„Lietuvos geležinkeliai“ 2014 m. įsteigė patronuojamąją įmonę „Rail Baltica statyba“, kuri įgyvendina europinės vėžės geležinkelių infrastruktūros statybos projektą „Rail Baltica 2“ ir tapo bendros įmonės „RB Rail“ akcininke kartu su Estijos ir Latvijos partneriais.

Vyriausybė buvo pavedusi Finansų ministerijai kartu su Susisiekimo ministerija užtikrinti, kad 2015 m., 2016 m. ir 2017 m. valstybės ir savivaldybių biudžetuose būtų numatyti ne mažesni kaip 650 tūkst. eurų asignavimai, kurie kasmet būtų skiriami „Rail Baltica statybai“ investuoti į bendros įmonės, steigiamos su partneriais Latvijoje ir Estijoje, kapitalą.

Analogiški Vyriausybės nutarimai dėl valstybės turto investavimo buvo priimti 2014, 2015, 2016 ir 2017 metais.

Pernai „RB Rail AS“ su įmonės akcininkais ir visų trijų šalių atsakingomis ministerijomis pasirašė susitarimą dėl įmonės tarpinio finansavimo.

Pagal susitarimą, „RB Rail AS“ finansavimo poreikį 2018 m. užtikrins valstybės biudžeto pagrindu atliekami papildomi akcininkų įnašai į šios įmonės įstatinį kapitalą ir projekto „Rail Baltica“ įgyvendinimui skirtų Europos infrastruktūros tinklų priemonės lėšų perskirstymas ES dotacijos susitarimuose.

„Rail Baltica“ yra svarbiausias geležinkelių infrastruktūros projektas Baltijos regione, integruosiantis Baltijos šalis į Europos geležinkelių tinklą. Projekte dalyvauja penkios ES šalys: Lenkija, Lietuva, Latvija, Estija ir netiesiogiai - Suomija.