„Mūsų šito socialinio modelio tikslas yra, kad žmogus būtų saugus darbe ir saugiai jaustųsi, jeigu jis keistų darbą ir norėtų pereiti į kitą darbą“, - antradienį interviu LRT radijui sakė A.Butkevičius.

Trišalė taryba antradienį toliau tarsis dėl naujų Darbo kodekso projekto nuostatų, kurios sukėlė socialinių partnerių diskusijų. Profesinių sąjungų ir darbdavių atstovai vis dar derasi dėl naujo specialaus fondo, kuris ateityje turėtų padengti dalį išeitinių kompensacijų atleistiems darbuotojams.

„Yra tam tikri vykę pakeitimai kur diskutuojama dėl darbo sutarties nutraukimo darbdavio valia. Šiuo metu darbo sutartį nutraukiant darbdaviai išmoka 6 vidutinius darbo užmokesčius. Bet noriu pabrėžti, kad Lietuvoje per praeitus metus gavo tik 0,9 proc. tokių išeitinių išmokų ir tai žmonės, kurie dirbo biudžetiniame sektoriuje ar daugiausiai valstybinėse įmonėse“, - kalbėjo premjeras.

Jo teigimu, profesinės sąjungos reikalauja, kad išeitinės išmokos dydis siektų 12 vidutinio darbo užmokesčių.

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė paėjusią savaitę teigė, jog būtų geriausia, jei Vyriausybė atsiimtų savo pateiktus socialinio modelio projektus, tačiau premjeras atsisakė tai daryti. Seimo teisininkai vien Darbo kodekso projektui pateikė 152 pastabas ir tvirtina, kad yra nerealu jį priimti iki metų pabaigos.

Darbdaviai teigia laukiantys liberalesnio darbo santykių reglamentavimo, nes tai paskatintų ekonomiką ir leistų sukurti apie 85 tūkst. naujų darbo vietų. Tuo tarpu profesinės sąjungos prieštarauja, kad garantijų darbuotojams mažėtų.

Vyriausybės parengtas socialinis modelis siūlo liberalizuoti darbo santykius bei pertvarkyti „Sodros“ pensijų sistemą. Iš viso planuojama pakeisti apie 40 teisės aktų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)