„Tikriausiai čia jau jokia naujiena, kad Lietuva yra tarp daugiausiai alkoholio suvartojančių Europos Sąjungos šalių. Manau, mes turime kovoti, kad alkoholio suvartojimas Lietuvoje mažėtų. (...) Matome ir kitus blogus pavyzdžius, kad nemažai neblaivių vairuotojų sėda už automobilio vairo, sukelia įvairiausias avarijas. Manau, kad degalinių paskirtis yra pardavinėti degalus, bet ne pardavinėti alkoholinius gėrimus“, - antradienį interviu LRT radijui sakė premjeras.

Lietuvos naftos produktų prekybos įmonių asociacija ir Lietuviškų degalinių sąjunga antradienį rengia spaudos konferenciją, skirtą planams uždrausti prekiauti alkoholiniais gėrimais degalinėse.

Degalinių atstovai teigia, kad pritaria siekiui mažinti alkoholio vartojimą, tačiau siūlo imtis tokių priemonių, kuriomis būtų pasiekiamas realus, o ne deklaratyvus rezultatas. Pasak jų, draudimas pažeis lygios konkurencijos principus, diskriminuos atskirus ūkio subjektus ir neduos siekiamo efekto, nes degalinių parduotuvėse parduodama mažiau nei 2 proc. viso šalyje legaliai nuperkamo alkoholio.

Tuo metu premjeras pažymi, kad planuojamas įvesti draudimas nepažeis degalinių savininkų teisių.

„Manau, kad čia jokia teisė nėra pažeista ir manau, kad, vis dėlto, degalinėse, jei padarytume tam tikrą analizę, kiek vėlai vakare apsilanko piliečių ir kiek iš jų perka degalų, o kiek alkoholinius gėrimus, tai pamatysim, kad užsidarius parduotuvėms, ypač kaimo vietovėse ir jeigu yra netoli degalinė, tai apsipirkimas alkoholinių gėrimų kaip tik ir vyksta degalinėse“, - kalbėjo A.Butkevičius.

Draudimas prekiauti alkoholiniais gėrimais degalinėse įsigalios nuo kitų metų sausio. Vyriausybė yra nepalaikiusi siūlymo atidėti draudimo įsigaliojimą iki 2019 metų. Jį įtvirtinančios pataisos priimtos 2011 metų gruodį, todėl įmonės turėjo ketverius metus pasiruošti.

Lietuvos naftos produktų prekybos įmonių asociacijos prezidentė Daiva Jokšienė BNS anksčiau sakė, kad nuo 2016-ųjų degalinėse uždraudus prekybą alkoholiu, jo vartojimas nesumažės, tačiau degalinės turės peržiūrėti ir koreguoti savo verslo planus. Pasak jos, kai kurios degalinės gali būti uždarytos arba pertvarkytos į automatines.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (90)