Bendrovė pranešė, kad susiklosčius sudėtingai situacijai tarp įmonės vadovų ir darbuotojų, pirmadienį nuo 8 val. „Achemos“ darbuotojų profesinė sąjunga rengia piketą prie įmonės.

„Achemos“ vadovybė, prognozuodama prastus finansinius metus, vienašališkai pablogino bendrovės darbuotojų situaciją, taip pažeisdama pasirašytą kolektyvinę sutartį. Vis tik panašios taktikos imamasi ne pirmą kartą: darbuotojams imama mokėti mažiau, o metų pabaigoje paaiškėja, kad prognozės buvo gerokai perdėtos ir skaičiuojami milijoniniai pelnai. Kadangi darbuotojų atstovų pastangos spręsti sudėtingą situaciją dialogo keliu, nepavyko, vadovai mūsų negirdi, neturime kitos išeities, kaip atkreipti dėmesį į tokį nesąžiningą elgesį kitais būdais, kaip rengdami piketus ir mitingus“, – skelbia įmonės darbuotojų profesinė sąjunga.

„Laikomės įstatymo ir informavome savivaldybę, kad vienu metu nepiketuos daugiau nei 15 žmonių. Padarėme sąrašus ir kas pusvalandį keisis darbuotojai. Kadangi tai („Achema“ – BNS) yra nacionalinio saugumo įmonė, mums viduje piketuoti negalima, turime eiti į išorę“, – BNS aiškino „Achemos“ darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Birutė Daškevičienė.

Profesinė sąjunga šią savaitę jau skelbė, kad prognozuodama nuostolingus 2018 metus, „Achema“ nuo birželio 1 dienos vienašališkai sustabdė kolektyvinėje sutartyje numatytas išmokas.

B. Daškevičienės teigimu, kolektyvinėje sutartyje numatyti priedai kai kuriems darbuotojams sudaro didesniąją jų gaunamo atlyginimo dalį.

„Darbuotojai turi nedidelę pagrindinę atlyginimo dalį, o premijos kai kuriems siekia net 70 procentų. (...) Yra atskiri padaliniai, kur ta kintama dalis, arba premija, siekia 15-20 proc., bet tai daugiausiai administracijos žmonės, jų yra 140 darbuotojų, o gamybininkai turi po 50 proc. ir didesne premijas“, – BNS aiškino B. Daškevičienė.

Anot jos, dėl priedų mokėjimo sprendžiama kas mėnesį, o nemokėti premijų šiemet „Achemos“ vadovybė nusprendė nuo birželio.

„Derėjomės, kad padarytų teisingą atlygio sistemą, atitinkančia rinkos sąlygas ir kad kintama dalis būtų sumažinta, bet iki šiol nieko nebuvo padaryta, tik pažadai“, – kalbėjo profsąjungos vadovė.

„Achema“ šią savaitę pranešė, kad gamtinių dujų kainoms išliekant aukštoms, o produkcijos kainoms esant žemoms, įmonė mažina gamybos apimtis ir stabdo dalį įrenginių.

B. Daškevičienės teigimu, nusprendusi nemokėti darbuotojams priedų „Achema“ per mėnesį sutaupytų kelis šimtus tūkstančių eurų.

„Ar tai išgelbės bendrovę, jeigu įmonė planuoja keletą milijonų eurų nuostolių? Ar tai turės esminę įtaką? O darbuotojui tai turi didelę įtaką“, – sakė B. Daškevičienė.

Viena didžiausių šalyje koncernų „Achemos grupė“ priklausanti „Achema“ pernai uždirbo 20,238 mln. eurų audituoto grynojo pelno – 3,8 karto daugiau nei 2016 metais, kai jis buvo 5,269 mln. eurų. Praėjusiais metais įmonėje dirbo vidutiniškai 1336 darbuotojai (2016 metais – 1433).

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)