Dariaus Prialgausko pavardė patikslinta.

Istorija apie įvairias įmones įsigijusio, o vėliau ir galimai klientus apgaudinėjusio D. Prialgausko vis plačiau atskleidžiama. Tylėti nelinkę nei nukentėjusieji, nei bylą tiriantys pareigūnai ir prokurorai.

Padarė žalos „UAB Telia Lietuva“

Prokurorė Laura Golubkienė DELFI papasakojo, kad D. Prialgauskui ikiteisminis tyrimas dėl sukčiavimo buvo pradėtas 2016 metų birželio 23 dieną. Įmonės „UAB Rentana“ atstovas sulaukė nemalonumų, kai įmonė „UAB Telia Lietuva“ parašė pareiškimą, kad nukentėjo nuo minimo asmens.

Pasak L. Golubkienės, ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas dėl sukčiavimo įgijus biuro įrangą (telefonus, kompiuterį, kompiuterių dėklus ir projektorių).

„Iš D. Prialgausko buvo priteista 33 680 eurų „UAB Telia Lietuva“ naudai“, – informavo prokurorė.

„Pripažintas kaltu padaręs nusikalstamą veiką pagal Lietuvos Baudžiamojo kodekso 182 straipsnio 2 dalį - 4 metų laisvės atėmimo bausme, pagal 183 straipsnio 1 dalį – vienerių metų laisvės atėmimo bausme. Subendrinta bausmė ir paskirta galutinė 4 metų laisvės atėmimo bausmė, o bausmės įvykdymas atidėtas 2 metams ir 6 mėnesiams su teismo įpareigojimais“, - L. Golubkienė detaliai nupasakojo D. Prialgausko bausmę.

Galimai nukentėjo 21 asmuo

Sostinės antrojo policijos komisariato 1 veiklos skyriaus tyrėjai aiškinosi jau kitos sukčiavimo istorijos aplinkybes. D. Prialgauskas, įmonių „UAB Velnita“ ir „UAB Hodas Plius“ atstovas, įtariamas vėl sukčiavus, tik šį kartą didesniu mastu.

Ilgai stebėtą asmenį – D. Prialgauską – pareigūnai sulaikė gegužės 21 dieną. Jis buvo surastas nuomojamame bute. Visgi, be „šou“ nebuvo apsieita: policijos pareigūnai pasakojo, kad už durų teko laukti daugiau nei 2 valandas, o ir į patalpą buvo įleisti buto savininko, nors pats D. Prialgauskas su žmona buvo namuose. Iš karto po sulaikymo įtariamąjį suėmė 2 mėnesiams, per tą laiką tyrėjai daug išsiaiškino.

Pareigūnai iš viso suskaičiavo 68 proceso dalyvius, jie įvykdė 40 apklausų, nustatė 21 nukentėjusį asmenį bei ne vieną dešimtį liudininkų. Pasak pareigūnų, skaičius dar augs, ir skatina asmenis, kurie galimai nukentėjo nuo D. Prialgausko, kreiptis į policiją.

Įdėję daug darbo į šią bylą tyrėjai išsiaiškino, kad iš viso D. Prialgauskas galimai padarė apie 50 tūkstančių eurų žalą. Nukentėję asmenys pasakojo, kad patyrė žalos nuo 800 iki 11 tūkst eurų.

Neoficialiais duomenimis, D. Prialgauskas teigė, kad per mėnesį uždirbdavo minimumą (200-300 eurų). Visgi, yra žinoma, kad už nuomojamą butą mokėdavo po 800 eurų per mėnesį, taip pat nuomojosi ir automobilį „Škoda“, kuris per mėnesį atsieidavo 500 eurų.

Pareigūnai informavo, kad D. Prialgauskui pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Lietuvos Baudžiamojo kodekso 182 straipsnio 1 ir 2 dalis. Pareigūnai nustatė 19 sukčiavimo epizodų.

Tarp nukentėjusiųjų – policijos pareigūnas

DELFI pavyko susisiekti su nukentėjusiu vyru, kuris yra policijos pareigūnas (to iki šiol nežino sutuoktiniai). Vyras pasakojo, kad gegužės mėnesį iš „UAB Hodas plius“ įmonės užsisakė apie 40 kubų akyto betono blokų. Su D. Prialgausku susitarė, jog avansu sumokės 1000 eurų, o gavęs prekę perves likusią sumą – dar apie 1 500 eurų.

Pareigūnas teigė, kad minimą įmonę surado internete, tada dar apie ją blogų atsiliepimų nebuvo. Atsiradus įtarimui, jog kažkas su įmone yra negerai, ėmė naršyti internete ir rado, kad D. Prialgausku turėjo dar vieną įmonę – „UAB Velnita“. Čia vyriškis aptiko begalę nukentėjusių žmonių atsiliepimų.

Po kurio laiko D. Prialgauskas susisiekė su klientu (policijos pareigūnu) ir pasiūlė susitarti – jei perveda dar apie 500 eurų, jis atveža prekę, tačiau nukentėjusysis atsisakė duoti dar daugiau pinigų tol, kol nebus atgabenta prekė.

„Jis pasakė, jeigu nori, kad rytoj atvežtumėm prekes, dar pervesk apie 500 eurų. Sakiau, ne ne, kai atvešit, tada ir sumokėsiu, pagal terminus visus. Laikas praėjo, parašiau laišką – neatsakė, tada skambinau – išjungtas telefonas, po to jau skambinau kitu numeriu ir žmona atsiliepė. Ji pasakė, kad jis (aut. past. - D. Prialgauskas) uždarytas, sufabrikuotos bylos jo atžvilgiu. Sakė nerašyt pareiškimo, aš sakiau kaip tai nerašyti, tai grąžinkit pinigus ir nerašysiu. Sakė, kai jis grįš, tada atsiskaitys“, - prisimena nukentėjusysis.

D. Prialgausko žmona pareigūnui dar ir pagrasino. „Sakė, jei parašysi pareiškimą, tai išvis pinigų neatgausi“, - atviravo vyras. Dėl šio moters pasakymo pareigūnas parašė pareiškimą, kuriame buvo teigiama, jog jam buvo grasinta.

DELFI žiniomis, dėl D. Prialgausko žmonos galimų grasinimų jau parašyti kelių asmenų pareiškimai, jie yra pridėti prie įtariamojo bylos.

Nuo pirmos dienos melavo

DELFI taip pat susisiekė ir su buto, kuriame apie metus gyveno sutuoktiniai, savininku. Vyras pasakojo, kad nuo pirmos susitikimo dienos D. Prialgauskas melavo.

Pašnekovas pasakojo, kad pirmąją dieną jie turėjo susitikti tam, kad pasirašytų nuomos sutartį, tada jis neatvyko. Antrąją dieną vyras atvyko pavėlavęs ir be pinigų, teigė, kad banke nepavyko nusiimti jų (D. Prialgauskui reikėjo palikti depozitą ir vieno mėnesio nuomos kainą).

Buto savininkas iš pat pradžių suprato, kad kažkas yra negerai, bet vis patikėdavo jų melu. Anot pašnekovo, jau po dviejų mėnesių sakė jiems išsikraustyti, bet sutuoktiniai vis išsiprašydavo dar pasilikti.

Daug melo girdėjęs vyras teigia, kad jam palengvėjo, kai gegužės 21 dieną sulaukė policijos pareigūnų skambučio. Tada jis buvo paprašytas atrakinti buto, kurį nuomojo sutuoktiniams, duris.

Anot buto savininko, atrakinęs buto duris pamatė, kad sutuoktiniai buvo pasislėpę balkone, moteris vaidino labai išsigandusią, verkė ir drebėjo.

Kai pareigūnai nuomininkus išsivežė į policijos komisariatą, vyras išsikvietė meistrus ir pakeitė durų spyną. Tą dieną, vėlai vakare, moteris buvo paleista, vyro pareigūnai nepaleido. Buto savininkas sulaukė D. Prialgausko žmonos skambučio, ji verkė ir prašė, kad leistų bent naktį pernakvoti, vyriškis pasakojo, jog pagailėjo moters ir paėmęs jos dokumentą davė naują buto raktą.

Tai, kas buvo palikta bute, vyriškį šokiravo. Pasak jo, namai buvo tikra kiaulidė. Vonioje, ant žemės, buvo labai nešvarių rūbų krūva, sofa purvina, šiukšlių begalės. Vyras DELFI pasakojo, kad stalčiuose mėtėsi ne tik rūbai, bet ir ne viena SIM kortelė.

Buto savininkas neatmeta, kad sutuoktiniai galimai iš namų nebuvo išėję kelias dienas, jis pastebėjo krūvą dėžių nuo picų ir šiukšlių nuo kitų maisto produktų. Be viso to vyras pridūrė, kad valytoja nuomininkų palikimą tvarkė 4 dienas.

Neatgavęs apie 1000 eurų vyras pasakojo, kad sulaukė dar daugiau nemalonumų. D. Prialgausko žmona parašė pareiškimą, kuriame teigia, jog buto savininkas ją apvogė – pasisavino kelias firmines rankines, jų kaina siekia šimtus eurų.

Buto savininkas istoriją vadina absurdiška ir sunkiai sveiku protu suvokiama. Jis teigė, kad tikrai tokios istorijos su šiais nuomininkais nesitikėjo.

Nenorima paleisti į laisvę

Ketvirtadienį, liepos 19 d., apie 14 val., D. Prialgauskas buvo atvestas į Vilniaus apylinkės teismą kardomosios priemonės (suėmimo) pratęsimui.

Prokurorė Julija Kryževičienė DELFI sakė, kad teismo prašė įtariamajam pratęsti suėmimą 2 savaitėm. Teisėja šį prašymą patenkino.

Papildyta 16.24 val.

Su DELFI susisiekė D. Prialgausko žmona Aušrinė Prialgauskienė, ji papasakojo savo istorijos pusę.

„Su „UAB Telia Lietuva“ įvykusi istorija man ir mano vyrui yra labai skaudi. Mes nenorime sutikti su teismo nuosprendžiu, jau esame jį apskundę, bet deja, tai niekuo mūsų šeimai nepagelbėjo. Su tokia galinga įmone mes neturėjome nei pinigų, nei įrankių teisiškai lygiai kovoti.

Darius neturėjo tikslo sukčiauti, tinkamai vedė buhalterijos apskaitą bei mokėjo mokesčius, turėjo pasirašytas sutartis. Jis norėjo sėkmingai dirbti, tačiau ne jis pirmas ir ne paskutinis, kuriam nepasisekė verslas. Ši istorija mums pakenkė ne tik finansiškai, bet ir morališkai, o su sveikata kaip bus toliau aš nežinau.

2018 gegužės 21 dienos vakarą sulaukėme policijos pareigūnų. Mes buvome balkone, nieko negirdėjome, nes bute televizorius buvo veikė dideliu garsu. Nežinojome, kad už durų policija ir abu balkone nesislėpėme, buvo tik privertos balkono durys. Mes nežinojome, kad policijai reikėjo mano vyro, dėl to buvome nustebę ir išsigandę.

Mano vyras buvo įkalbėtas pasirašyti buto nuomos nutraukimo sutartį, to daryti mes nenorėjome. Savininkas pakeitė durų spyną ir aš negalėjau grįžti namo. Po ilgų įkalbinėjimų ir ašarų jis man davė naują raktą, leido pernakvoti ir išsikraustyti. Visgi, aš nespėjau susirinkti visų savo asmeninių daiktų, pasigedau brangių rankinių ir laikrodžio, todėl įtariu, kad jas galėjo pasiimti savininkas. Dėl šios aplinkybės aš parašiau pareiškimą policijai (yra pradėtas ikiteisminis tyrimas), kadangi daiktų taip ir neatgavau. Visi galimi įrodymai perduoti policijai.

Kol gyvenome tame bute, buto savininkas dažnai skambindavo naktį ir už butą reikalaudavo mokėti anksčiau, nei nurodyta nuomos sutartyje. O namai tikrai nebuvo taip suversti, kaip sakė. Manau, per keturias dienas visą namą būtų įmanomą iškuopti.

Tą vakarą aš iš policijos komisariato išėjau sugniuždyta, tą vakarą nebuvo įmanoma suprasti nei pareigūnų, nei savininko elgesio. Manęs juk niekas neišklausė.

Klausiu tik vieno, kodėl žmogus, kuris niekur nebėgo ir nesislapstė, buvo suimtas? Nors esu viena, palūžusi, nebūdama turtingo oligarcho dukra, aš bandau padaryti viską, kad apginčiau save ir savo vyrą”, – pasakojo A. Prialgauskienė.

DELFI taip pat susisiekė su D. Prialgausko advokatu Linu Kupruseviciumi. „Darius supranta apie tai. Nežinau priežasčių. Žmogus matyt dirbo statybų versle samdomu darbuotoju, paskui pagalvojo, kad galbūt gali pats užsiimti tuo. Įsigijo įmonę, pradėjo prekiauti ir tiesiog, tam tikru metu, kažkur pradėjo per dideles nuolaidas siūlyti, ir paskui iš tiekėjų negavo (aut. past. – prekių), ir prasidėjo trūkumas lėšų. Pabandė turbūt vienus užsakimus padengti kitų avansinėm įmokom ir ta sniego gniūžtė pradėjo riedėti nuo kalno tol, kol nebegalėjo susitvarkyti. Tada pats ant savo galvos sugalvojo įsigyti dar vieną įmonę”, – pasakojo advokatas.

Pasak L. Kupruseviciaus, jo ginamasis tiesiog laiku nesustabdė verslo, nepaskelbė bankroto, o dėl to, kad vienos įmonės sąskaitas užšaldė, tai įsigijo kitą, galvojo, kad pasimokė. Be viso to L. Kupruseviciaus paminėjo, kad įmonės turėjo daug klientų, jiems buvo gražinti tai pinigai, tai pristatytos prekės, o šis nukentėjusiųjų skaičius palyginti nėra didelis.

Taip pat advokatas teigė, kad dauguma nukentėjusiųjų kreipėsi civiline tvarka, niekas nepradėjo ikiteisminių tyrimu, kodėl šį kartą taip pasidarė, jis nežino.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (112)