„Nenorėčiau visų detalių atskleisti, ką kalbėjome su Seimo pirmininke, bet galiu pasakyti, kad mūsų pokalbis pasibaigė bendru sutarimu, kad euras turi būti įvestas 2015 metais“, - antradienį LRT radijui sakė Algirdas Butkevičius.

Jis teigė, kad antradienį politinėje taryboje bus svarstoma, kaip būtų galima kompensuoti galimą kainų augimą, įvedus eurą. Premjeras pakartojo, kad svarstoma galimybė didinti atlyginimus ir kompensuoti pensijas.

„Bus kalbama apie tai, kaip bus kompensuojamos žmonių pajamos, jeigu kainos paslaugų ir prekių padidėtų. Mes esam netgi numatę antrajame pusmetyje pradėti svarstyti klausimą dėl minimalios mėnesinės algos padidinimo, dėl darbo užmokesčio padidinimo, taip pat dirba specialistai dėl pensijų didinimo. Manau, kad jokių didesnių grėsmių ir pavojų žmonės nepajus, jeigu mes kalbėsime apie jų galimybes įsigyti prekes ir užsimokėti už paslaugas, įsivedus eurą“, - tikino A.Butkevičius.

Pasak premjero, referendumo dėl euro įvedimo iniciatyvą jis vertina kaip politikavimą.

„Aš manau, jau tikrai nėra laikas diskutuoti dėl referendumo. Čia vertinu kaip tam tikrų partijų norą užsitarnauti tam tikrus politinius balus, bet jeigu mes žiūrėsime, kas vyko Latvijoje, kai kurios politinės partijos labai aktyviai pasisakė už referendumą, bet artėjant euro įvedimo laikui, tos partijos nebepasisakė už referendumą, nes suprato, kad pats teisingiausias kelias - kuo greičiau turėti eurą savo šalyje“, - aiškino ministras pirmininkas.

Praėjusią savaitę L.Graužinienė pareiškė nepalaikysianti euro įvedimo, nesutarus dėl to koalicijoje. Ji priekaištavo, kad su koalicijos partneriais nebuvo derinta euro įvedimo data, todėl būtinos diskusijos. Ji taip pat pareiškė, kad įvedus eurą ir perskaičiavus atlyginimus, žmonėms bus sudėtinga įsigyti būtiniausių produktų, todėl minimalus mėnesinis atlyginimas 2015 metais turi būti padidintas nuo 1000 iki 1509 litų.

Lietuvai dėl per didelės infliacijos nepavyko įsivesti euro 2007 metų pradžioje. Nuo 2011 metų pradžios prie euro zonos prisijungė Estija, o nuo šių metų - Latvija.

L.Graužinienė: kalbos apie minimalią algą buvo derybinė pozicija

L. Graužinienė pareiškė, jog jos ankstesni pasisakymai dėl privalomos 1509 litų minimalios mėnesinės algos įvedant eurą buvo "partijos startinė derybinė pozicija".

"Darbo partijos startinė derybinė pozicija yra 1509 litai, koalicijoje yra keturios partijos, be abejo, kai pradėsime diskusiją, diskusijose gimsta bendri sutarimai. Šiandien buvo kalbėta ir apie euro įvedimo pliusus, ir apie socialinę aplinką, ir iš pristatymo, ir diskusijose buvo prieita tos pačios nuomonės, kad tose valstybėse, kur buvo įvestas euras, buvo pakelta minimali alga. Tai aš tikiuosi, kad artimiausiu metu vyks diskusijos dėl dydžio, sąlygų ir taip toliau, būtent po euro įvedimo kokais dydžiais galėtų judėti darbo apmokėjimo sistema mūsų valstybėj", - po politinės tarybos posėdžio sakė L.Graužinienė.

L.Graužinienė neseniai pareiškė nepalaikysianti euro įvedimo, nesutarus dėl to koalicijoje. Ji priekaištavo, kad neva su koalicijos partneriais nebuvo derinta euro įvedimo data, taip pat pareiškė, kad norint 2015 metais įvesti eurą, minimali alga turi siekti 1509 litus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (442)