"Euras silpsta, ir šis procesas sukelia pastebimų sunkumų Europos bankininkystės sistemai", - kalbėjo A Greenspanas. Be to, ekonomikos augimo tempų lėtėjimas Europoje daro neigiamą įtaką ir JAV korporacijų eurais nominuotų vertybinių popierių pajamingumui ir vertei, blogina bankų rodiklių dinamiką.

"Problema ta, kad vis labiau skiriasi politikų ir ekspertų nuomonės dėl euro vaidmens, kuris yra ypač svarbus susiklosčiusioje situacijoje", - teigia A. Greenspanas.

Atsakydamas į klausimus dėl ekonominių sunkumų JAV, A. Greenspanas neišsakė būgštavimų dėl pakartotinės recesijos grėsmės, tačiau konstatavo kad "įtampa šiuo klausimu auga".

Anksčiau jis skelbė, kad sugrįžimas į recesiją arba galimybė jos išvengti "priklauso nuo Europos, o ne nuo JAV. Jungtinėse Valstijose situacija buvo gana patenkinama, nors ir nestabili tol, kol Italijos ekonomikos perspektyvos nepradėjo kelti abejonių. Bendroji Europos sistema destabilizuota ir kyla krizė".

Taip pat buvęs JAV federalinio atsargų banko vadovas atsakė į keletą klausimų dėl pastaruoju metu vis brangstančio aukso ateities. Antradienį šio tauriojo metalo kaina šoktelėjo iki naujo rekordinio lygio - 1 tūkst. 917 JAV dolerių už unciją.

"Auksą, skirtingai nei kitas žaliavas, galima panaudoti kaip valiutą. Nevertėtų manyti, kad šis metalas tinkamas tik juvelyrinės pramonės poreikiams tenkinti. Priešingai, tai labiausiai patikimas prieglobstis kapitalui, skirtingai nuo popierinių valiutų, kurios, regis, praranda šią savybę", - sakė jis.

Po to, kai A. Greenspanas paliko JAV federalinio atsargų banko vadovo postą 2006-aisiais, jis įsteigė konsultacinę kompaniją "Greenspan Associates". Be to, 85-erių metų ekonomistas yra bankų "Deutsche Bank AG", "Pacific Investment Management Co." ir rizikos draudimo fondo "Paulson & Co." patarėjas.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)