PSD ir bedarbių rekordas

Metų pradžioje tūkstančiai lietuvių sužinojo esantys skolingi privalomojo sveikatos draudimo (PSD) mokesčio. Apie tai jie sužinojo atsivertę elektronines savo pajamų deklaracijas, nes tik šiemet pradėtos taikyti Sveikatos draudimo įstatymo nuostatos, kad niekur kitur nedraudžiami žmonės, pavyzdžiui, neregistruoti bedarbiai ar namų šeimininkės patys turi sumokėti 72 Lt per mėnesio PSD.

Ši aplinkybė taip pat turėjo įtakos oficialių bedarbių skaičiui. Šių metų pavasarį jis pasiekė iki tol neregėtas aukštumas – perkopė 320 tūkst., tačiau po to kiek sumenko ir buvo apie 300 tūkst.

Apsieita be mokesčių amerikietiškų kalnelių

Be PSD skandalo, šie metai buvo kur kas ramesni už praėjusius dėl mokesčių pakeitimų, apsiribota tik palyginti nedideliais pakeitimais.

Pavyzdžiui, metų viduryje nuspręsta leisti nemokėti dalies įmokų „Sodrai“ pirmą sykį įsidarbinus, gruodį Seimas, nepaisydamas Vyriausybės nuomonės, nuo 21 proc. iki 5 proc. sumažino pridėtinės vertės mokestį viešbučiams.

Taip pat sumažinta verslo liudijimo kaina, jei jį perka registruotas bedarbis.

Sumažėjo baimių dėl Lietuvos likimo

Tik šių metų pradžioje tiek užsienio, tiek vidaus rinkose sumažėjo baimių, kad Lietuva gali nesusitvarkyti su savo finansais. To rezultatas – iš rekordinių aukštumų nusileido tarpbankinės palūkanos litais VILIBOR, lemiančios būsto ir vartojimo paskolas litais turinčių gyventojų įmokas.

Taip pat Lietuva buvo išbraukta iš sąrašo šalių, kurioms gresia bankrotas.

Žlugo naujos AE konkursas

Svarbiausiu įvykiu energetikoje šiemet galima būtų vadinti neįvykusį naujos atominės elektrinės viešą tarptautinį konkursą, po kurio Lietuvos viltys turėti savo jėgainę gerokai sumenko.

Tačiau šioje srityje būta ir kitų svarbių įvykių: Vyriausybė pradėjo dujų sektoriaus pertvarką, kuria siekia atskirti magistralinius dujotiekius nuo dujų tiekimo veiklos, pradėjo nebe pirmą elektros sektoriaus pertvarką, sujungė skirstomųjų tinklų bendroves.

Taip pat pasikeitė uždaromos Ignalinos atominės elektrinės vadovas – daugiametis jos direktorius Viktoras Ševaldinas tapo į šią kėdę sėdusio Osvaldo Čiukščio patarėju. Naujasis jėgainės direktorius iškart pareiškė negalintis išsiaiškinti, kur išleistas 1 mlrd. eurų, nes visi pagrindiniai projektai stipriai vėluoja.

Dėl miesto vadovybės konflikto su privačia šilumą tiekiančia bendrove, Ukmergė keletą mėnesių gyveno be karšto vandens, mieste buvo paskelbta ekstremali situacija.

Išsiaiškino, kiek turi turto

Šiemet Vyriausybė ėmėsi išsiaiškinti, kiek turto turi valstybė ir suskaičiavo, kad iš viso jo vertė viršija 18 mlrd. Lt ir užsimota kurti jį valdantį holdingą „Visuomis“, tačiau bandymas buvo nesėkmingas pasipriešinus ir valdančiosios koalicijos atstovams.

Sugadino atostogų planus

Šiemet neapsieita ir be kelionių organizatorių bankrotų, kurie it musę kandusius paliko tūkstančius jų bilietus nusipirkusių žmonių.

Iš pradžių bankrutavokelionių organizatorius „Novus Orbis“. Šios bendrovės poilsinės kelionės buvo atšauktos prieš pat Velykas, skaičiuota, kad nukentėjo bent 500 žmonių.

O rudenį krito vos kiek daugiau nei prieš metus įkurtos bendrovės „Star Holidays“ ir „Star1 Airlines“, kurios buvo pardavusios keliolika tūkstančių bilietų.

Sėkmingiausias sandoris Lietuvos istorijoje

Šiemet versle įvyko didžiausiu per nepriklausomos Lietuvos istoriją vadinamas verslo sandoris. JAV bendrovė „Thermo Fisher Scientific“ už 260 mln. JAV dolerių (apie 700 mln. Lt) įsigijo Lietuvos biotechnologijos bendrovę „Fermentas International“.

Per praėjusius metus savo technologijų centrus Lietuvoje įsteigė pasaulyje gerai žinomos bendrovės: „Barclays“ ir „Western union“.

Tačiau verslo naujienose šiemet buvo ir nemažai blogų žinių.

Pavyzdžiui, savo veiklą sustabdė lietuviškų drabužių prekės ženklas „Efigy“ sustabdė savo veiklą, neilgai gyvavęs prabangių butų ir parduotuvių kompleksas įsisuko į bankroto bylas teismuose ir buvo priverstas uždaryti parduotuves.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją