Seime“, – sakė D. Matukienė bei pridūrė mananti, kad tai didins ir rūkalų kontrabandos mastus.

„Galiausiai, priimami įstatymai turėtų turėti įtaką kažkam, o ne būti žaidimai dėl žaidimo. Paskui dar norima kažką dekriminalizuoti“, – svarstė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)