Ekonomikos ir inovacijų viceministras Vincas Jurgutis, pristatydamas Galimybių pasą (GP) verslo atstovams, patikino, kad GP reikalingas tam, kad nereikėtų laukti, kol epidemiologinė situaciją taps visiškai gera. Jis žada, kad GP startuos kaip numatyta, gegužės 24 dieną.

„Jau dabar, nuo pirmadienio, šiek tiek laisviau atvertume dar dalį verslų ar dalį veiklų, kurios yra arba uždarytos arba labai smarkiai ribojamos. Kad ir ekonominis šalies gyvenimas atsigautų, įmonės galėtų veikti, žmonės galėtų naudotis įvairiomis paslaugomis. GP leidžia mums paankstinti šitą dalyką“, – sako V. Jurgutis.
Vincas Jurgutis

Viceministras vertina, kad pernai niekas negalėjo numatyti, kokios apimties ir ilgio bus antrasis karantinas.

„Su GP galime jaustis ramiai, turėdami dar vieną įrankį pandemijos valdymui, ir prireikus priiminėti sprendimus“, – dėstė V. Jurgutis.

Jis patikino, kad techninis sprendinys jau yra parengtas, šiuo metu dar „derinami paskutiniai svarbūs dalykai“ – pakaks telefono ar planšetės, kad GP būtų galima gauti ir pasinaudoti, prisijungiant per e-valdžios vartus.

Kokias paslaugas apims?

Turint Galimybių pasą bus galima lankytis maitinimo įstaigų viduje bei uždarose ir atvirose patalpose vyksiančiuose įvairiuose daugiau kaip 150 žiūrovų turinčiuose renginiuose. Su šiuo pasu galima lankytis restoranų, kavinių, lošimo namų ir barų viduje, išskyrus naktinius klubus.

„Lietuvoje, skirtingai nuo dalies kitų valstybių, kur tokie sprendiniai yra įsiteisinę, iš tiesų labai daug veiklų yra atvertos ir be GP, skirtingai nuo Danijos, kur su GP reikia eiti visur“, – kalbėjo V. Jurgutis.

Jis pabrėžė, kad GP leis naudotis maitinimo, laisvalaikio paslaugomis viduje, pvz., lankytis restorane, boulinge, ar pan.

„Reikės atitikti operacijų vadovų nustatytus reikalavimus – tai reiškia, dar negalėsime grįžti į visiškai laisvą režimą, kurio visi laukiame. Tačiau, maitinimo įstaigų viduje galės prie vieno stalo būti iki 10 žmonių, ir pan.“, – kalbėjo V. Jurgutis ir lygino, kad be GP galima sėdėti tik lauke ir po 2 asmenis.

Turint Galimybių pasą bus galima dalyvauti uždarose ir atvirose patalpose vyksiančiuose iki 500 žiūrovų talpinančiuose renginiuose. Uždarose patalpose vyksiančių renginių metu organizatoriai turės užtikrinti, kad žiūrovai privalėtų užimtų ne daugiau kaip 75 procentus sėdimų vietų. Patiems renginių organizatoriams nėra privalomo reikalavimo turėti GP, tačiau institucijos rekomenduoja jį turėti.

Galimybių pasas leis įvairias laisvalaikio pramogose tiek lauke (pvz. plaukioti pramoginiais laivais), tiek viduje (pvz. žaisti biliardą ar boulingą).

Galimybių pasą žmonės turės pateikti prieš lankydamiesi renginyje ar maitinimo įstaigoje. Su GP taipogi bus galima grįžti dirbti į darbo vietas.

GP leis platesniam asmenų būriui naudotis ir apgyvendinimo įstaigų veikla, kuriose iki šiol ribojamas namų ūkių atstovų skaičius. Pasak V. Jurgučio, kaimo turizmo ar pan. sodybose galėtų vykti įvairūs renginiai ar šventės, tokios kaip vestuvės ar krikštynos, o patalpų nuomotojai užtikrintų kontrolę.

Taip pat su GP bus galima rengti renginius, kuriuose dalyvautų iki 500 asmenų, rengti ilgalaikius pasimatymus pataisos įstaigose ar tardymo izoliatoriuose.

Šiuo metu be GP galima lankytis tik tokiuose renginiuose, kuriuose dalyvauja ne daugiau kaip 150 žiūrovų. Uždarose erdvėse jie gali užpildyti ne daugiau kaip 30 procentų visų sėdimųjų vietų. Be to, nuo 7 iki 21 valandos galima lankytis viešojo maitinimo įstaigose, tačiau tik prie restoranų, kavinių ir barų lauke esančių staliukų. Prie vieno staliuko kol kas gali sėdėti ne daugiau nei 2 asmenys, išskyrus vienos šeimos ir vieno namų ūkio narius.

Kol kas nebus galima lankytis baseinais, tačiau šalies vyriausioji epidemioloė Loreta Ašoklienė vylėsi, kad galbūt tokia galimybė galėtų atsirasti netrukus. Transporto įmonės ir toliau turės užtikrinti tokius pačius atstumus autobusuose ar kitame keleiviniame transporte.

1,5 mln. žmonių galės naudotis iškart

Šiuo metu numatoma, kad GP galės naudotis tie asmenys, kurie yra pasiskiepyti nuo koronaviruso, arba juo persirgę, arba turi neigiamą testą, kuris nesenesnis nei 24 valandų. Taip pat GP nereikės vaikams iki 16 metų.

„Turime preliminarius skaičiavimus, kad birželio pradžioje GP apims apie 1,5 mln. žmonių – tai yra iš tikrųjų daug. Kai kalbame apie testavimą, kiekvieną dieną mažėja žmonių, kuriems reikės papildomų testų tam, kad pasinaudotų GP“, – paaiškina V. Jurgutis.

Šalies vyriausioji epidemioloė L. Ašoklienė teigė, kad apie 38 proc. populiacijos jau turi pilną arba dalinį imunitetą, o vertinant tik suaugusiuosius, ši dalis yra dar didesnė. Ji vylėsi, kad epidemiologinė situacija dėl to turėtų gerėti.

V. Jurgutis žada, kad vėliau GP bus galima gauti ir tiems, kurie galbūt neturėjo nustatytos COVID-–19 diagnozės, tačiau turimą imunitetą įrodys atskiras antikūnių tyrimas.

„Kas yra labai svarbu, ir kas visiems naudinga – nereikia būti pasiskiepijus iki galo. Užtenka šiek tiek trumpesnių ar paprastesnių reikalavimų. Jei „AstraZeneca“ vakcina, kur antras skiepas yra praėjus 12 savaičių po pirmojo, tai Galimybių pasui užtenka pasinaudoti praėjus vos 4 savaitėms po pirmojo skiepo. Labai panašiai ir su kitom vakcinomis“, – patikino V. Jurgutis.

Anot jo, „Pfizer“ skiepo atveju reikės, kad būtų praėjusi viena savaitė po antrojo skiepo, kuris įprastai suleidžiamas praėjus trims savaitėms po pirmojo skiepo.

Persirgusieji GP galės naudotis 180 dienų nuo susirgimo dienos, praėjus izoliacijos terminui, tačiau susirgimas turės būti užfiksuotas tyrimu ir įvestas į e. sveikatos informacinę sistemą.

„Ši savaitė yra puikus laikas prisijungti prie e. sveikatos ir pasitikrinti, koks yra jūsų statusas, jei jūs persirgote – ar tikrai tai užfiksuota, ar viskas teisinga“, – paaiškino V. Jurgutis.

Jis paaiškina, kad serologinius antikūnių testus skiraint GP ketinama pripažinti vėliau, po gegužės 24 dienos, kadangi GP starto dieną dar nebus paruoštas sprendimas. Tai aktualu persirgusiems besimptome forma, ir tik po to paaiškėjus, kad turimas imunitetas.

„Žmonės, kurie nėra vakcinavęsi, arba nėra praėjusios 4 sav. po vakcinos, ir nėra persirgę, galės GP pasinaudoti pasidarę testą. Testas galios tik 24 val. – tai, iš vienos pusės, gal kiek susiaurina galimybes, bet iš kitos pusės, užtikrina didesnį saugumą ir kuo mažesnę riziką. Tinka tiek PGR, tiek antigenų testų neigiami atsakymai“, – sako V. Jurgutis.

Registrų centro Paslaugų valdymo direktorė Diana Vilytė rekomendavo naudotis greitaisiais antigenų testais, kurių nereikia atlikti laboratorijoje – jie bus greičiau suvedami į sistemą. Registrų centras duomenis dėl GP ketina atnaujinti kartą per valandą.

V. Jurgutis taipogi žadėjo, kad savivaldybių punktuose bus galimybė pasidaryti greitąjį testą ir nemokamai.

„Laikas fiksuojamas nuo paslaugos suteikimo pradžios – tai vadinasi, jei mano testas galioja iki 14 valandos šiandieną, o aš 13.05 val. įeičiau į restoraną pavalgyti, tai man nereikėtų po 55 minučių išeiti“, – sako V. Jurgutis.

Kaip rasti Galimybių pasą?

D. Vilytė paaiškino, kad GP galės išsiimti kiekvienas, kuris naudojasi e. paslaugomis, turi elektroninį parašą arba prisijungimą prie e. bankininkystės.

„Būtinos sąlygos šiam veiksmui: reikia turėti mobilųjį įranginį, telefoną, planšetę arba kompiuterį. Reikia turėti interneto ryšį pirmajam kartui. Reikia turėti mobilųjį parašą arba prisijungimą prie e. bankininkystės, nes asmuo turės jungtis per valdžios vartus ir identifikuotis e. sveikatoje. Prieš jungiantis reikėtų apsilankyti interneto svetainėje, kurios adresas bus nurodytas ketvirtadienį spaudos konferencijos metu – pasiskaityti instrukcijas, paaiškinimus, kaip naudotis“, – sako D. Vilytė.

Žadama, kad laikinai galios ir popierinis atspausdintas dokumentas.

Verslui investicijų nereikės

Šiuo metu žadama, kad verslui papildomo pasiruošimo Galimybių paso (GP) atsiradimui nereikės – atskiroje platformoje naudojant mobiliojo įrenginio naršyklę bus galima nuskenuoti asmens pateiktą QR kodą ir pamatyti, ar jam Galimybių pasas galioja. Nereikės registracijų ar prisijungimų.

Galimybių pasą tikrinantys verslininkai bus atsakingi, kad asmens pateiktas QR kodas būtų patikrintas – jie turės įsitikinti, ar kontaktinės veiklos asmeniui leidžiamos, ar GP pateikė tas pats asmuo, kuriam jis priklauso. Tikrinant su GP teks prašyti ir asmens tapatybės dokumento.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (456)