Iki spalio ši paslauga „DNB“ banke kainavo 4 Lt. Tuo metu grynųjų pinigų įnešimas į savo sąskaitą nuo spalio banke kainuoja 0,05 proc. nuo sumos, bet ne mažiau nei 3 Lt, į kito subjekto sąskaitą banke – ne mažiau nei 5 Lt. Anksčiau minimalus mokestis už šią paslaugą buvo 4 Lt. Pensijos ir kitų iš „Sodros” gaunamų išmokų išmokėjimas grynaisiais banko skyriuje kainuoja 5 Lt.

„Įkainiai peržiūrėti ne siekiant uždirbti pelno, bet įvertinti realias grynųjų pinigų tvarkymo sąnaudas, kurios yra didelės. Visoms šioms paslaugoms yra pigesnės arba nemokamos alternatyvos. Pavyzdžiui, kiekviename banko padalinyje yra interneto terminalas, kur galima atlikti visus pavedimus“, - DELFI sprendimą komentavo „DNB“ banko atstovas spaudai Andrius Vilkancas.

Jo teigimu, taip pat galima sudaryti nemokamas tiesioginio debeto sutartis atsiskaitymui už komunalines paslaugas.

„Įkainius lemia trys dalykai: paslaugų savikaina, konkurencinė aplinka ir kainodara skatinanti vienokią ar kitokią kliento elgseną“, - tvirtino A. Vilkancas.

Banko atstovas spaudai atkreipė dėmesį, kad šiuo metu 94 proc. visų atsiskaitymų sudaro elektroniniai mokėjimai.

Iš Lietuvos banko pateikiamų duomenų matyti, kad nuo lapkričio 4 d. nuo 3 Lt iki 4 Lt, o nuo gruodžio 2 d. ir iki 8 Lt įmokas už paslaugas grynaisiais didins ir „Citadele“ bankas.

DELFI primena, kad trečiadienį Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Stasys Kropas sakė, kad komisiniai už įmokas grynaisiais nepadengia bankų sąnaudų.

„Operacijos grynaisiais yra brangios ir nepadengia išlaidų, taigi šį žingsnį paskatino bankų siekis išlaidas padengti pajamomis“, - žurnalistams teigė jis.

Tuo metu Lietuvos banko valdybos narys Marius Jurgilas tvirtino, kad numatydami didelius komisinius bankai parodo nenorintys, jog pas juos į skyrius eitų žmonės su grynaisiais pinigais.

Lietuvos banko duomenimis, pastaruoju metu tik 13 proc. pervedimų grynaisiais vykdoma bankuose, kita dalis persikėlė į kitas mokėjimo įstaigas: paštą, parduotuves, „Perlo“ terminalus ir pan.

Palyginti bankų įkainius galite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (403)