„Nelošiu loterijose. Tačiau jeigu taip daryčiau ir laimėčiau, tikrai nepulčiau pirkti brangaus automobilio, didžiulio namo ar krūvos kitų žaisliukų“, – sako jis. Jis siūlo atkreipti dėmesį į kai kuriuos turtingus žmones, kurie gyvena tikrai kukliai ir laikosi šių principų.

1. Pirkite nedidelį namą.

Pavyzdžiui, kompanijos „Telmex“ vadovas Carlosas Slimas Helu tame pačiame šešių miegamųjų name gyvena jau daugiau nei trisdešimt metų.

2. Pirkite per išpardavimus.

Galima laikytis šios taisyklės ir vis tiek pirkti mėgiamų prekės ženklų prekių. Tiesiog nesikraustykite iš proto ir nešluokite parduotuvių. Brangių prekės ženklų prekių galima rasti ir išparduotuvėse už gerokai mažesnę kainą.

3. Pinigus leiskite protingai.

Išlaidas planuokite protingai. Nebėkite į visas parduotuves ir nepirkite visko iš karto. Planuokite pirkinius ir apmąstykite, ar jums vieno ar kito daikto tikrai reikia. Tai nereiškia, kad negalite pirkti to, kas jums patinka, ar to, ko norisi. Tiesiog nedarykite to kiekvieną dieną.

4. Neišlaidaukite kavai.

Skamba keistokai, bet sužinoję, kiek žmonės kiekvieną dieną išleidžia pinigų kavai kavinėse, tikrai nustebsite. Pigiau gaunasi nusipirkti kavos virimo aparatą ir virtis kavą namie. Arba mėgautis kava mieste tik retais atvejais.

5. Skraidykite ekonomine klase.

Jeigu darbo reikalais jums tenka daug skraidyti, išlaidos lėktuvo bilietams susidaro tikrai nemažos. Daug geriau prisijungti prie aviakompanijų siūlomų taškų sistemų ir karts nuo karto „užsidirbti“ nemokamą bilietą, nei išlaidauti kelionei ir skraidyti pirmąja klase. Jeigu tai tinka IKEA įkūrėjui Ingvarui Kampradui, kodėl gali netikti jums?

6. Važinėkite tuo pačiu automobiliu 10 metų.

Kas sieja Jimą C. Waltoną, Azimą Premji, Steve'ą Balmerį ir jau minėtą Ingvarą Kampradč? Ogi jie visi važinėja automobiliais, kainuojančiais mažiau nei 20 tūkst. JAV dolerių. Jūsų automobilis gali būti didžiausia kasmetinių išlaidų priežastis. Kam dar išlaidauti kas kelerius metus perkant naują automobilį?

7. Venkite skolų.

Žinoma, tai sunkiau padaryti, nei pasakyti, ypač jeigu pradedate naują verslą. Tačiau įsitvirtinę stenkitės grąžinti skolas, kad galėtume sutelkti dėmesį į tai, kas tikrai yra svarbu.

8. Išmokite pasitenkinti tuo, ką turite.

Šiuolaikinis pasaulis yra labai materialus. Gyvendami pagal taisyklę „mažiau yra geriau“ ir nešvaistydami pinigų galite gerokai jų sutaupyti.

9. Leiskite mažiau nei gaunate.

Tai yra bene svarbiausia taisyklė. Jeigu per metus uždirbate 12 tūkst. eurų, nereiškia, kad tiek ir turite išleisti. Nevalgykite restorane kiekvieną vakarą, nekeiskite savo spintos kiekvieną sezoną, nepirkite naujo automobilio kiekvienais metais ir nekeiskite namų interjero kiekvienais metais.

Nors dažnai sakoma, kad turi išleisti pinigų, kad jų užsidirbtum, iš tiesų reikia leisti mažiau pinigų, kad jų sutaupytumei.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)