Jis per spaudos konferenciją Seime siekė atkreipti dėmesį į Valstybės saugumo departamento (VSD) ataskaitoje minimą lietuvišką verslą, turintį didelių verslo interesų Rusijoje, ir todėl potencialiai tampantį Rusijos specialiųjų tarnybų dėmesio objektais, siekiant juos paversti Rusijos minkštųjų galių instrumentais.

"Lietuvos verslas pastaruoju metu pažėrė nemažai įrodymų, kad VSD viešai išsakytas susirūpinimas yra visiškai pagrįstas. Pastarosiomis savaitėmis garsiai nuskambėjo stambaus verslininko Kaikario pareiškimai, kaltinantys Lietuvos valdžią, kad ji užima ir garsiai reiškia principingą poziciją, kritišką Rusijos agresijos Kryme atžvilgiu. Dar daugiau, prieš kelias dienas V. Kaikaris garsiai paragino Lietuvą prieš bet kokią Rusijos agresiją iškelti baltą vėliavą, nes kitokia pozicija būtų labai žalinga jo verslui, turinčiam stiprių sąsajų su Rusija", - kalbėjo A. Kubilius per spaudos konferenciją Seime.

Opozicijos lyderis susiejo verslininko kalbas su jo kelionėmis į Rusiją.

"Ponas Kaikaris savo pirmą pliūpsnį pareiškimų padarė prieš daugiau nei savaitę, po to, pasirodo, skubiai nuvyko į Rusiją, ten praleido savaitę, o grįžęs dar kartą pakartojo savo raginimą Lietuvai iškelti baltą vėliavą. Negaliu atsikratyti spėjimo, kad ir pirmą ir antrą kartą ponas Kaikaris darė tokius pat šokiruojančius pareiškimus tik tam, kad juos išgirstų atitinkamos Rusijos žinybos, užskaitytų jo asmenines pastangas, ir leistų jo asmeniniam "bizniui" toliau klestėti Rusijos rinkose. Ponui Kaikariui nesvarbu, kokią žalą jis padaro Lietuvos visuomenei, skleisdamas nusikalstamas iniciatyvas, jam svarbu, kad jo pastangas įvertintų Rusijos valdžia", - kalbėjo A. Kubilius.

Andrius Kubilius
Politiko vertinimu, V. Kaikario atvejis tėra "aisbergo viršūnė". "O aisbergas yra pakankamai gausus būrys Lietuvos verslo, turinčio stiprių ekonominių ryšių su Rusija, ir dažnai veikiančio Lietuvoje Rusijos politinių ir visuomeninių interesų labui. Veikiančio labiau sofistikuotai, labiau pasislėpus nei ponas Kaikaris, bet ir labiau pavojingai", - dėstė A. Kubilius.

Politikas atkreipė dėmesį į maždaug prieš pusantro mėnesio Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų paskelbtą "Rusijos sulaikymo strategiją", kurioje daug dėmesio skirta analizei to, "kaip Rusija siekdama savo agresyvių užsienio politikos tikslų išnaudoja vadinamuosius minkštosios galios instrumentus, ir kaip šiais instrumentais tampa Lietuvos verslas, turintis didelių interesų Rusijoje".

"Kalbėdami apie verslą, kuris turi sąsajų su Rusija, ir yra aktyvus Lietuvos politiniame ir viešajame gyvenime, mes dar nežinojome pono Kaikario veiklos, todėl minėjome iš anksčiau viešai žinomas Viktoro Uspaskicho, Gedimino Žiemelio, Ramūno Karbauskio, Andriaus Janukonio sąsajas su Rusija, ankstesnę "Achemos" veiklą, minėjome šio verslo aktyvų dalyvavimą pastarojo meto svarbiuose viešuose procesuose, kurių visi pasižymėjo tam tikrais Rusijos interesais", - sakė A. Kubilius minėdamas iniciatyvas prieš Visagino atominę elektrinę, suskystintų dujų terminalą, skalūnų dujų žvalgybą Lietuvoje, taip pat - už referendumą prieš žemės pardavimą užsieniečiams.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1272)