Ekonomistė laidoje kalbėjo, kad naujoji programa yra panaši į ankstesnes: „Akivaizdžiai daryta tuo pačiu principu: ministerijoms duodamos užduotys, jos prirašo kažkokių „mintukių“, tada kažkas įkiša kodinius terminus, šiuo atveju labai juokingus“.

Politikės nuomone, programoje mėginama suderinti du priešingas idėjas, kurias skiria 50 metų – tai yra socialinės rinkos modelio ir darnios visuomenės.

Ji taip pat atkreipė dėmesį, jog programoje numatyti 355 tikslai, o sudėjus „potikslius“ jų susidaro per 1 tūkst.

„Akivaizdu, kad nieko nebus padaryta. Tai yra normali biurokratijos stiprinimo programa. Biurokratija spręs viską“, – kalbėjo A. Maldeikienė.

Kai kurios nuostatos švietimo srityje jai priminė sovietinio žmogaus, komunizmo statytojo programą.

Ekonomistei užkliuvo ir ši programos nuostata: „skatinsime darbdavių sąmoningumą darbuotojų gerovės srityje, ypač sprendžiant tokias kasdienes problemas kaip neformalus raginimas eiti į darbą sergantiems darbuotojams“.

„Čia apie ką? Sergantys eisime į darbą? Rašom rašom, negalvojam. Simpatizuoju Sauliui Skverneliui, bet balsuoti už tokią programą negaliu“, – prisipažino politikė.

Nors ir pasigedo konkretumo, ji teigiamai vertino valdžios programinį siekį suvienodinti mokesčių naštą skirtingą veiklos formą vykdantiems asmenims:

„Niekada gyvenime negalėjau suprasti, kodėl dirbant universitete man buvo taikomas 42 proc. mokesčio tarifas, už vykdytą individualią veiklą 27 proc., o už televizijos laidas 21 proc.

42 proc. samdomam darbuotojui tikrai yra absoliučiai neadekvatūs mokesčiai, t. y. valstybės išlaikymas užmestas ant žmonių, dirbančių viešajam sektoriui ir gaunantiems mažus atlyginimus“.

Ekonomistė programoje rado tik 1,5 puslapio, skirto aptarti mokesčiams. Juose dėstoma mintis apie horizontalų teisingumą yra teisinga, tačiau techniškai nedetalizuota, dėl to ją sunku suvokti.

„O jei visą darbą skaitai, tai galiu pasakyti – tai nėra programa. Programos rengėjai deklaruoja, kad darys socialinės rinkos modelį. Tačiau iš esmės kartojama, kas buvo prie visų valdžių. Čia yra intelektualinis faršas. Kartojasi tos pačios mintys, dažnai viena kitai prieštarauja.

Tai yra Lietuvos socialinių mokslų intelektualinės mirties apraiška. Aš stengiuosi būti labai švelni. Nebeturime mąstymo, TSPMI ir visi kiti užmušė viską. Tiesiog ateis biurokratai ir keletas politikų, kurie žino, kaip reikia gyventi“, – nusivylimo neslėpė politikė.

Kaip vieną iš absurdiškų programos nuostatų ji įvardijo ribojimus dėl kiaušialąsčių gabenimo.

„Nuostabi“ mintis kad Lietuvoje tranzitu nebus galima pervežinėti tranzitu kiaušialąsčių. Įdomu, mums vaikščioti dar bus galima? Kiekviena Lietuvos moteris, kai vaikšto per Lietuvą, pernešinėja kiaušiąlastes. Programoje įrašyta. Kas tuo norima pasakyti? Programą rašė žmonės, kurie elementariai nemoka mąstyti“, – apibendrino politikė.

DELFI primena, kad skirtingai nei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos rinkimų programoje, būsimos Vyriausybės darbo gaires numatančiame dokumente neliko daugelio konkrečių įsipareigojimų.

Pavyzdžiui, pažadą iki 2017 m. liepos 1 d. vidutinę senatvės pensiją padidinti 40 Eur, pakeitė sąlyginė nuostata apie siekį didinti pensijas iki minėto dydžio ir tik jei bus galimybių:

„Sieksime nuo 2017 m. liepos 1 d. padidinti vidutinę senatvės pensiją iki 40 Eur, atsižvelgiant į šalies finansines galimybes, kartu užtikrindami valstybės finansinį stabilumą ir išnaudodami finansavimo šaltinius, kurie susidarys priėmus anksčiau išvardintus sprendimus“.

Neliko ir aiškaus įsipareigojimo sujungti dalį „Sodros“ su gyventojų pajamų mokesčiu ir šį naują mokestį taikyti ne tik su darbo santykiais susijusioms pajamoms. Be to, atsisakyta konkrečių planų keisti pensijų kaupimo sistemą ir kt.

Vyriausybės programos projektas registruotas pirmadienį ryte. Antradienį ji pateikta svarstyti Seimui.

Seimo statutas numato: ne vėliau kaip per 15 dienų nuo pateikimo Seimas savo posėdyje turi apsvarstyti Vyriausybės programą. Kai premjeras ir ministrai baigia atsakinėti į Seimo narių klausimus, Seimas turi priimti sprendimą dėl Vyriausybės programos.

Jeigu programai nepritarta arba ji grąžinta Vyriausybei patobulinti, nauja Vyriausybės programos redakcija Seimui turi būti pateikta per 10 dienų, o jos svarstymo procedūra kartojama iš naujo.

Nauja Vyriausybė gauna įgaliojimus veikti, kai Seimas posėdyje dalyvaujančių Seimo narių balsų dauguma pritaria jos programai, o Vyriausybės nariai prisiekia Seime. Kai Seimas du kartus iš eilės nepritaria naujai sudarytos Vyriausybės programai, Vyriausybė privalo atsistatydinti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (717)