„Nors 2014-ieji metai ir atnešė daugiau turto disponavimo apribojimų Lietuvos verslui, tačiau jų nė iš tolo negalima lyginti su 2008-2010 m. laikotarpiu, - teigia „Creditreform Lietuva" verslo analitikė Jurgita Dambrauskaitė, remdamasi Hipotekos įstaigos Turto areštų registro duomenimis, - štai 2009 m. registruoti net 28 958 turto apribojimai. Ir net 2008-aisiais, kurių tik maždaug pusė paženklinta ekonominio sunkmečio, areštų būta beveik 15 tūkst.

Deja, jei problemos rytuose gilės, šiais metais areštų skaičiaus mažėjimo nesulauksime. Dėl silpstančios Rusijos ekonomikos prasčiau gali pasijusti ne tik dažnai linksniuojamos transporto, maisto pramonės šakos, bet ir sektoriai, į kuriuos nebuvo nukreiptos Rusijos sankcijos.“

„Tiesa, gausėjant areštų visiškai priešingai elgiasi areštuoto turto sumos. Jos jau kelinti metai smulkėja, - pranešime spaudai cituojama J. Dambrauskaitė, - mūsų manymu, tai rodo, kad kreditoriai vis geriau valdo savo pinigus ir imasi priemonių susigrąžinti skolas joms dar neišaugus iki begalybės. Štai, jeigu 2012 m. per vieną mėnesį būdavo vidutiniškai areštuojama turto už beveik 190 mln. Lt , tai 2013 m. – jau už 146 mln. Lt, o pernai – tik už 119 mln. Lt.

Regis, kreditoriams kantrybė dažniausiai baigiasi pavasarį ir rudenį. Būtent šiais metų laikais fiksuojami turto areštų pikai. Pernai metais derlingiausias areštais buvo balandis – 1114 turto apribojimai, o mažiausiai įmonių turtas „šalo“ rugpjūtį – 819 turto apribojimų. Užpernai rekordinis buvo spalis (1080 areštų), o ramiausias taipogi rugpjūtis (790).

Jei skaičiuotume areštų skaičių, tenkantį šimtui įmonių, veikiančių atskirose Lietuvos apskrityse, – pirmą vietą 2014-ųjų TOP‘e užtikrintai užimtų Klaipėdos apskritis – net 23 areštai šimtui įmonių, - teigia „Creditreform Lietuva" analitikė, antroje vietoje Šiaulių apskritis (13 areštų), trečioje – Vilniaus (12), ketvirtoje – Kauno (11). Labiausiai atsparios areštams įmonės, veikiančios Panevėžio ir Marijampolės apskrityse. (atitinkamai 9 ir 7,4 areštų šimtui įmonių).“

Lyginant 2014 metus su 2013 metais, turto suvaržymų labiausiai padaugėjo statybos (+393) bei transporto (+157) sektoriuose. Kitose ūkio šakose areštų pagausėjimas per metus nesiekė pusės šimto. Sankcijų, nukreiptų į turtą, labiausiai sumažėjo pramonėje (-66) ir įmonėse, teikiančiose kitas paslaugas verslui (-44).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją