„Konstitucijos keitimas yra labai sudėtingas procesas. Kiek kartų buvo bandoma (gal kitose veiklose, apibrėžimuose), praktiškai beveik to nepavykdavo įgyvendinti. Na, nebent būtų sutarimas visų politinių partijų“, – pastebėjo jis.

Premjeras aiškino pasisakantis už alkoholio vartojimo mažinimą, laiko apribojimą įsigijimui ir aktyvesnį švietėjiškos, socialinės reklamos vykdymą. Pastarajai iniciatyvai esą būtų numatyta net atskira finansavimo programa.

Algirdas Butkevičius

„Dėl monopolijos sukūrimo – manau, tai būtų gana sudėtingas klausimas. Čia gal galima pirma kalbėti apie tai, kad atsirastų specializuotos parduotuvės arba specializuoti skyriai.

Galima būtų per tam tikrus apribojimus tai įgyvendinti. Aš manau, kad tai, kas sukurta, tas tinklas prekybinis, kuris yra labai didelis, reikėtų geriau jį kažkaip valdyti. Kalbant apie mažesnį alkoholinių gėrimų vartojimą, net nuo šiandien ar nuo vakar dienos nebegalima skelbti akcijų. Tai vienas tokių kelių“, – įsitikinęs A. Butkevičius.

Anot jo, vargu, ar alkoholio prekybos monopolį būtų galima sukurti ir greitai, jau neminint to, ar tai išvis įmanoma.

„Jei atsiras noras steigti valstybinę prekybą, labai rimtai reikėtų pagalvoti, ar nebus pažeistas įstatymas dėl konkurencijos. Reikėtų galvoti apie Konstitucijos pakeitimą. Sudėtingas klausimas. Vargu, ar to būtų įmanoma labai greitai pasiekti“, – dvejojo jis.

Paklaustas, kaip balsuotų, jei šis klausimas atsidurtų Seime, A. Butkevičius aiškino, kad pirma reikia susipažinti su visa pasiūlymo programa.

„Gal reikėtų pabandyti ne taip staiga įgyvendinti? Gal pirma sukurti tam tikrą fondą (kaip dabar – nuo alkoholinių gėrimų akcizų tenkančios lėšos nukreiptos į kelių priežiūros plėtros programą, kultūros rėmimui).

Gal dalis lėšų keliautų į fondą, skirtą steigti specializuotas parduotuves, neskiriant tam lėšų iš mokesčių mokėtojų pinigų. Ir po to pabandyti kurti tokias parduotuves. Tačiau aš daugiau šalininkas, kad ribojimo būtų siekiama per reguliavimą privačių parduotuvių“, – aiškino premjeras.

Tuo metu LVŽS lyderis Ramūnas Karbauskis anksčiau DELFI tvirtino esąs nusiteikęs imtis griežtų ribojimų.

„Alkoholio kontrolė – vienas iš prioritetų. Mes, kaip visuomenė, susiduriame su aibe problemų dėl to. Pirma, alkoholio reklamos draudimas. Pilnas draudimas. Kaip Skandinavijos valstybėse. Jaunimas galės įsigyti alkoholį tik nuo 20-ies, kada jie baigia mokyklas, nes šią dieną mokyklose turime ir 19-mečius. Kitas klausimas – specializuotos alkoholio parduotuvės. Dabartinėse maisto parduotuvėse, kaip įprasta, alkoholiu nebus prekiaujama. Tai sistema, kurią sugalvojome ne mes, ji puikiai veikia Skandinavijos valstybėse – Švedijoje, Norvegijoje, Islandijoje, Suomijoje. Estai įvedinėja tą pačią sistemą. Vienintelis klausimas, kuris sukelia didesnę kontroversiją tarp koalicijos galimų partnerių, ar tos parduotuvės turi būti valstybinės, ar privačios“, – iškart po rinkimų tiesioginėje DELFI konferencijoje aiškino R. Karbauskis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (442)