Galutinį sprendimą „Achemos“ ginče su valstybe sausio 23 dieną priėmė Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT), patvirtindamas Vilniaus apygardos administracinio teismo (VAAT) nutartį.

VAAT 2017 metų kovą nusprendė, kad koncerno „Achemos grupė“ valdoma „Achema“ praleido 3 metų senaties terminą, ir atmetė jos skundą.

Pasak LVAT, ieškinio senaties terminas turėjo būti skaičiuojamas nuo 2012 metų lapkričio, tuo metu „Achema“, kuri į pirmos instancijos teismą kreipėsi tik 2016 metų spalį, šį terminą siejo su 2013 metų lapkričiu, kai buvo priimtas Europos Komisijos sprendimas dėl terminalo finansavimo schemos.

„Šiuo atveju ieškinio senaties terminas yra skaičiuotinas vėliausiai nuo 2012 metų lapkričio 19 dienos (...) Pripažintina nepagrįsta ir pareiškėjo pozicija, kad apie savo teisių pažeidimą jis sužinojo tik sumokėjęs SGD terminalo priedą (2015 metais)“, – rašoma LVAT nutartyje.

„Achema“ reikalavo iš Lietuvos valstybės 15,33 mln. eurų žalos ir 5 proc. palūkanų atlyginimo – tokią žalą bendrovė esą patyrė, Lietuvai 2013 metų sausį-lapkritį pradėjus finansuoti SGD terminalo projektą. Įmonė teigė, kad valstybė taikė pagalbos priemones, nesuderinusi jų su Europos Komisija.

Be to, „Achema“ prašė atnaujinti ieškinio senaties terminą – anot jos, reikėtų atsižvelgti į aktyvius bendrovės veiksmus, siekiant apginti savo teises kitais būdais.

Po maždaug pusmetį trukusio tyrimo EK 2013 metų lapkritį pareiškė, kad 448 mln. eurų vertės bendra valstybės pagalba SGD terminalui neiškreips konkurencijos, o Lietuva galės integruotis į ES dujų rinką.

2016 metų liepą „Achema“ Europos Sąjungos (ES) Bendrajam Teismui apskundė EK sprendimą.

„Achemos grupė“ planavo Klaipėdoje statyti savo SGD terminalą, tačiau 2012 metų vasarį šių planų atsisakė.

Įpareigojimus mokėti SGD terminalo mokesčius „Achema“ skundė ir Lietuvos teismuose. Bendrovė iki 2015 metų birželio nemokėjo privalomų terminalo išlaikymo mokesčių, motyvuodama per didele finansine našta. Tačiau Konstituciniam Teismui 2015 metų balandį nutarus, kad įmonė privalo juos mokėti, gamykla 2016 metais iš viso sumokėjo apie 51,34 mln. eurų skolų už 2013-2015 metus.

Šiuo metu „Achema“ valstybei valdomai dujų perdavimo bendrovei „Amber Grid“, surenkančiai mokestį už SGD terminalo išlaikymą, skolinga apie 4 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)