„Tokio negirdėjau veiklos stabdymo, bet trąšų rinkoje situacija yra sudėtinga, trąšų kainos yra mažos, o dujų - didelės“, - penktadienį po susitikimo su energetikos ministru Žygimantu Vaičiūnu sakė L. Sabaliauskas.

Jis taip pat sakė, kad ketvirtadienį pokalbyje su darbuotojais įtikinėjo juos, jog jie neitų piketuoti.

Jo teigimu, SGD terminalo išlaikymo kaštai, dėl kurių susitikimo metu ir buvo kalbamasi, galėtų mažėti dar daugiau nei 40 proc., apie kuriuos anksčiau buvo kalbėjęs Ž. Vaičiūnas.

„Mūsų nuomone, jie galėtų ir labiau mažėti, šiuo metu nenorėčiau komentuoti nei dydžių, nei dar kažko, kadangi nėra visiškai aišku“, - kalbėjo L. Sabaliauskas.

Tuo tarpu Ž. Vaičiūnas žurnalistams sakė, kad „Achemos“ mokama dalis už SGD terminalą nuolat mažėja.

„Anksčiau, 2015 metais, buvo apie 30 mln. eurų, šįmet prognozuojame apie 20 mln. eurų. Ši suma, vertinant su perdavimo sistemos išlaikymu, yra mažesnė nei pernai, o antras dalykas - matant terminalo išpirkimo galimybes šią sumą (būtų galima, - ELTA) sumažinti maždaug per pusę“, - kalbėjo energetikos ministras.

Jis taip pat sakė, kad yra kalbama apie kompleksą priemonių, kaip pagerinti situaciją „Achemoje“.

„Yra įstatymo projektai pateikti Seime, kalbame apie vadinamąjį VIAP (viešuosius interesus atitinkančios paslaugos elektros energetikos sektoriuje, - ELTA) diferencijavimą, maždaug 800 įmonių galėtų gauti VIAPO lengvatą ir tas lėšas panaudoti tiek efektyvumo, tiek kitom priemonėm“, - sakė ministras ir pridūrė tikintis, kad tiems įstatymams bus pritarta.

Ž. Vaičiūnas taip pat pakartojo, kad „Achemai“ išlaikymo kaštai galėtų kristi 40 proc.

„Pirmas dalykas, - jei ieškome būdų, kaip užtikrinti ilgalaikį SGD tiekimą po 2024 metų, tai vienas iš sprendimo variantų, kad jau 2019 metų viduryje galėtų žymiai kristi terminalo išlaikymo kaštai, maždaug apie 40 proc., kas ir minėta anksčiau“, - sakė Ž. Vaičiūnas.

Ministras pabrėžė, kad kaltinti SGD terminalą dėl situacijos „Achemoje“ nėra teisinga.

„Viešai pateikiama, kad terminalas kaltas dėl situacijos „Achemos“ įmonėje, taip tikrai nėra. Kaip anksčiau buvo sakoma, tai yra pirmiausia globali situacija su trąšų rinka, ir tai turi tikrai nemažą poveikį įmonei, be abejo, apie tai galime ir plačiau kalbėtis Vyriausybėje, ne tik Energetikos ministerijoje“, - sakė ministras.

Į klausimą, kaip elgsis Vyriausybė, kai įmonė nori, kad kaštai sumažėtų daugiau nei 40 proc., ministras sakė, kad tai yra valstybės galimybių ir optimalaus sprendimo klausimas.

„Mes negalime perkelti naštos kitiems vartotojams. SGD terminalo išlaikymas yra saugumo projektas, bet mes negalime nuo vienų vartotojų perkelti kitoms saugumo mokesčio“, - sakė Ž. Vaičiūnas.

Paklaustas, ar „Klaipėdos nafta“ ėmėsi žingsnių dėl SGD terminalo išpirkimo, ministras sakė, kad „Klaipėdos naftai“ yra duotas pavedimas pateikti optimalius skaičiavimus.

„Šiandien papildomi skaičiavimai atliekami, jie bus pateikti iki liepos mėnesio“, - tikino Ž. Vaičiūnas.

Susitikime taip pat dalyvavusi „Achemos grupės“ akcininkė Lyda Lubienė į žurnalistų klausimus neatsakė.

L. Lubienė ketvirtadienį „Lietuvos žinių“ transliuotoje konferencijoje tikino, kad darbuotojų atstovams yra pasakiusi, jog įmonė yra situacijoje, kai ją pigiau sustabdyti, nei išlaikyti.

„(...) mums sustabdyti pigiau, negu ją išlaikyti ir visus darbuotojus. Jeigu 2017 metais SGDT ir VIAP sudarė 24 mln. eurų, tai mūsų darbo užmokesčio fondas sudarė 39 mln. eurų. Tai yra normalu?“, - teigė ji.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)