Paskutinę metų dieną oro uostai ne juokais išgąsdino keleivius pranešdami, kad derybos su darbdaviais dėl geresnių darbo sąlygų žlugo, todėl sausį jie esą ketina rengti masinius streikus.

Pastarąjį kartą oro uostai grasino, kad sustabdys darbą per pat Kalėdas, tačiau tąkart jie savo planų taip pat atsisakė ir sutiko vesti derybas. Vėliau buvo paskelbta, kad diskusijos priėjo aklavietę, tad beveik šeši tūkstančiai darbuotojų vėl ėmėsi kraštutinumų ir sausį buvo nusprendę surengti net tris streikus – sausio 7-8, 14-15 ir 17-18 dienomis. Dėl šių streikų nepatogumus galėjo patirti apie 1.3 milijono keleivių.

Prisijungti prie streiko iniciatorių sutiko ir oro uostų apsaugos darbuotojai, gaisrininkai, ir prižiūrėtojai, kurie iki tol dvejojo, ar palaikyti kolegas. Be visų šių darbuotojų oro uostų darbas nėra įmanomas.

Visi streikuoti ketinę žmonės buvo nepatenkinti didžiuosius JK oro uostus aptarnaujančios kompanijos BAA ketinimais keliems tūkstančiams naujų darbuotojų nebesudaryti palankių pensijos kaupimo sąlygų.

Šiandien BAA atstovai pagaliau nusileido reikalavimams – pensijos turėtų būti kaupiamos tokiomis pat sąlygomis kaip ir anksčiau, nors konkretesnės derybos dar nesibaigė.

Pirmasis sausio 7-osios streikas, kuris buvo atidėtas iškart po Naujųjų, profesinių darbuotojų sąjungų sumanymu, turėjo sukelti iki šiol neregėtą chaosą, nes tądien įsigalioja ir naujos rankinio bagažo gabenimo taisyklės, kurios, kaip manoma, privers keleivius patirti daug nepatogumų.

Nuo tos dienos keleiviams bus leista į lėktuvo saloną įsinešti du vienetus bagažo, tačiau tokia teise galės pasinaudoti tik tų oro uostų, kurių apsaugos sistemos buvo patvirtintos Vyriausybės kaip pakankamai geros, keleiviai.

Vieni oro uostai jau atitinka standartus, kiti – vis dar ne. Pavyzdžiui, iš Gatwick‘o oro uosto keliaujantys žmonės dar negalės džiaugtis galimybe į lėktuvo saloną neštis daugiau bagažo.

Tačiau JK Susisiekimo ministerijos manymu, apsaugoti keleivius nuo galimos sumaišties turi patys oro uostai, turintys suteikti informaciją, kaip supakuoti bagažą vykstant iš vieno ar kito oro uosto.

Šiomis dienomis į kelionę besirengiantys JK gyventojai gali atsikvėpti lengviau: gal jiems ir teks, kaip ir anksčiau, į vienintelį rankinio bagažo krepšį grūsti viską – nuo batelių iki nešiojamo kompiuterio, tačiau į orą jie vis dėlto pakils.