Alkoholio vartojimo mažinimo projektu numatoma, kad sprendimą dėl prekybos alkoholiu komercinių renginių metu priims savivaldybės, kaip tai būdavo daroma iki šiol. Tai atitinka Vyriausybės išvadą dėl alkoholio kontrolės įstatymo pataisų, kurios jau rytoj yra pradedamos svarstyti Sveikatos reikalų komitete.

„Festivalių organizatoriai aktyviai priešinasi pateiktam projektui, tik panašu, kad niekas į jį iki galo neįsigilino. Komerciniuose renginiuose, t. y. tokiuose, į kuriuos norint patekti reikia nusipirkti bilietą, prekiauti alkoholiui nebus draudžiama ir ketinimų tai uždrausti nebuvo“, – sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Iki šiol tokiuose komerciniuose renginiuose buvo galima prekiauti ne stipresniu nei 7,5 proc. alkoholiu, ir ši galimybė išliks, tik sprendimą dėl tokios prekybos galutinai perims savivaldybės.

Tai reiškia, kad vasaros festivalių po atviru dangumi metu, uždaruose koncertuose ar Naujųjų metų naktį Operos ir baleto teatre žiūrint „Traviatą“, niekas nedraus pakelti taurės alkoholinio gėrimo.

Siūlomu projektu norima uždrausti prekiauti alkoholiniais gėrimais viešųjų nemokamų renginių metu.

Tai reiškia, kad šiais gėrimais nebus leidžiama prekiauti tokiuose renginiuose, kuriuose žmonės negali išreikšti savo sutikimo dalyvauti, pvz., Jūros šventėje lankosi šeimos su mažais vaikais, šalia renginių vietų gyvena žmonės, kurie nepirko bilieto ir patys nepasirinko, kad jiems būtų siūlomas alkoholis.

„Tad jei žmogus tiesiog eina į parduotuvę nusipirkti duonos, pakeliui jam neturi būti brukamas alkoholis, todėl miestų šventėse, mugėse, valstybės dienų minėjimuose ir panašiuose renginiuose juo neturi būti prekiaujama. Vartoti alkoholio tokių renginių metu taip pat nebus galima“, – pranešime spaudai teigia Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja Gražina Belian.

Pasak jos, skirtumas yra akivaizdus: jeigu žmogus laisva valia apsisprendžia dalyvauti renginyje, kuriame prekiaujama alkoholiu, tai yra jo teisė, o savo apsisprendimą jis patvirtina įsigijęs bilietą.

Beje, dažnu atveju į tokius renginius nepilnamečiai iš viso nėra įleidžiami. Tačiau jeigu žmogus pats nepasirinko, kad jam būtų siūlomas alkoholis, jam negalima siūlyti jo įsigyti. Todėl viešųjų miesto renginių metu ir bus draudžiama tokia prekyba.

Tikimasi, kad tokia tvarka pasitarnaus kuriant blaivią pasilinksminimo kultūrą, o taip pat žymiai prisidės prie viešosios tvarkos saugojimo.

Ne paslaptis, kad renginių, kuriuose prekiaujama alkoholiu, metu padidėja nusikalstamumas, daugelis žmonių nesijaučia saugūs, todėl juose uždraudus prekiauti alkoholiu ir jį vartoti masiniai renginiai turėtų būti saugesni.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (321)