Siekdama išsiaiškinti, ar jos įtarimai pagrįsti, A. Maldeikienė kreipėsi į Lietuvos banko valdybos pirmininką Vitą Vasiliauską.

„Viešai skelbiamos lengvojo automobilio išperkamosios nuomos sutarties tarp „Agrokoncerno“ ir su Seimo nare Greta Kildišiene susijusio asmens sąlygos suteikia rimtų abejonių, ar „Agrokoncernas“ laikosi Vartojimo kredito įstatymo nuostatų“, – rašoma žiniasklaidai išplatiname kreipimesi.

A. Maldeikienė teigė, kad pagrindinis koncerno akcininkas Seimo narys Ramūnas Karbauskis viešai aiškina, kad parduoti išperkamosios nuomos sąlygomis automobilius su įmone nesusijusiems fiziniams asmenims yra įprastinė „Agrokoncerno“ įmonės praktika.

Tarkime, spaudos konferencijos Seime sausio 17 dieną metu jis sakė, jog „ tai yra normali praktika, išperkamosios nuomos sutartis, palūkanos ir visa kita, kaip priklauso, tokių žmonių, kaip Greta Kildišienė, mūsų verslo praktikoje yra šimtai tūkstančiai“.

Nors Vartojimo kredito įstatyme numatytos išimtys (tarkime, galimybė teikti kreditus savo darbuotojams be palūkanų arba už mažesnę, nei rinkoje kainą, jų nesiūlant visuomenei), atsižvelgiant į viešumoje skelbiamas sutarties sąlygas, nuolatinė tokio pobūdžio veikla, kai kredituojamas prekės (lengvojo automobilio) įsigijimas nuosavybėn skaičiuojant kredito palūkanas sukelia papildomų teisinių reikalavimų.

Jeigu tokio pobūdžio veikla yra nuolatinė, tai įmonė privalo laikytis įstatymo reikalavimų dėl įtraukimo į vartojimo kreditų davėjų sąrašą, klientų mokumo vertinimo ir t.t. Be to, tokią įmonės veiklą turėtų prižiūrėti Lietuvos bankas.

„Atsižvelgdama į principingą Lietuvos banko poziciją dėl Vartojimo kredito įstatymo reikalavimų laikymosi, kuri ne kartą pastaruoju metu buvo pademonstruota taikant atsakomybę už įvairius minimo įstatymo pažeidimus, A. Maldeikienė tikisi gauti išsamų atsakymą, ar tokia „Agrokoncerno“ veikla nepažeidžia valstybės įstatymų“, – rašoma pranešime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1050)