„Prašome (finansavimą – BNS) grąžinti, o ateityje svarstyti apie kitokius kriterijus ir vertinti ne tik gyventojų skaičių ir kelių ilgį, bet ir eismo intensyvumą ir apkrovas keliams. Prašome Vyriausybę grįžti prie šio klausimo“, – spaudos konferencijoje Seime antradienį teigė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovė Nemenčinės apygardoje rinkta Rita Tamašunienė.

Parlamentarės teigimu, toks Vyriausybės sprendimas yra diskriminacinis, neatitinkantis finansinių proporcijų, pigus politikavimas ir priimtas neįvertinus eismo intensyvumo ir kelių nusidėvėjimo.

R. Tamašunienė tvirtino, kad Vilniaus ir Trakų rajonų savivaldybės yra išskirtinės ir joms reikalingas didesnis kelių finansavimas.

„Trečdalis gyventojų Vilniaus rajone gyvena, eismo intensyvumas yra pats didžiausias. Tai yra sostinės regionas ir visose valstybėse Europos Sąjungos savivaldos geroji praktika išskiria prie sostinės esančias savivaldybes kaip turinčias didesnį poreikį, nes čia yra didesnė urbanizacija, auga gyventojų skaičius ir jų poreikiai bei lūkesčiai didėja“, – tvirtino ji.

R. Tamašunienės teigimu, Vilniaus rajone trūksta įrengtų šaligatvių, keliais juda daug krovininio transporto, yra beveik 300 sodų bendrijų, kuriose žmonės statosi namus nuolatiniam gyvenimui.

Anot Trakų-Vievio apygardoje rinkto socialdemokrato Kęstučio Vilkausko, Trakų rajone, kurį gausiai lanko turistai, trūksta lėšų kelių ir gatvių apšvietimui, šaligatvių, dviračių takų įrengimui ir tvarkymui.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovo Česlovo Olševskio, į Seimą išrinkto Medininkų apygardoje, teigimu, Vyriausybės sprendimas priimtas vienašališkai, nes nebuvo diskutuota su savivaldybėmis.

Susisiekimo ministras Marius Skuodis anksčiau sakė, kad Vilniaus ir Trakų rajonai buvo net du kartus išskiriami kitų savivaldybių atžvilgiu skirstant lėšas keliams.

Pasak jo, 2020 metais Vilniaus, Trakų, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių ir Alytaus rajonams pagal žiedinių savivaldybių kriterijų skirta 2,711 mln. eurų, iš jų trečdalis lėšų teko Vilniaus ir Trakų rajonams (atitinkamai 668,7 tūkst. ir 223,2 tūkst. eurų).

Šiemet žiedinėms savivaldybėms buvo numatyta 2,32 mln. eurų Kelių priežiūros ir plėtros programos lėšų, iš jų Vilniaus ir Trakų rajonams – 772,6 tūkst. eurų (atitinkamai 577 tūkst. ir 195,5 tūkst. eurų), tačiau dabar šios lėšos atiteks likusioms penkioms savivaldybėms.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)