Kaip jis rašo leidinyje „Kommersant“ išspausdintame straipsnyje, jau dabar matomos panašios tendencijos: „Dabar mes pasmerkti silpnam augimui – 0,5-1,5 procento BVP po 2016 metų, o tai reiškia stagnaciją“.

Buvęs finansų ministras mano, kad tolesnis naftos kainų svyravimas sunkiai prognozuojamas. Pasak jo, po dešimto dešimtmečio kritimo prasidėjusi kainų augimo tendencija, akivaizdu, baigėsi – atsirado nauji veiksniai ir energijos pasiūlos sektoriuje (nauji šaltiniai), ir paklausos sektoriuje (Kinijos augimo sulėtėjimas ir kita).

„Manau, trejus-ketverius metus – kol nusistovės pusiausvyra – mūsų laukia kainų svyravimo laikotarpis. Šiomis sąlygomis sukaupti rezervai turi strateginę reikšmę. Siekiant juos išsaugoti reikia planuoti išlaidas, orientuojantis į 50 dolerių kainą ir ne daugiau kaip 1 procento deficitą, o pereiti prie to reikia per artimiausius trejus metus“, – rašo A. Kudrinas.

Buvęs finansų ministras mano, kad akcijų rinkų kritimas artimiausių perspektyvų JAV, Kinijai ir kitoms šalims nepakeis, „tačiau, deja, stipriai atsilieps Rusijos ekonomikai“.

Pagrindiniu iššūkiu Vyriausybei A. Kudrinas vadina „struktūrinių reformų – biudžeto, teismų, teisėsaugos institucijų, valstybinių kompanijų reformų ir kitų – įgyvendinimą. Tik jos sumažins priklausomybę nuo naftos ir užtikrins prieigą prie tvaraus ekonomikos augimo“.

Tačiau jis pažymi, kad „aiškumo ir pasirengimo reformoms Vyriausybės veiksmuose nėra“.

Kontrolės ir teisėsaugos funkcijų stiprinimas gąsdina rinką, kainų ir valiutų operacijų kontrolė didina spaudimą verslui, o „antiakcijos“ išpūtė kainas, sustiprino kreditų normų augimą ir paralyžiavo daugelį įmonių.

„Vietoj importo pakeitimo mes patyrėme šoko terapiją“, – konstatuoja buvęs ministras.

A. Kudrinas ne kartą kalbėjo apie politinių ir ekonominių reformų būtinybę. Balandžio mėnesį, netrukus po tiesioginio pokalbio su prezidentu Vladimiru Putinu, jis pareiškė, kad nepajautė valstybės vadovo pasiruošimo keisti ekonomikos ir šalies kryptį.

Birželio mėnesį jis pasiūlė surengti pirmalaikius prezidento rinkimus ir paskelbti naują reformų programą. Pagrindine Rusijos ekonomine problema A. Kudrinas įvardino struktūrines disproporcijas, kurios neleidžia įgyvendinti iki 2018 metų numatytų valdžios programų: antikrizinės ir Pagrindinių vyriausybės veiklos krypčių.

Be to, buvusio Finansų ministerijos vadovo įsitikinimu, kai kurie prezidento, Vyriausybės ir Valstybės Dūmos veiksmai nubraukia antikrizinius planus. Kaip pavyzdį jis pateikė įstatymą apie deofšorizaciją.

Vertindamas ekonomikos būklę A. Kudrinas tada pareiškė, kad „augimo požiūriu mes dabar esame audros vidury“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (111)