Pasak „Achemos“ profesinės sąjungos pirmininkės Birutės Daškevičienės, balsavimas vyks gruodžio 2–9 dienomis, o rezultatai bus aiškūs gruodžio 10 dieną.

„Bendrovė iki šiol visą laiką atsisakinėjo pasirašyti kolektyvinę sutartį ir žadėjo, kad visi reikalavimai bus įgyvendinti atlygio sistemoje, tačiau tai neįvyko. Gavę atlygio sistemos projektą mes pamatėme, kad nėra numatytas atlyginimų indeksavimas, nėra numatyta atlygio sistemą nustatyti kolektyvine sutartimi, nenumatytas metinis premijavimas, dėl to ir ryžomės skelbti balsavimą dėl streiko“, – BNS sakė B. Daškevičienė.

Pasak jos, sprendimui dėl streiko reikia ketvirtadalio profesinės sąjungos narių balsų. Šiuo metu jai priklauso apie 37 proc. iš maždaug 1,3 tūkst. „Achemos“ darbuotojų.

„Pagal Darbo kodeksą dėl pritarimo streikui turi teisę balsuoti tik profsąjungos nariai, streiką skelbia profsąjunga. Jai nepriklausantys bendrovės darbuotojai galės prisijungti streiko metu“, – aiškino B. Daškevičienė.

Ji negalėjo pasakyti, kada galėtų įvykti streikas, nes tai priklausys nuo derybų dėl kolektyvinės sutarties baigties.

„Dėl konkrečios datos spręs profsąjungos taryba. Mes įsivaizduojame, kad streikuosime tik po to, kai bendrovė atsisakys nuo sausio 1 dienos pasirašyti kolektyvinę sutartį“, – teigė profesinės sąjungos pirmininkė.

Dėl išaugusių dujų kainų „Achema“ nuo rugsėjo pabaigos yra sumažinusi gamybą – dirba tik vienas iš iš dviejų amoniako gamybos cechų, taip pat kai kurie kiti įmonės skyriai. Pasak B. Daškevičienės, gruodį bendrovė ketina dirbti panašiu pajėgumu, į prastovas ir toliau bus išleista apie 60 darbuotojų

80 proc. „Achemos“ produkcijos savikainos sudaro dujų kaina. „Achemos“ vadovas Ramūnas Miliauskas tuomet neatmetė galimybės, kad jei ji ir toliau laikysis aukštumose, gali tekti stabdyti kitus gamybos padalinius.

Dujų kainos Europoje šiemet pašoko daugiau kaip tris kartus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)