„Achema“ pirmadienį pranešė suteikusi naujas, dukart erdvesnes patalpas įmonės darbuotojų profesinei sąjungai – taip norima sudaryti palankesnes sąlygas dirbti bei pašalinti kliūtis profesinės sąjungos svečiams, kurių kildavo dėl ribojimų patekti į gamyklą.

Profsąjungos pirmininkė B. Daškevičienė BNS sako, kad naujos patalpos yra nebe gamykloje, o nuo jos nutolusios kelis kilometrus. Be to, ji įsitikinusi, kad įmonė taip mėgina paralyžiuoti profesinės sąjungos veiklą.

„Atėjus į darbą radome pakeistas spynas, užplombuotas patalpas, vėliau atėjo pranešimas, kad jie išvežė viską, visą profsąjungos turtą, dokumentus. (...) Kol kas neįsivaizduojame, kur jie yra, parašyta, kad jie perėmė dalį turto, kažką įvardino apie gaisrams atsparią spintą, tokią metalinę, kurioje dokumentai saugojami pagal įstatymą, ten yra ir pinigai. Kol kas dar neišsiaiškinome, kur yra profsąjungos turtas“, – BNS teigė B. Daškevičienė.

„Kalbame su teisininkais, kreipsimės į teisėsaugą, nes darbdavys iš esmės perėmė viską, disponuoja visa informacija. Nežinome, kokių veiksmų imtis dar“, – pridūrė ji.

Pasak B. Daškevičienės, įmonės atstovai nurodė, kad naujų patalpų raktus perduos, kai bus pasirašyta panaudos sutartis. Tačiau ji profsąjungų netenkina, nes yra terminuota ir galioja tik vienerius metus.

B. Daškevičienės teigimu, pirmą kartą raginimą išsikraustyti profesinei sąjungai „Achema“ pateikė kovo 4 dieną, tuomet liepta išsikelti iki kovo 7 dienos. Vėliau, balandžio 1-ąją, gautas dar vienas raginimas.

„Achemos“ vyriausiasis juristas Rytis Budrius BNS komentavo, kad įmonė, du kartus įspėjusi apie naujas patalpas, davė pakankamai laiko persikraustyti, tačiau galiausiai pasisiūlė padėti pervežti daiktus iš senų į naujas patalpas.

„Visi profesinei sąjungai priklausantys daiktai buvo pervežti į (...) Jonavos centre esančiame verslo centre naujai suremontuotas patalpas, apie tai profesinės sąjungos vadovybė buvo informuota raštu. Raktas nuo patalpų yra saugomas bendrovės administracijoje, kuris bus nedelsiant perduotas bet kuriam profesinės sąjungos įgaliotam atstovui“, – BNS teigė R. Budrius.

Anot jo, vienerių metų panaudos terminas pasiūlytas atsižvelgiant į profesinės sąjungos siūlomus kitų susitarimų terminus. Jis teigė, kad bendrovė neprieštarauja dėl ilgesnio termino, nes suteikti patalpas įpareigoja įstatymas.

„Achema“ pirmadienį pranešė, kad profesinei sąjungai neatlygintinai suteiktos patalpos Jonavos centre esančiame verslo centre, „Achemos“ administraciniame pastate. Už komunalinius patarnavimus ir kitas paslaugas taip pat mokės įmonė.

„Achema“ yra strateginės svarbos objektas, dažnai kyla klausimų, kas gali čia patekti, kaip tuos žmones patikrinti. Manome, kad naujosios patalpos suteiks profesinei sąjungai galimybę laisviau veikti, organizuoti susitikimus ir kitą veiklą“, – pranešime sakė bendrovės generalinis direktorius Ramūnas Miliauskas.

„Achemos“ darbuotojų streiko metu Jonavoje vasarį lankėsi Europos profesines sąjungas vienijančios organizacijos „Union Syndicale Federale“ viceprezidentas Nielsas Bracke, tačiau į bendrovės teritoriją tuomet jis neįleistas.

„Achemos“ atstovai tuomet teigė, kad svečiui ir profesinei sąjungai pasiūlytos patalpos bendrovės mokymo centre.

Žada atnaujinti streiką

Profsąjungos pirmininkė B. Daškevičienė sako, kad Vyriausybei atšaukus nepaprastąją padėtį, įmonės darbuotojai vėl atnaujins streiką.

„Šiai dienai vadovaujamės įstatymais ir sustabdėme streiką dėl paskelbtos nepaprastosios padėties. Suprantame, kad karo grėsmė yra daug sudėtingesnis procesas nei streikas, o pasikeitus aplinkybėms, kai bus nepaprastoji padėtis atšaukta, streikas toliau tęsis, dėl to bendrovė ėmėsi drastiškų, protu nesuvokiamų veiksmų prieš profsąjungas“, – kalbėjo ji.

Pasak B. Daškevičienės, visi streikavę darbuotojai šiuo metu dirba įmonėje.

„Jie nukentėjo, kad nestreikavę darbuotojai uždirbo dvigubą, trigubą atlyginimą, kurį mokėjo bendrovė streiko metu ir nutraukus streiką bendrovė nutraukė ir padidintą apmokėjimą. Profsąjunga nuolat dengė praradimus streikavusių darbuotojų, esame atsiskaitę su ilgiausiai streikavusiais darbuotojais ir praradimus dengiame“, – kalbėjo ji.

B. Daškevičienės teigimu, streikavusiems žmnėms profsąjunga sumokėjo apie 70 tūkst. eurų, bet kompensuota dar ne visiems.

Streikas „Achemoje“ paskelbtas vasario 8-ąją, darbuotojai reikalavo bendrovės vadovybės pasirašyti dvejų metų trukmės kolektyvinę sutartį dėl darbo apmokėjimo ir kitų sąlygų, tačiau įmonės vadovai reikalavimą vykdyti atsisakė.

Vasario 24-ąją prasidėjus Rusijos karui Ukrainoje ir Lietuvoje įvedus nepaprastąją padėtį, tris savaites vykęs streikas buvo sustabdytas.

Darbo kodeksas numato, kad streikai regionuose, kur paskelbta nepaprastoji padėtis, draudžiami, kol ji bus atšaukta.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją