„Baigėsi mano metų eksperimentas. Aš jį ir toliau pratęsiu, tik gal pavadinsiu nebe eksperimentu, o gyvenimo būdu. Prieš metus nusprendžiau nebepirkti antro šeimos automobilio ir pamėgint kažkaip išgyventi. Kokiame Paryžiuje ar Londone mano ryžtas taip dramatiškai turbūt neskambėtų, nes ten viešojo transporto sistemos išvystytos šiek tiek geriau ir patogiau. Tačiau Vilniuje... šiaip ar taip, visi mes nuolat burbam apie tai, kaip viskas blogai sostinėje su susisiekimu ir kaip „normaliam žmogui“ neįmanoma išgyventi be automobilio“, – „Facebook“ paskyroje parašė politikas.
Gintautas Paluckas

Jis suskaičiavo, kad atsisakęs automobilio susisiekimui per metus iš viso išleido 582 Eur: viešojo transporto bilietai jam kainavo 109 Eur, taksi paslaugos – 317 Eur, dalinimosi automobiliu paslaugos(angl. „Car Sharing“) – 141 Eur, dviračių nuoma (sezoninis abonementas) – apie 15 Eur.

„Neskaičiuoju poros sudėvėtų batų, nes šiaip ar taip jie dėvisi. Taip pat neskaičiuoju laiko einant pėsčiomis sąnaudų piniginės vertės (ėjimas į darbą ir iš jo degina kalorijas ir iš dalies pakeičia buvimą sporto klube ar bėgiojimą, kas šiaip irgi kainuotų)“, – svarstė G. Paluckas.

Anot jo, dalinimasis automobiliais būtų atsėjęs pigiau, nes pusė minėtos sumos išleista kelionėms į gimtąjį Panevėžį ir Kauną.

„Taksi, aišku, galėjo ir mažiau kainuoti, bet kartais tiesiog nėra nuotaikos eiti per lietų ar sniegą. Čia turiu kur pasitempti“, – šyptelėjo politikas ir suskaičiavo, kad įsigijęs automobilį, per metus būtų išleidęs dvigubai daugiau – tiek kainuotų ne tik kuras, bet ir draudimas, priežiūra, valymas ir kt.

„Susumavus išeina, kad automobilio turėjimas man būtų kainavęs apie 1 100 Eur. O dabar išleidau apie 600 – 650 Eur. Ir, tiesą sakant, didelio diskomforto taip ir nepajutau. Vienu žodžiu, Vilniuje be automobilio gyventi irgi galima“, – reziumavo politikas.

DELFI primena, kad vienkartinis visuomeninio transporto bilietas jį perkant iš vairuotojo yra 1 Eur. Pusvalandžio trukmės elektroninis bilietas kainuoja 0,64 Eur, o visa mėnesinio bilieto kaina – beveik 29 Eur.

Norite pasidalyti savo mintimis? Gal yra tekę atlikti panašų eksperimentą? O gal be automobilio negalite įsivaizduoti nė dienos? Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt arba žemiau:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (127)