„Mes įvykdysime reformas, vėl pastatysime Prancūziją į vėžes“, – sakė M.Vallsas žurnalistams spaudos konferencijoje po susitikimo su A. Merkel.

A.Merkel pagyrė ambicingus premjero planus.

„Ministras pirmininkas man papasakojo apie savo įspūdingą, ambicingą reformos programą“, – pareiškė A.Merkel, nepaisydama kritikų nuomonės, kad šių priemonių nepakanka šaliai pastatyti ant kojų.

Prancūzija siekia įveikti ekonominį sąstingį ir rekordinį nedarbo lygį, tačiau šį mėnesį vyriausybė pripažino, kad jai iki 2017 metų nepavyks sumažinti augančio biudžeto deficito iki Europos Sąjungos numatytos 3 proc. BVP ribos.

Ekonominiu sunkmečiu nepopuliariai prezidento Fancois Hollande'o ir M.Vallso vyriausybei iššūkį meta ultradešiniųjų Nacionalinis frontas, iškovojęs dideles pergales neseniai vykusiuose vietos ir Europos parlamento rinkimuose.

Tuo tarpu jau trečią kadenciją kanclerės poste dirbanti A.Merkel nuolat išlaiko aukštus reitingus, o eksporto milžinės Vokietijos ekonomika iš esmės atsigavo po ekonominės krizės ir šalis gali džiaugtis mažu nedarbu.

Pasak A.Merkel, reformos pačios savaime nėra pabaiga, tačiau būtina kelti gyvenimo kokybę ir kurti darbo vietas, o reformų sėkmę Prancūzijos vertins ne Berlynas, o Europos Komisija.

Paryžius reikalauja, kad didžiausia Europos ekonomika Vokietija, aktyviau skatintų investavimą ir augimą silpnoje euro zonoje, tokią poziciją M.Vallsas pakartotinai išreiškė pirmadienį.

„Vokietija myli Prancūziją, kai ji laikosi savo įsipareigojimų, o Prancūzija myli Vokietiją, kai ši žino, kaip suprasti Vokietiją, – pareiškė M.Vallsas. – Prancūzija mylės tokią Vokietiją, kuri bus atsidavusi augimo skatinimui Europoje“, – pareiškė jis.

Tačiau A.Merkel atsakė, kad yra „daugybė galimybių augimui sukurti, neišleidžiant papildomų pinigų“.

Pasak jos, abi šalys turi dėti „būtinas pastangas, kad euras taptų tvirta ir patvari valiuta, kad skatintų augimą Europoje ir sutvirtintų Europos rezoliucijų, tokių kaip Stabilumo ir augimo paktas, patikimumą.

Prancūzija „nėra sergantis vaikas“

Vis tik Vokietijos žiniasklaida gana kritiškai vertina Prancūziją, ilgą laiką buvusią pagrindinę Vokietijos partnerę Europoje. Dienraštis „Bild“ pirmadienį šią šalį, vokiškai „Frankreich“, pavadino „Krankreich“, junginyje pavartodamas žodį „sergantis“.

Vokietija pati buvo vadinama „Europos ligoniu“ dešimtajame dešimtmetyje, bet visai neseniai analitikai ir apžvalgininkai šį pavadinimą priskyrė Prancūzijai.

Dienraštis „Frankfurter Rundschau“ prieš M.Vallso vizitą parašė, kad jo priėmimas Berlyne bus panašus į priėmimą Prancūzijos Nacionalinėje Asamblėjoje praėjusią savaitę, kai jis vos laimėjo balsavimą dėl pasitikėjimo jo vyriausybe.

„Jam bus parodytas pasitikėjimas pro sukąstus dantis. Bet už uždarų durų tonas turėtų būti visai kitoks“, – rašė laikraštis.

M.Vallsas spaudos konferencijoje sakė, kad „supranta abejones ir klausimus Vokietijos žmonių“, jos politikos atstovų ir kartais jos spaudos.

Tačiau jis pabrėžė, kad Prancūzija „nėra sergantis Europos vaikas“.

Per dviejų dienų vizitą M.Vallsas turėtų apsilankyti šiauriniame Hamburgo uoste ir Europos lėktuvų gamintojos kompanijos „Airbus“, kuri yra laikoma Vokietijos ir Prancūzijos bendradarbiavimo simboliu, gamykloje.

Jis taip pat turėtų susitikti su vicekancleriu ir ekonomikos ministru Sigmaru Gabrieliu, centro kairiosios socialdemokratų partijos ir A.Merkel konservatorių koalicijos partnerės vadovu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)