„Siūloma pakelti iki 325 eurų arba tai būtų 1122 litai. Ir tai bus daroma tik nuo ateinančių metų liepos 1 dienos ir su sąlyga, kad bus padidintas darbo užmokestis biudžetiniame sektoriuje dirbantiems darbuotojams“, - ketvirtadienį Žinių radijui sakė A.Butkevičius.

Anot jo, taip siekiama išvengti situacijos, kai žemos kvalifikacijos darbuotojai gauna tokius pat atlyginimus, kaip ir aukštos kvalifikacijos specialistai.

„Kaip aš kažkada minėjau - dirbantiems kultūros sektoriuje, bibliotekose, mokytojams. Ir tas darbo užmokestis bus didinamas, kad neatsirastų visiška plokštuma, kad žmonės, kurie turi žemą kvalifikaciją, kad jų atlyginimas nesusivienodintų su žmonėmis, kurie yra kompetentingi, turintys aukštą kvalifikaciją, baigę mokslus“, - aiškino premjeras.

Valdančiųjų parlamentinių frakcijų darbo grupė trečiadienį sutarė, kad MMA nuo liepos turi būti didinama 25 eurais - tam kitų metų biudžete numatyta apie 50 mln. litų. Darbo grupė jau anksčiau buvo nutarusi, kad nuo kitų metų kovo turėtų būti 5 proc. didinami mažiausi biudžetininkų atlyginimai - tam biudžete bus numatyta 85 mln. litų.

Finansų ministerijos skaičiavimais, MMA padidinus nuo liepos, tam biudžete reikėtų numatyti 46,9 mln. litų. Planuojama šias lėšas paimti iš dividendų, kuriuos į biudžetą sumokės valstybinės įmonės.
MMA didinimui dar turi pritarti Trišalė taryba ir Vyriausybė.

R. Dargis: MMA klausimas – politizuotas

Robertas Dargis
Valdantiesiems nuo kitų metų liepos ketinant dar didinti minimalią algą (MMA), pramonininkai sako, jog šis klausimas yra per daug politizuotas. Robertas Dargis mano, jog tokius sprendimus lėmė artėjantys savivaldos rinkimai, o ne noras spręsti rimtas ekonomines problemas.

„Mūsų nelabai kas klausia (dėl MMA kėlimo - BNS). Praktika tokia - kalbasi tik koalicijos partneriai tarp savęs. Man neteko dalyvauti diskusijose su verslu koalicijos partnerių formate ar vykdomosios valdžios formate, kaip paveiktų tas kėlimas ir čia turbūt neverta mūsų klausinėti, nes tai absoliučiai politiniai sprendimai“, - BNS sakė Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Robertas Dargis.

Anot jo, valdančiosios koalicijos politinėje taryboje per daug dėmesio skiriama MMA didinimui.

„Deja, koalicinė taryba diskutuoja tik tokiais klausimais. Visais siūlymais, kuriuos mes teikiame, - darbo santykiai, mokesčių sistemos pertvarka, energetinių klausimų sprendimas, - kol kas jokių diskusijų netenka girdėti, ir tai menkina mūsų sėkmingo valstybės vystymosi galimybes“, - tvirtino R.Dargis.

„Aš daugiau tokius dalykus vertinčiau artėjančių rinkimų šviesos aspektu, o ne kažkokių rimtų ekonominių valstybės bėdų sprendimo šviesos aspektu“, - pridūrė jis.

R.Dargis teigė, kad kalbant apie MMA didinimą, reikėtų laikytis rinkos ekonomikos pozicijų ir atsižvelgti į darbo rinką, kuri yra palanki darbuotojui, o ne darbdaviui.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)