„Tai viena iš priemonių, kaip mažinti korupciją ir kovoti su šešėline ekonomika. Tikriausiai ir patys pastebite, kad kai kuriose Lietuvos vietovėse statomos pilaitės, bet deklaruojama, kad yra bedarbiai, deklaruoja, kad pajamos yra labai žemos ir privaloma jiems mokėti įvairiausias išmokas iš valstybės biudžeto arba savivaldybių biudžetų. Aš manau, kad yra neteisinga, kai didelėmis sumomis atsiskaitoma už prekes ar tam tikras paslaugas“, - pirmadienį žurnalistams teigė premjeras.

Pasak A. Butkevičiaus, esama programų, kurios įgalina stebėti piniginius srautus tarp fizinių ar juridinių asmenų. „Be to, tai garantuoja žmonėms saugumą ir ramybę, kai nesinešiojama didelių pinigų kiekių portfeliuose ar kišenėse“, - sakė socialdemokratas.

Politiko nuomone, grynais galėtų būti leidžiama atsiskaityti iki 5 tūkst. litų, o virš šios sumos turėtų būti daromas pavedimas. Jis netiesiogiai užsiminė, kad tokiomis priemonėmis būtų galima pažaboti ir atsiskaitymus grynaisiais turguose.

„Negalima taikstytis su matoma didžiule korupcija ir didžiuliais kiekiais įvežamų prekių, kurios patenka į tam tikrą prekybos sistemą, tikriausiai žinote kur. Dažnai toje aplinkoje irgi vyksta atsiskaitymai grynaisiais pinigais. Manau, tai leis pirmiausia sumažinti korupciją ir sumažinti šešėlinę ekonomiką“, - sakė A. Butkevičius.

Anot jo, tokia priemonė turėtų galioti ir fiziniams, ir juridiniams asmenims.

A. Butkevičius taip pat sako, kad valdantieji diskutuoja dėl akcizinių prekių – alkoholio ir tabako – kontrolės.

„Čia tikriausiai įvyks pokyčiai banderolių gamybos kontrolėje, netgi gali būti įvedamas dar vienas ženklas, kuris plika akimi nematomas, bet visa tai bus galima pamatyti toms institucijoms, kurios kontroliuoja. O eilinis žmogus galės pasitikrinti atėjęs į prekybos centrą, ar tas daiktas atitinka naujus keliamus reikalavimus. Tai bus banderolėse“, - teigė premjeras.

Jis taip pat svarstė, kad Valstybinė mokesčių inspekcija turėtų prieiti prie duomenų, apie visas perkamas prekes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (673)