Baltarusijos vadovo teigimu, ministrai šiam klausimui spręsti turi kelias savaites, antraip respublikos laukia devalvacija, gamybos sumažėjimas, nemokumas ir nedarbas, praneša newsru.com.

„Neprivalome visą laiką melstis Rusijos rinkai, nors Rusija ir mums broliška šalis. Matote – jų rinka žlugo, ir mes iš paskos. Taip, kažkada 85 proc. parduodavome, o dabar jau 40 – 50 proc.“, – cituoja A. Lukašenkos žodžius „Belorusskije novosti“.

Jo teigimu, lygiai taip pat gali nutikti Kazachstane, kuris, kaip ir Baltarusija, priklausomas nuo Rusijos ekonomikos. Baltarusijos vadovas pridūrė – tam, kas vyksta, turi įtakos situacija Ukrainoje, kuri buvo viena iš pagrindinių Minsko partnerių.

„Matote, kaip įklimpo mūsų pagrindinė rinka – Rusija. Matote, kas dedasi Ukrainoje – vienoje iš pagrindinių mūsų rinkų vyksta karas, šiuo metu jiems ne pirkimas rūpi, ypač traktorių, (automobilių) MAZ, „BelAZ“, – aiškino A. Lukašenka.

Jis pareiškė, kad Minskas nesėdės susidėjęs rankas ir nelauks geresnių laikų. „Kas tik šiuo metu įmanoma – privalome padaryti, kad išgelbėtume mūsų gamybą ir neišmestume žmonių į gatvę“, – sakė jis.

„Turiu pasakyti, kad tokios situacijos apskritai niekada nebuvo, – pabrėžė prezidentas. – Ateinantys metai – mums egzaminas. Kad ir kaip būtų sunku, žmonės turi mus suprasti, o kad jie mus suprastų, reikia parodyti rezultatų, kad ir kaip sunku būtų.“ A. Lukašenka įsitikinęs, kad „bet kokia kaina“ reikia išeiti į naujas rinkas, „ir tai įmanoma“.

Neseniai Minskas apribojo kelių produktų iš Rusijos ir iš Lietuvos įvežimą. Vyriausiasis sanitarijos gydytojas Igoris Gajevskis pristabdė rusų įmonės „BioFud“ greitojo pagaminimo makaronų „Zolotaja lapša“, „Lagman po-dunganski“ ir „Big Lanč“ įvežimą iš Rusijos. Tokio sprendimo priežastis – šių maisto produktų neatitikimas nacionalinių normų dėl sanitarinės ir epidemiologinės gyventojų gerovės bei Muitų sąjungos techninio reglamento „Dėl maisto produkcijos saugumo“ mikrobiologinių rodiklių (dėl žarnyno lazdelės grupės bakterijų, mielių ir pelėsių).

Į juodąjį sąrašą dėl papildo aflotoksino B1 taip pat pateko malta kava „Mokka“, gaminama Rusijos bendrovės „Paulig Rus“.

Anksčiau Rusijos pusė pristabdė mėsos ir pieno produktų įvežimą iš Baltarusijos ir taip beveik visiškai nutraukė baltarusiškos mėsos importą. To priežastimi nurodė sanitarinių ir epidemiologinių normų bei gamybos techninių reglamentų pažeidimą.

Gruodžio pradžioje A. Lukašenka pareiškė, kad „įvairaus plauko sukčiai, kurie sukasi Rusijoje, nori susišildyti rankas Rusijoje, išpūsdami kainas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (321)