Nekantraujantys vilniečiai 1860 metų rugsėjo 4 dieną laukė nematyto įvykio. Iš tuometinio Dinaburgo atvyko pirmasis traukinys.

„Prieš 155 metus žmonės atėjo laukti pirmojo pasirodančio traukinio, jie nežinojo, kas tai bus. Tad tikrai turime faktą, kad žmonės susirinkę stotyje laukdami šio traukinio šnabždėjosi tarpusavyje: „eina, eina“, – pasakojo „Lietuvos geležinkelių“ atstovas spaudai Vidmantas Gudas.

„Nėra išlikusios informacijos, koks tai galėjo būti garvežys. Greičiausiai tai – prancūziškas ar belgiškas garvežys, nes tuo metu Rusija nestatė garvežių“, – teigė Lietuvos geležinkelių muziejaus vedėja Vitalija Lapėnienė.

Į Lietuvos sostinę geležinkelis pradėtas tiesti 1858 metais, kaip viena kelio Sankt Peterburgas–Varšuva stotelių. Tiesiant geležinkelį pastatyti Kauno ir Panerių tuneliai, tiltai per Nerį, Merkį, Nemuną, netrukus išdygo ir kelios dešimtys stočių – aukščiausios klasės Lentvaryje ir Virbalyje, o Vilniuje ir Kaune – pirmos klasės. Dar po pusmečio pradėti vežti ir keleiviai.