Susisiekimo ministerija to siekia atsižvelgdama į Krašto apsaugos ministerijos (KAM) poreikius, susijusius su strateginės reikšmės kariniu objektu – aviacinio kuro baze Pajuostyje (Panevėžio r. sav.), kurios infrastruktūra yra reikalinga oro policijos misijai vykdyti trijų Baltijos šalių oro erdvėje, atgrasymo užduotis vykdančioms ir į pratybas Lietuvoje atvykstančioms sąjungininkų pajėgoms perdislokuoti oro transportu, sąjungininkų oro operacijoms vykdyti ginkluotos Baltijos šalių gynybos atveju.

Dokumente pažymima, kad iki aviacinio kuro bazės nėra viešajai geležinkelių infrastruktūrai priklausančių geležinkelio kelių, o AB „LTG Cargo“ nuosavybės teise priklausantys privažiuojamieji geležinkelio keliai Nr. 42-2-1 geležinkelio keliai, kurie veda iki šio objekto, yra prastos būklės ir jais negali vykti traukinių eismas.

Nepriklausomo turto vertintojo 2021 m. birželio 11 d. nustatyta geležinkelio kelių bendra rinkos vertė buvo 303 120 eurų. Šių kelių įsigijimas būtų vykdomas Žemės, esamų pastatų ar kitų nekilnojamųjų daiktų įsigijimo arba nuomos ar teisių į šiuos daiktus įsigijimo tvarkos aprašo, patvirtinto Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2017 m. gruodžio 13 d. nutarimu Nr. 1036 „Dėl Žemės, esamų pastatų ar kitų nekilnojamųjų daiktų įsigijimo arba nuomos ar teisių į šiuos daiktus įsigijimo tvarkos aprašo patvirtinimo“, nustatyta tvarka.

Geležinkelio kelių įsigijimas būtų finansuojamas iš Susisiekimo ministerijai skiriamų Finansų ministerijos valstybės vardu pasiskolintų lėšų karinio mobilumo ir dvigubo naudojimo infrastruktūros projektų valstybinės reikšmės keliuose ir geležinkeliuose išlaidoms apmokėti.

Atitinkamai yra parengtas ir Vyriausybės pasitarimo protokolo projektas, kuriuo siūloma pritarti, kad Susisiekimo ministerija įsigytų valstybės nuosavybėn šiuo metu AB „LTG Cargo“ nuosavybės teise valdomus geležinkelio kelius ir perduotų juos viešosios geležinkelių infrastruktūros valdytojai AB „LTG Infra“ valdyti, naudoti ir disponuoti jais patikėjimo teise pagal turto patikėjimo sutartį GTK nustatyta tvarka. Susisiekimo ministerijos nuomone, toks protokolinis sprendimas sudarys galimybes tinkamai ir laiku įgyvendinti aviacinio kuro bazės infrastruktūros projektą ir patenkinti Krašto apsaugos ministerijos poreikius, susijusius su šalies gynyba.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją